Balul "păsărilor" de la Cannes se deschide miercuri-seară. Vedete cu ţinute glamour, pe covor roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul de Film de la Cannes 2016, care se deschide miercuri, deţine toate elementele pentru a fi considerat ”o ediţie vintage” dar şi ”o extravaganţă cinematografică”, iar cineastul Woody Allen deschide ”balul” vedetelor de prim rang care vor fi prezente în acest an pe Croazetă pentru a-şi prezenta cele mai recente pelicule, informează Reuters.

Cannes 2016, o veritabilă ”extravaganţă cinematografică”, se deschide miercuri cu filmul ”Cafe Society”, regizat de Woody Allen, cu Jesse Eisenberg şi Kristen Stewart, care prezintă povestea unui tânăr ce ajunge la Hollywood în anii 1930 cu speranţa de a lucra în industria filmului.

"Sieranevada" al lui Cristi Puiu va fi proiectat pe 12 mai, de la ora 15.30, iar filmul lui Cristian Mungiu, "Bacalaureat", va rula în competiţia de la Cannes pe 19 mai.

”Atunci când vom fi bătrâni, le vom spune copiilor şi nepoţilor noştri că am trăit în epoca în care filmele lui Woody Allen erau lansate pe marile ecrane, iar eu cred că el este unul dintre cei mai mari autori de film din toate timpurile”, a declarat Thierry Fremaux, directorul festivalului.

Deşi nu a fost niciodată selectat în competiţie, Woody Allen este un favorit al Cannes-ului. 2016 marchează al treilea an când un film al regizorului american deschide festivalul francez. Alături de el, alte câteva personalităţi ale artei cinematografice îşi vor prezenta filmele în competiţie.

image

”În acest an, competiţia este alcătuită în mare parte din favoriţi ai Cannes-ului, îndrăgiţi ai Cannes-ului”, a declarat Jay Weissberg, critic de film care scrie pentru revista Variety.

”Thierry Fremaux este un om căruia îi place să îşi premieze prietenii, e o persoană căreia îi place să aibă în jurul lui oameni pe care îi cunoaşte şi care să se întoarcă la Cannes an după an”, a adăugat criticul american.

Fraţii Dardenne, care vor prezenta la Cannes 2016 cel mai recent film al lor, ”The Unknown Girl”, au câştigat cea mai înaltă distincţie oferită la Cannes, trofeul Palme d'Or, de două ori.

Ken Loach, prezent în acest an la Cannes cu filmul ”I, Daniel Blake”, a câştigat şi el trofeul Palme d'Or de două ori.

Unul dintre regizorii care au câştigat în trecut acest trofeu şi care sunt prezenţi în competiţia oficială din acest an este cineastul român Cristian Mungiu, recompensat cu Palme d'Or în 2007 cu pelicula ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Alţi regizori de prestigiu, precum Bruno Dumont, Jim Jarmusch - care îşi prezintă în acest an două filme, inclusiv un documentar despre Iggy Pop -, Park Chan-wook şi Pedro Almodovar, au câştigat de-a lungul anilor la Cannes trofee importante.

Filmele lui Jim Jarmusch sunt două dintre cele cinci pelicule ce vor fi distribuite de Amazon, al cărui serviciu de streaming video îşi va face debutul în acest an la Cannes.

cannes 2016 foto

În timp ce filmele din competiţia 2016 aduc mult prestigiu acestui eveniment, o mare atenţie va fi acordată însă şi cineaştilor care vor păşi pe covorul roşu cu ocazia proiecţiilor din afara competiţiei - precum Steven Spielberg, care va prezenta la Cannes filmul ”The BFG”, bazat pe romanul omonim de Roald Dahl.

Actriţa Julia Roberts, premiată cu Oscar, îşi va face debutul la Cannes în acest an, într-un film regizat de Jodie Foster, intitulat ”Money Monster”, proiectat în afara competiţiei şi în a cărui distribuţie apare şi actorul George Clooney.

Kristen Stewart, protagonista filmelor din seria ”Amurg/ Twilight”, a fost denumită ”regina festivalului” de către organizatorii acestuia, întrucât actriţa americană joacă atât în filmul care va deschide evenimentul, ”Cafe Society”, cât şi în ”Personal Shopper”, un lungmetraj regizat de Olivier Assayas, care speră să câştige trofeul Palme d'Or.

În ciuda strălucirii şi a extravaganţei vizuale şi vestimentare, măsurile de securitate vor fi intense, întrucât Franţa încă se confruntă cu un risc ridicat de atentate teroriste.

Prin prisma celor peste 45.000 de persoane aşteptate să participe la ediţia 2016 a Festivalului de Film, autorităţile franceze se află în alertă maximă şi au decis să deplaseze la Cannes 400 de agenţi de securitate, câteva sute de poliţişti şi militari din forţele speciale, care sunt pregătiţi să intervină în orice moment, a precizat ministrul Bernard Cazeneuve, luni, într-o conferinţă de presă.

Franţa se află în stare de urgenţă după atacurile revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic (SI), ai cărei militanţi au ucis 130 de persoane în noiembrie 2015 în atentate comise în diverse spaţii recreative din Paris şi împrejurimile capitalei franceze, inclusiv într-o sală de concerte, cafenele şi în faţa stadionului Stade de France.

