Cea mai mare tragediană a cinematografului împlineşte astăzi 90 de ani VIDEO

Cea mai mare tragediană a cinematografului împlineşte astăzi 90 de ani VIDEO

Irene Papas (90 de ani)

A fost Antigona, Electra, Penelopa, Elena din Troia, Caterina de Aragon, Clitemnestra şi văduva din „Zorba Grecul“. A jucat în 85 de filme timp de 55 de ani, între 1948 şi 2003. Astăzi, sâmbătă 3 septembrie 2016, grecoaica Irene Papas, considerată una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte 9 decenii de viaţă.

S-a născut acum 90 de ani, sub numele de Eiríni Lelékou, în localitatea Chilimodion din istmul grecesc Corint. Numele sub care-a rămas în istoria filmului se datorează căsătoriei de doar patru ani, între 1943 şi 1947, cu actoraşul Alkis Papas, la doar 17 ani, singura oară când viitoarea actriţă şi-a legat destinul de al altcuiva. Va debuta în film în 1948, ca Eirini Papa, iar ultima oară când a apărut pe ecran a fost în „Un film vorbit“, din 2003, al regretatului regizor portughez Manoel de Oliveira. A fost actriţa-fetiş a regizorului grec Michael Cacoyannis, care i-a oferit cele mai consistente partituri (Electra, Clitemnestra în „Ifigenia“, Elena în „Troienele“), inclusiv în iconicul „Zorba Grecul“ (1964), unde are o scurtă, dar de neuitat apariţie în rolul văduvei adulterine.

A fost distribuita in mai mult de 70 de roluri in mai mult de 50 ani de cariera. S-a nascut pe 3 septembrie 1926 in Chilimodion, Corint, Grecia. Si-a inceput cariera cinematógrafica in tara sa si a devenit faimoasa aici. Descoperita de marele regizor american de origine greaca Elia Kazan, si-a dobandit faima internationala dupa ce a jucat in filme alaturi de actori de exceptie cum ar fi: Tunurile din Navarone sau Zorba grecul, alaturi de Anthony Quinn.

Federico Fellini era un mare admirator al jocului ei actoricesc. Si-a demonstrat valoarea deasemeni ca si cantareata, aparand in cateva din albumele lui Vangelis (Odes in 1979, Rapsodies in 1986), si de asemeni in piesa "∞" de pe albumul 666 al formatiei Aphrodite's Child.

Intr-un interviu pe care l-a dat dupa moartea lui Marlon Brando, Papas a spus ca a avut o legatura in trecut cu actorul american si ca au ramas "close friends" pana la sfarsit.

A fost prietena buna cu actrita Katharine Hepburn, alaturi de care a jucat in The Trojan Women.

Foto sus: În „Zorba Grecul“, alături de Anthony Quinn

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările