Stiri despre vocabular

  31 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Însemnări într-un almanah imaginar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Însemnări într-un almanah imaginar

  O anecdotă descrisă în The Oxford Book of Literary Anecdotes redă replica de o adorabilă francheţe a poetului, dramaturgului şi criticului literar englez John Dryden (1631 – 1700), la un reproş al soţiei neglijate.

 • O epocă revolută
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O epocă revolută

  Deşi aflată pe tărâmul incert al începutului, presa românească a anilor ’90 urma regulile elementare ale jurnalismului, menţinând abisul dintre registrul formal şi euforia tabloidă. Astăzi, însă, această grijă s-a evaporat pentru a face loc unui entuziasm puber pentru colocvialism şi apetitului pentru competiţii de exprimare plastică până la ridicol.

 • Daruri de Crăciun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Daruri de Crăciun

  Sărbătorile de iarnă, cum erau numite pe vremea comunismului, au trecut, aşa că putem face un bilanţ. Nu mă gândesc neapărat la ce au mâncat românii (n-ar fi mai corect să spunem concetăţenii noştri?) sau unde şi-au petrecut ultima săptămână a anului 2014.

 • Alegerile prezidenţiale ca „război civil” sau „Limba română în pragul unei crize de nervi”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegerile prezidenţiale ca „război civil” sau „Limba română în pragul unei crize de nervi”

  Eschimoşii şi principiul ELG al politicii. Un cunoscut îmi povestea recent despre participarea lui la o conferinţă dedicată eschimoşilor, un popor care trăieşte în regiunea polară. Cîndva mă interesasem şi eu de acest popor, nu atît pentru ceea ce este el, cît mai ales pentru un anumit tip de „funcţie metaforică” pe care o căpătase el în imaginarul colectiv al Imperiului de la Est.

 • Expresii sau concepte pe care doar
spionii le înţeleg
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expresii sau concepte pe care doar spionii le înţeleg

  Fiecare popor sau regiune geografică unde există legături strânse între comunităţi sunt folosite fraze unice şi un argou care poate fi înţeles de un număr restrâns de persoane. Un asemenea caz este şi cel reprezentat de comunitatea agenţilor de intelligence, mai ales de spioni.

 • Povestea unei vorbe de ruşine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea unei vorbe de ruşine

  Intervenţia de faţă, ca şi cea precedentă, nu trebuie pusă pe seama insanităţii, nici a indecenţei autorului, cum pripit s-au grăbit să o facă unii comentatori. Aceştia s-au simţit insultaţi în convingerile lor pudice, considerând repulsive astfel de abordări. Nu este locul aici de a căuta motivaţiile psihologice a unor asemenea reacţii, nici de a le persifla, mai ales că trăim oficial în istoria neisprăvită a inculcării tabuului.

 • Când „buna cuviinţă“ nu are ce căuta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când „buna cuviinţă“ nu are ce căuta

  În studiul limbii şi în dicţionar, pudibonderia nu îşi are locul. Sunt numite cuvinte obscene, vulgare, triviale, tabuisme (de unii lexicografi străini). Adevărul este că a existat până nu demult, în cultura noastră oficială, o barieră de netrecut. Chiar şi literatura şi jurnalismul au fost obligate să „mascheze“ grafiile nepermise prin celebrele puncte de suspensie.

 • Cum se foloseşte corect cuvântul „încarcerat”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum se foloseşte corect cuvântul „încarcerat”

  Verbul „a încarcera” a apărut în română ca împrumut cult, modern (din secolul al XIX-lea), dublîndu-l pe mai vechiul a întemniţa şi precizînd ceea ce putea rămîne ambiguu prin folosirea lui a închide. Încarcerarea – a cărei legătură cu termenul carceră e transparentă – se poate referi sau la întemniţare în genere, sau la închiderea într-o „încăpere mică şi întunecoasă“ etc. (carceră, în DEX).

 • Experimentul 

cu româna în şcolile ruse: bun la
Chişinău, dificil în raioane
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Experimentul cu româna în şcolile ruse: bun la Chişinău, dificil în raioane

  De doi ani, Ministerul Educaţiei a lansat un proiect de predare a unor discipline în limba română, pe lângă cursul de bază, în liceele pentru alolingvi. După patru semestre, profesorii şi şefii din Educaţie îşi laudă realizările, dar nu toţi elevii sunt în stare să poarte o conversaţie banală în limba oficială.

 • Paşti sau Paşte?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Paşti sau Paşte?

  Faţă de alte limbi, românii oscilează între Paşti şi Paşte. DEX-ul recomandă forma Paşti, ceea ce nu înseamnă că a doua formă ar fi incorectă. O simplă căutare pe Internet arată că există chiar un bun echilibru în privinţa uzului. Cel puţin în urări şi în înjurături, varianta Paşte e mai utilizată desigur şi din motive eufonice. „Un Paşte fericit!”, aşadar.

 • Român, româneşte, România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Român, româneşte, România

  De aproape de şaptezeci de ani, cultura românească a părăsit „istoria naturală” a dăinuirii netulburate, laolaltă, apărându-ne în minte, geografic şi valoric, împărţită, scindată între un afară şi un înăuntru.

 • Cum să-ţi pui la punct un vocabular bogat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum să-ţi pui la punct un vocabular bogat

  Vocabularul folosit ne ajută să promovăm cu succes examenele şi totodată indică gradul fiecăruia de competenţă lingvistică. De multe ori însă trebuie să lucrăm la îmbogăţirea lui, iar asta presupune învăţarea unor termeni noi.

 • Asasinarea limbii române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Asasinarea limbii române

  Asasinarea limbii române nu este un eveniment punctual, nu are un autor precis şi nu a început astăzi, 19.07.2012, de la ora 9.37 A.M. Însă acestea sunt ziua şi ora la care, întrerupând lucrul la un studiu de specialitate (redactat, mai încape vorbă, în engleză), m-am hotărât să rememorez etapele şi urmările, în plan „personal” (ghilimele vor căpăta ulterior sens), ale unei ofensive devastatoare.

 • România made in USA
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România made in USA

  Influenţa culturii americane asupra românilor este din ce în ce mai evidentă: am copiat limbajul şi modul de viaţă de peste Ocean, am adoptat sărbătorile, ba chiar şi eroii.

 • Expresiile „cool“, la modă în gaşcă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expresiile „cool“, la modă în gaşcă

  Vorbitorii care folosesc  cel mai frecvent limbajul  „în tendinţe“  sunt adolescenţii. Tinerii inventează expresii, le folosesc până la epuizare, apoi le aruncă, aşa cum fac cu hainele, accesoriile sau gadgeturile ce nu se mai poartă.

 • FOTO Homer Simpson, o
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Homer Simpson, o "ameninţare" pentru vocabularul limbii engleze

  La fiecare câţiva ani, cultura pop şi specialiştii în lingvistică se simt ameninţaţi de aceeaşi poveste: familia Simpson şi-a pus amprenta asupra vocabularului limbii engleze. Expresia "D'oh!" a intrat în dicţionar, termenul “embiggen” a fost folosit de curând de un cercetător într-o lucrare de-a sa, etc, titrează MSNBC.

Modifică Setările