Cristian Mungiu (foto) cu ”Bacalaureat” 

image

şi Cristi Puiu cu filmul ”Sieranevada” au fost selectaţi în competiţia oficială, alături de pelicule semnate de cineaşti celebri, precum Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan şi fraţii Dardenne. Filmul ”Câini”, al lui Bogdan Mirică, a fost de asemenea inclus în selecţia oficială şi va concura în secţiunea Un Certain Regard. Filmul ”4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, a fost inclus în competiţia oficială de scurtmetraje, iar ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation.

Două coproducţii cu participare românească vor fi prezente la Cannes anul acesta: în competiţia oficială, lungmetrajul ”Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, coproducător român Ada Solomon, iar în secţiunea Semaine de la Critique, va fi proiectat filmul ”Albüm” (Turcia/Franţa/România, coproducători români: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer).

De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor ”Hârtia va fi albastră”, ”Marţi, după Crăciun” şi ”Boogie”, face parte din juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.

Producătoarea filmului ”Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta fiind selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.

Regizoarea Anca Damian va participa la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat ”Carre”, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 11 - 22 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineastul australian George Miller.

Actorul francez Laurent Lafitte a fost desemnat prezentator principal al ceremoniilor oficiale.

Lungmetrajul ”Café Society”, de Woody Allen, va fi proiectat în deschiderea celei de-a 69-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes, pe 11 mai.

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.

Scurtmetrajele din secţiunea Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2016 pot fi vizionate gratuit, în exclusivitate şi în lumea întreagă, pe platforma online Festival Scope, între 20 şi 27 mai, au anunţat, marţi, organizatorii evenimentului.

4.000 de locuri de cazare

image

Cinefilii din lumea întreagă vor avea la dispoziţie în acest an aproximativ 4.000 de locuri de cazare pe Croazetă, informează Le Figaro.

Bulevardul Croisette este, începând de miercuri, unul dintre cele mai frecventate locuri de starurile marelui ecran. Cu toate astea, cinefilii cunoscători şi cei aflaţi în vacanţă, îşi fac planuri în privinţa celui mai convenabil mod de a călători spre celebrul festival. Astfel, în oraş sunt disponibile 4.000 de locuri de cazare, dublu faţă de anul trecut, preţurile ajungând în perioada Festivalului de Film de la Cannes la peste 800 de euro de persoană, iar o călătorie cu trenul pe ruta Paris - Cannes, nu costă mai puţin de 100 de euro.

În privinţa transportului, va fi dificil de achiziţionat bilete de tren la un preţ mai mic de 100 de euro, pe ruta Paris-Cannes. Pentru cei care pleacă în zori sau, din contră, seara, preţurile scad la începutul şi la finalul zilei. Celor care vor să călătorească cu maşini cu remorcă, compania BlaBlaCar le oferă rute mai puţin costisitoare, între 35 şi 50 de euro.

HomeToGo notează că ”spaţiile de cazare pe Coasta de Azur rămân scumpe, contează mai puţin destinaţia aleasă”. Fără să fie o surpriză, preţurile la cazări urcă în timpul festivalului: de la 700 de euro într-o săptămână din aprilie, ele pot să ajungă la 872 de euro în prima săptămână a festivalului şi până la 950 de euro în a doua săptămână, marcând o creştere de cel puţin 25%.

Cinefilii sunt sfătuiţi de specialiştii în turism să îşi facă rezervări în localităţile aflate la câţiva kilometri de Cannes. Este o stratagemă ce permite reducerea considerabilă a facturii de cazare.

HomeToGo îi sfătuieşte pe fani să rezerve în afara oraşului filmului, la câţiva kilometri mai departe, la Mougins sau în Antibes. Preţurile acolo sunt ”mai blânde” şi, ori cu trenul, ori cu autobuzul regional, acestea permit fanilor să ajungă uşor la festivităţi.

O altă posibilitate este călătoria de la Nisa, unde preţurile sunt mult mai rezonabile. Totuşi, pentru cei care nu au răbdare să parcurgă 35 de kilometri până pe bulevardul Croisette, serviciul de taximetrie Uber a lansat de miercuri a doua ediţie UberCOPTER. Acesta operează prin Azur Hélicoptère, călătorii pot să ajungă cu elicopterul la Cannes. Un drum costă 160 de euro de persoană.

Pe Croazetă, locurile de cazare administrate de particularii din reţeaua Airbnb, dar şi numeroase ambarcaţiuni, au fost deja rezervate. În timpul festivalului, aceştia dublează oferta: 4.000 de locuri de cazare sunt disponibile în oraş, de două ori mai multe ca anul trecut. Acest fapt permite limitarea creşterii tarifelor, pentru că există mai puţin de 10 euro decalaj între preţul cel mai mic al unei camere în timpul festivalului şi preţul uneia în restul anului.

Este posibil ca turiştii să găsească apartamente între 80 şi 120 de euro pe noapte, un tarif permisibil pentru această perioadă, preţul mediu fiind în jur de 410 de euro. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite