Elisabeth Leonskaja, „marea doamnă a şcolii sovietice”, revine pe scena Ateneului Român

Elisabeth Leonskaja, „marea doamnă a şcolii sovietice”, revine pe scena Ateneului Român

Pianista Elisabeth Leonskaja

Miercuri şi vineri (20 şi 22 iunie), pianista Elisabeth Leonskaja, „marea doamnă a şcolii sovietice”, revine la Bucureşti, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", dirijată de maestrul Horia Andreescu.  Sâmbătă (pe 23 iunie), de la ora 19.00, în sala Mare a Ateneului Român, aceasta va susţine un recital cu piese de Schubert, Schoenberg, Herschkowitz, Iranyi şi Chopin.

Ştiri pe aceeaşi temă

În programul de mierucir şi vineri figurează lucrările Clopotele la soroc de Felicia Donceanu, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră de Edvard Grieg şi Simfonia a IV-a de Johannes Brahms.

Elisabeth Leonskaja, născută la Tbilisi, a studiat la Conservatorul din Moscova. Pianista a venit prima dată la Bucureşti, în 1964, când, la doar 18 ani,  a câştigat Premiul I la Secţiunea Pian a Concursului Internaţional "George Enescu". 

„Cu Bucureştiul am o relaţie foarte sentimentală. Când ai 18 ani şi primeşti primul bilet spre viaţă, sigur că rămâne în memorie. Bucureştiul este frumos în sine şi l-aş fi iubit oricum. Însă pentru că am avut asemenea experienţe şi asemenea amintiri, oraşul e pentru mine ca un jalon. De aceea,revin aici de fiecare dată cu foarte multă plăcere", a declarat artista. 

Program:

Franz Schubert
Klavierstück nr. 1, în mi bemolmajor, D946

Arnold Schoenberg
6 kleine Klavierstücke, op. 19

Philip Herschkowitz
Klavierstücke in vier Sätzen

Gabriel Iranyi
Chopin-Resonanzen (2010)

Frédéric Chopin
Nocturnaîn do minor, op. 48, nr. 1
Fantaisie-Impromptu în do diez minor, op. 66

Franz Schubert
Sonata în la minor, D845

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român. 
Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00

 

Elisabeth Leonskaja trăieşte din 1978 în Austria, unde este Membru de Onoare al Konzerthaus, iar în 2006 a fost distinsă cu "Crucea de Onoare a Austriei", Clasa I, pentru serviciile aduse vieţii culturale.

Cunoscută interpretă chopiniană, pianista este renumită pentru rigoarea interpretării. A câştigat încă din timpul facultăţii concursurile internaţionale George Enescu, Marguerite Long şi Regina Elisabeta. Un rol important în cariera artistei l-a avut întâlnirea şi colaborarea cu Sviatoslav Richter, care a invitat-o să cânte alături de el în numeroase concerte. Artista a debutat în 1979, la Festivalul de la Salzburg. De-a lungul timpului a concertat ca solistă alături de mari orchestre ale lumii: New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, LondonPhilharmonic Orchestra, Roya lPhilharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, BerlinPhilharmonic Orchestra, Zürich Tonhalle Orchestra, Gewandhausorchester din Leipzig, sub bagheta unor dirijori prestigioşi ca Sir Colin Davis, Kurt Masur, ChristophEschenbach, Christoph von Dohnanyi, Kurt Sanderling, Yuri Temirkanov

Recitalurile sale de la Paris, Madrid, Barcelona, Londra, Edinburgh, München, Zürichşi Viena au fost tot atâtea evenimente ale vieţii muzicale internaţionale. Numeroasele sale înregistrări cu piese de Brahms, Liszt, Ceaikovski, cele cu Concertele pentru pian de Chopin alături de Filarmonica Cehă, sub bagheta lui Vladimir Ashkenazy, i-au atras premiile Caecillia şi Diapason d'Or.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic şi dirijorul şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. În anii ‘80 şi ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda şi Capela de Stat din Schwerin. 

Recunoscut mai ales pentru interpretările de referinţă ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók şi pentru relaţia privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în acelaşi timp, un remarcabil promotor al muzicii noi şi al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiţii internaţionale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti contribuie esenţial la creşterea noilor generaţii de instrumentişti şi dirijori. 

De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepţie precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Naţională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama şi Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia şi Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg şi Nagoya, orchestrele de cameră din Israel şi Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga şi ansamblul Modern din Frankfurt.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: