Mărţişoare de 1,5 milioane de lei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
bijuterii

Marţi şi miercuri vor fi scoase la licitaţie 258 de mărţişoare şi bijuterii, iar organizatorii se aşteaptă să vândă obiecte în valoare de cel puţin 900 de mii de lei, adică două treimi din preţul estimativ al loturilor.

Pe 19 şi 20 februarie sunt programate patru licitaţii importante la Artmark şi la Alis, cu o valoare însumată de peste 1,4 milioane de euro. Mărţişoarele şi micile bijuterii sunt atracţia săptămânii, fiind aşteptate vânzări de minimum 200 de mii de euro, în condiţiile în care evaluările maxime depăşesc 350 de mii. O licitaţie de la Artmark le este dedicată, iar o a doua, de artă plastică, are în sumar opere de mici dimensiuni, picturi şi grafică reunite sub aceeaşi idee, de cadouri pentru prima zi a primăverii.

Licitaţiile de Mărţişor organizate de Artmark au ajuns la ediţia a patra. Prima ediţie a avut loc în 2010 şi a cuprins exclusiv artă. Conceptul de selecţie a lucrărilor este acela al unor opere de mici şi foarte mici dimensiuni, potrivite pentru a fi făcute cadou.

Dimensiunile miniaturale fac ca şi preţurile să fie pe măsură, rezultând un plus de atractivitate pentru asemenea sesiuni. Printre operele vândute în prima ediţie s-a numărat una semnată de Ştefan Luchian, „Casă oltenească“, ulei pe placaj, 7,8x9,9 cm, adjudecată cu 3.500 de euro. Valoarea este de 32 de ori mai mică decât preţul mediu pentru Luchian în 2010, care a fost de 114 mii de euro.

Din 2011, Licitaţiile de Mărţişor au fost completate cu oferte de cadouri-obiect, iniţial artă decorativă. În acest an, licitaţia are două secţiuni distincte şi se desfăşoară pe parcursul a două zile. Arta plastică
rămâne oferta cea mai importantă – după valoarea totală –, cele 177 de loturi din prima zi a licitaţiei însumând 459 de mii de euro.

Cea de-a doua zi cuprinde mărţişoarele propriu-zise, bijuterii şi obiecte de decor, totalizând 210 loturi cu o valoare estimată de 321 de mii de euro. Celor două licitaţii li se adaugă una de Avangardă şi Expresionism, tot la Artmark (cu 78 de loturi şi o evaluare de aproape 500 de mii de euro) şi o licitaţie generalistă la Alis, dar în care ponderea bijuteriilor este semnificativ mai mare decât de obicei.

Preţuri începând cu 20 de euro

Un coşar de argint, mărţişor vienez, datat 1930, candidează la titlul de cel mai accesibil lot din toate timpurile, el fiind programat în licitaţie cu un preţ de deschidere de 20 de euro. Alte 34 de loturi (de la ambele case de licitaţii) au estimări minime sub 100 de euro, iar cea mai valoroasă bijuterie este un colier cu 392 de diamante şi 28 de safire, evaluat la 20-30 de mii de euro. 70% dintre loturi rămân sub valoarea de 500 de euro şi, excluzând cele mai importante bijuterii, preţul mediu al tuturor obiectelor este în jurul a 1.200 de euro.

O pondere importantă în această medie o au obiectele de artă decorativă, cu argintărie barocă, art-nouveau şi Biedermeier originală din Spania, Franţa şi Germania. Cel mai valoros lot din categorie este un serviciu spaniol de ceai şi cafea, din argint de 925 de puncte, cu un preţ estimativ între 7.500 şi 12.500 de euro.

”Mărţişoare” semnate Nicolae Grigorescu

Licitaţia de Mărţişor – Pictură şi Sculptură cuprinde trei tablouri de Nicolae Grigorescu, între care două care cu boi. Evaluările celor două sunt între 35 şi 70 de mii de euro şi e de notat că este prima licitaţie în care sunt concurente două opere din această serie.

Cea de-a treia lucrare este o casă ţărănească (14x23 cm), estimată la 15-25 de mii de euro. Un portret de Luchian, cu un preţ de 30-60 de mii de euro, este o altă operă foarte valoroasă dintr-o licitaţie în care Tonitza, Petraşcu şi Pallady sunt prezenţi cu uleiuri sub 10 mii de euro, mult sub valorile la care sunt de regulă oferite tablourile lor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite