Cinci instalaţii urbane transformă timp de o lună oraşul Bucureşti: grădini urbane, paralelipipede, forme abstracte în spaţii dezolante şi păsări metalice

Cinci instalaţii urbane transformă timp de o lună oraşul Bucureşti: grădini urbane, paralelipipede, forme abstracte în spaţii dezolante şi păsări metalice

„High Hopes“, casa-instalaţie a artistei Andreea Blaj

Până pe 16 septembrie, ARCUB derulează proiectul Bucureşti 2021 ACUM - o serie de intervenţii şi reinterpretări ale spaţiului public realizate de artişti bucureşteni şi străini, prin care se urmăreşte tranformarea unor spaţii ale oraşului, în spiritul temelor identificate în dosarul de candidatură Bucureşti 2021, pentru a arăta cum ar putea fi oraşul peste 6 ani, în cazul în care câştigă titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Viaţa culturală a Bucureştiului este un melanj bogat între cultura tradiţională, o cultură de masă, reprezentată de un număr tot mai mare de evenimente în aer liber, şi o scenă a artelor contemporane cu dezvoltare rapidă. Deşi toate sunt la fel de importante pentru oraş, ele sunt de fapt fenomene separate.

În acest context al fragmentării vieţii culturale, seria de evenimente ACUM  transformă Bucureştiul într-un spaţiu deschis diverselor forme de expresii artistice. Selectaţi din sectorul independent, artiştii invadează oraşul cu instalaţii ce caută să schimbe felul în care bucureşteanul se raportează la oraş. Sub sloganul Facem Bucureştiul vizibil, bucureştenii sunt invitaţi să se exprime şi să transforme oraşul, interacţionând cu instalaţiile amplasate la ARCUB şi în cartierele din Bucureşti.

Conspiraţii Organice – Piaţa Roma

18 august – 16 septembrie                                                                                               

Artist: Nicolas Triboi

Instalaţia din Piaţa Roma poartă semnătura peisagistului francez de origine română Nicolas Triboi şi este intitulată Conspiraţii Organice (foto jos). Artistul propune o reîntoarcere la natură, strada fiind amenajată ca o grădină urbană, de un sălbatic controlat, care iese din pasaje, din istorie, de pe străzi... o grădină care se ridică deasupra capetelor noastre, spre zenitul misterios. În zonă va fi amenajat un spaţiu de relaxare pentru trecători, biblioteca şi info kiosk Bucureşti 2021, unde bucureştenii pot citi cărţi sau pot consulta materiale informative despre candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Natura în oraş a devenit vitală, iar Bucurestiul se metamorfozează zi de zi prin noi transformări. Departe de conspiraţiile diverse care umplu ziarele, dorim conspiraţii organice în care natura să fie cea care se exprimă. Dorim o natură mai sălbatică, nu cea făcută de panseluţe şi de rulouri de gazon, dorim o natură durabilă. Bucureştiul de azi este un oraş energic, dinamic, dar un oraş în care construcţiile şi comportamentul oamenilor pot fi de multe ori caracterizate de sălbăticie. Trebuie să canalizăm energiile acestea şi să le transformăm într-o energie pozitivă, verde, pentru o natură mai ”culturală”. – Nicolas Triboi, artist peisagist

ACUM Gabroveni, ARCUB                                                                                      

11 august – 16 septembrie                                                                                   

Artist: Saint Machine

Un paralelipiped transparent completează pasajul din Hanul Gabroveni. Prin el, imaginea oraşului capătă un nou strat, care se lărgeşte pe măsură ce trecătorii grăbiţi adaugă elemente acestuia. ACUM  este un spaţiu care te invită să-ţi imaginezi un Bucureşti subiectiv, o proprie imagine asupra şi despre spiritul oraşului. Din 11 august invităm artişti şi trecători să marcheze, prin cuvinte sau forme, ce înseamnă Bucureştiul pentru ei. Conectate, aceste idei ne pot arăta viitorul.

Printre artiştii invitaţi se numără: Vasile Leac, Svetlana Cârstean, Dan Sociu, Sorina Vazelina, Mitoş Micleuşanu, Suzana Dan, Matei Branea.

ACUM Periferiile, Cartierul Ferentari , Centrul Vechi                                                

Artist: Sergiu Negulici

O parte importantă din dinamica culturală a societăţii noastre este constituită de efervescenţa artei contemporane şi manifestările sale spontane ce îşi găsesc anumite nuclee pentru a exista. Orice aglomerare urbană produce şi cartiere marginale, sărace, unde viaţa celor ce trăiesc acolo se rezumă la simpla supravieţuire. Locuitorii acestor cartiere, deşi sub aceeaşi umbrelă administrativă, nu consumă cultura ce se desfăşoară numai câţiva kilometrii depărtare de ei, aceasta nu se află pe lista lor de "ce mănânc azi". Proiectul ACUM Periferiile al artistului Sergiu Negulici este o alăturare a unei manifestări abstracte din repertoriul imagistic intim al artistului cu spaţiile dezolante din cartierul Ferentari. Proiectul este menit să stârnească dialogul, mirarea şi chiar grija celor ce locuiesc în acest cartier. Formele abstracte vor fi suspendate pe un fir între blocuri, plutind deasupra spaţiului ca o suprapunere de realităţi, una abstractă şi intimă iar cealaltă existenţialistă şi concretă.

High Hopes, Strada Teheran nr 22                                                                                            

1-16 septembrie                                                                                                                     

Artist: Andreea Blaj

Artista transformă casa în care locuieşte într-o instalaţie, mutând obiectele din spaţiul interior pe faţada casei.

Spaţiul personal se integrează celui universal, cu intenţia de recompunere, de reevaluare, de reimaginare. Intimitatea se transformă în responsabilitate, în grijă pentru natural şi uman, durabilul devine determinant şi efemer în existenţa umană. Spaţiul personal/interior devine public pentru a vorbi despre o istorie, despre trecut, despre intimitate. În esenţă despre viaţă. – Andreea Blaj, artist, curator

Meleagris Ocellata, instalaţie itinerantă                                                                                  

18 august – 16 septembrie                                                                                               

Artist: Ştefan Radu Creţu

Sculptorul Ştefan Radu Creţu propune Meleagris Ocellata (foto jos), o specie de pasăre metalică venită din viitor, care parcurge un traseu simbolic pe străzile oraşului, culegând amintirile încă netrăite ale Bucureştenilor despre propriul oraş, proiecţiile lor despre viitor. Echipată cu o perie metaforică, sculptura cinetică readuce în atenţie locuri şi monumente istorice acoperite de praful uitării, în timp ce, pe măsură ce parcurge spaţiul fizic al oraşului, invită Bucureştenii să-şi scrie pe pielea ei translucentă amintirile din viitor. În cadrul traseelor arta cinetică intră în dialog cu arta monumentală a oraşului.

Traseu: Ora 16.00 Statuia Lupoaicei (Piata Roma) -Via Muzeul Şuţu - Statuile lui Mihai Viteazul, Gheorghe Lazăr, Spiru Haret şi Heliade Rădulescu (Universitate) - Statuia lui Mustafa Kemal Ataturk (Teatrul Odeon) - Monumentul lui Iuliu Maniu (Piata Revolutiei, vizavi de biserica Kretulescu) - Memorialul Renaşterii (Piaţa Revoluţiei) - Statuia Carol I (Piata Revolutiei) - Statuia lui Mihai Eminescu (Ateneu) -Via MNAR - Statuia Corneliu Coposu (Biserica Creţulescu) - Via Cercul Militar.

În data de 14 septembrie 2016, Bucureştiul va primi vizita juriului european care evaluează cele patru oraşe rămase în competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, urmând ca în data de 15 septembrie să aibă loc susţinerea dosarului de candidatură la Ministerul Culturii. Pe 16 septembrie vor fi anunţate rezultatele finale ale competiţiei.

Evenimentele incluse în proiectul Bucureşti 2021 ACUM  sunt practic cele care închid seria evenimentelor artistice şi proiectelor care au susţinut candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii – peste 500 de evenimente şi proiecte, în cei doi ani de la intrarea oficială în competiţie. O parte dintre proiectele rezultate în urma candidaturii (cele din Acceleratorul de Idei şi Generator de proiecte comunitare) vor continua şi după anunţarea rezultatului jurizării din septembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările