Stiri despre vasile ernu

  54 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Ce cărţi punem vara asta în bagaj? (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce cărţi punem vara asta în bagaj? (I)

  Acum doi ani, pe o plajă micuţă dintr-un sat italian, am numărat vreo cincisprezece oameni din douăzeci care citeau cărţi. M-am gândit că aşa e-n Occident...

 • Vasile Ernu a scris „Izgoniţii“, a treia parte din Mica trilogie a marginalilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vasile Ernu a scris „Izgoniţii“, a treia parte din Mica trilogie a marginalilor

  Volumul ”Izgoniţii” este al treilea din ”Mica trilogie a marginalilor”, din care mai fac parte ”Sectanţii” şi ”Bandiţii”, cărţi publicate de Editur aPolirom.”Sectanţii” a fost distins cu Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru Literatură în 2015. ”Bandiţii” a fost distins cu Premiul Observator cultural pentru Eseistică/Publicistică în 2017. Adevărul.ro publică un fragment în avanpremieră din "Izgoniţii".

 • Ultimul sfat şi ultima lecţie de la Andrei Gheorghe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ultimul sfat şi ultima lecţie de la Andrei Gheorghe

  Scriitorul Vasile Ernu a povestit lecţia pe care i-a predat-o Andrei Gheorghe înainte să moară, în timp ce jurnalistul Teodor Tiţă a dezvăluit ultimul sfat pe care i l-a dat regretatul om de radio şi televiziune.

 • Despre „Literatura la zi“, cu Florin
Chirculescu şi Vasile Ernu, în ultima zi a iernii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre „Literatura la zi“, cu Florin Chirculescu şi Vasile Ernu, în ultima zi a iernii

  Pe 28 februarie, între orele 19.00 şi 21.00, va avea loc primul eveniment din seria „Literatura la zi“, avându-l ca invitat pe scriitorul-medic Florin Chirculescu. Avându-l drept moderator pe Vasile Ernu, întâlnirea va avea loc în primitorul interior al clubului Londophone (str. Zalomit, nr. 2, în zona parcului Cişmigiu).

 • „Ne luptăm pentru dreptul la locuire“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Ne luptăm pentru dreptul la locuire“

  Vasile Ernu în discuţie cu Enikő Vincze, membra echipei ziarului „Cărămida”, care se ocupă cu dreptul la oraş şi dreptul la locuire.

 • Gaudeamus 2017 – recomandările lui Ernu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gaudeamus 2017 – recomandările lui Ernu

  Ca de obicei: recomand cărţi noi scrise de autori români. Iată ce am ales de acestă dată pentru Tîrgul de carte Gaudeamus 2017 care are loc săptămîna aceasta (22-26 noiembrie) la Bucureşti.

 • „Trecerea contribuţiilor sociale la angajat, un regres uriaş“. Vasile Ernu în dialog cu Victoria Stoiciu despre trecerea plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Trecerea contribuţiilor sociale la angajat, un regres uriaş“. Vasile Ernu în dialog cu Victoria Stoiciu despre trecerea plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat

  Au început protestele. Primul val de proteste este pe deja cunoscutul motiv „lupta anticorupţie“. Se pregătesc altele pe o temă foarte importantă. Presa anunţă: „CNSLR - Frăţia a decis începerea procedurilor în vederea declanşării grevei generale în economia naţională, unul dintre motive fiind trecerea plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat“. Am discutat cu Victoria Stoiciu pe acest subiect.

 • Ne liubovi / Loveless. Despre ură - ultimul război în care pierdem tot
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ne liubovi / Loveless. Despre ură - ultimul război în care pierdem tot

  Zilele acestea avem: „Les Films de Cannes a Bucarest“. În program este şi filmul „Ne liubovi/Loveless“ (Premiul Juriului, Cannes 2017) al unui regizor rus la care ţin mult: Andrei Zviaghinţev. Îmi şopteşte Cristi Mungiu că şi regizorul va fi prezent. Îl putem vedea azi, 18 octombrie, ora 21.00, la cinema Union, în prezenţa regizorului Andrei Zviaghinţev.

 • Vasile Ernu, într-un turneu de lecturi şi discuţii cu deţinuţii penitenciarelor din Republica Moldova şi România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vasile Ernu, într-un turneu de lecturi şi discuţii cu deţinuţii penitenciarelor din Republica Moldova şi România

  În această toamnă, scriitorul Vasile Ernu va începe un turneu de lecturi şi discuţii cu deţinuţii penitenciarelor din Republica Moldova şi din România, cu prilejul apariţiei celui de-al doilea volum al Micii trilogii a marginalilor, „Bandiţii”, publicat în două ediţii la Editura Polirom (2016, 2017), în colecţia „Ego-grafii”.

 • Vasile Ernu, câştigător al bursei de creaţie European Writers and Translators in Residence Programme
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vasile Ernu, câştigător al bursei de creaţie European Writers and Translators in Residence Programme

  În perioada 13 august – 13 septembrie 2017, în urma unui concurs de proiecte, scriitorul Vasile Ernu a fost selectat din peste 100 de candidaţi care au participat la European Writers and Translators in Residence,  program sprijinit de Traduki.Alături de Vasile Ernu, au mai fost selectaţi alţi patru scriitori din Europa de Est: Jovan Nikolić Jof (Serbia), Mustafa Zvizdić (Bosnia şi Herţegovina), Esad Babačić (Slovenia), Stefan Çapaliku (Albania).

 • De ce este România altfel sau astfel?Vasile Ernu, în dialog cu Vintilă Mihăilescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce este România altfel sau astfel? Vasile Ernu, în dialog cu Vintilă Mihăilescu

  Dragă Vintilă Mihălescu, volumul „De ce este România astfel?” (editura Polirom 2017) este o replică adusă volumului lui Lucian Boia „De ce este România altfel?” (Editura Humanitas 2012) care a făcut ceva valuri acum cîţiva ani. Cu ce a deranjat acest volum încît să merite un răspuns mai complex la care să contribuie un număr destul de mare de autori?

 • „De ce este România astfel?”, un dialog cu Vintilă Mihăilescu la Muzeul Naţional al Literaturii Române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „De ce este România astfel?”, un dialog cu Vintilă Mihăilescu la Muzeul Naţional al Literaturii Române

  Joi, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) va avea loc o discuţie pornind de la volumul lui Vintilă Mihăilescu „De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc”. La eveniment vor vorbi autorul volumului, Ruxandra Ivan, Mihai Burcea, Dinu Guţu, Cătălin Stoica, iar discuţia va fi moderată de Vasile Ernu.

 • O teorie şi o practică a lipsei de speranţă. Vasile Ernu în discuţie cu Florin Poenaru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O teorie şi o practică a lipsei de speranţă. Vasile Ernu în discuţie cu Florin Poenaru

  L-am cunoscut, cred, prin 2008. Era student la Central European University (CEU) unde-şi făcea o teză de doctorat. Venise să facă cercetare în Bucureşti. I-am dat un interviu. Era un tînăr vioi, cu un zîmbet plăcut, vesel, cu un simţ al umorului acut, dar mereu dornic să pună întrebări şi să discute. Am început să-l urmăresc şi să-l descopăr tot mai mult.

 • Bandiţii, hoţii în lege, cerşetorii: viaţa şi opera acestora
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bandiţii, hoţii în lege, cerşetorii: viaţa şi opera acestora

  Zilele acestea a ieşit din tipar Bandiţii (editura Polirom). La această carte am lucrat mulţi ani. Am lucrat în special la documentare. Am scris-o însă mult mai repede decît m-am aşteptat şi datorită bursei FILIT pe care am avut-o şi oraşului Iaşi, care m-a găzduit în această vară. Le mulţumesc. Cît am lucrat la carte, în discuţii cu unii prieteni, am primit întrebări multe. Aţi întrebat, răspund. Să încerc să schiţez nişte răspunsuri.

 • Vasile Ernu îşi lansează „Bandiţii“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vasile Ernu îşi lansează „Bandiţii“

  Luni, 14 noiembrie, de la ora 18.00, la Clubul Ţăranului (Intrarea Monetăriei, Şos. Pavel Dimitrievici Kiseleff 3), din Bucureşti, Editura Polirom vă invită la o seară specială –  ERNU & Friends – cu prilejul apariţiei volumului „Bandiţii“, de Vasile Ernu, al doilea din „Mica trilogie a marginalilor“, publicat în colecţia „Ego-grafii“, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

 • Minunea de la Telciu: „Miza principală a acestui proiect este o mai bună cunoaştere şi înţelegere a lumii satului“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Minunea de la Telciu: „Miza principală a acestui proiect este o mai bună cunoaştere şi înţelegere a lumii satului“

  Încerc să ocolesc pe cît se poate evenimentele mari din oraşele fanion, festivaluri etc. Pe cît se poate :) Mă interesează însă foarte mult evenimentele bune din orăşelele mici. Cred că e timpul să împingem totul dinspre centru spre periferie. Şi tot descoper lucruri excepţionale, în zone de unde nu te aştepţi, făcute de oameni deosebiţi cu resurse minime.

 • „Sectanţii“ din Bugeac ai
lui Vasile Ernu vin azi la Hecate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Sectanţii“ din Bugeac ai lui Vasile Ernu vin azi la Hecate

  Joi, 3 martie, de la ora 19.00, la Librăria Hecate (str. Olari, nr. 8) din Bucureşti, va avea loc evenimentul „Străinul de lângă noi. Discuţie pe tema volumului «Sectanţii» de Vasile Ernu“, prilejuit de apariţia celui mai recent volum semnat de Vasile Ernu, „Sectanţii“, apărut în colecţia „Ego-grafii“, disponibil şi în ediţie digitală.

 • Are
dreptate Ernu?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Are dreptate Ernu?

  Relaţia dintre România şi Republica Moldova s-a intensificat în ultimii ani în mod categoric. În ciuda acestei evoluţii vizibile, falia dintre cele două state, decalajele instituţionale existente, nu fac subiectul unei soluţii reale. Discursul românesc despre Basarabia, cu puţine excepţii, nu depăşeşte cadrul emoţional sau istoric.

 • Proiectul unionist, văzut din perspectivă de stânga – un articol în trei voci
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Proiectul unionist, văzut din perspectivă de stânga – un articol în trei voci

  Vasile Ernu – Marş, marş dreptul! Marş, marş stîngul! Zilele acestea am văzut un nou Marş Unionist şi un nou Pod de flori peste Prut. Personal am avut un deja-vu al unor lucruri petrecute la finele anilor '80, pentru că fac parte din generaţia perestroika care a trecut prin astfel de fenomene şi despre care credeam acum cîţiva ani că este o etapă istorică depăşită. Dar ele revin.

 • Născut în Bugeac
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Născut în Bugeac

  Sectanţii este o nouă carte „periculoasă“, scrisă şi tocmai publicată, la Polirom, de Vasile Ernu. Cititorii săi erau obişnuiţi cu provocarea, mai ales cu atacurile dure, de pe poziţii foarte de stânga, la adresa ideologiei neoliberale.

 • INTERVIU Companiile
occidentale interzic sindicalizarea în România. Cazul Wizz Air
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Companiile occidentale interzic sindicalizarea în România. Cazul Wizz Air

  Vasile Ernu în dialog cu Mircea Constantin, preşedintele Sindicatului Aerolimit Professional (Sindicatul personalului navigant al Wizz Air). Mişcarea sindicală din România nu trece prin cea mai bună perioada. Dar cînd au avut-o? Sindicatele din sectorul de stat sînt în moarte clinică. Cele din sectorul privat lipsesc aproape cu desăvîrşire.

 • „Ucraina live.” Scrisoare deschisă domnului Vasile Ernu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Ucraina live.” Scrisoare deschisă domnului Vasile Ernu

  Acum câteva zile, jurnalistul Vlad Mixich a postat pe Facebook câteva observaţii pertinente cu privire la cartea lansată recent de către grupul Critic Atac pe tema conflictului armat din Ucraina. Vlad îi reproşa scriitorului Vasile Ernu anumite afirmaţii făcute în volumul „Ucraina live", în special cele cu privire la absenţa jurnaliştilor români din acest conflict.

Modifică Setările