Stiri despre shakespeare

  171 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Regizorii Andrei Şerban şi Tang Shu Wing, într-un dialog online despre Shakespeare, cu Octavian Saiu la Teatrelli VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Regizorii Andrei Şerban şi Tang Shu Wing, într-un dialog online despre Shakespeare, cu Octavian Saiu la Teatrelli VIDEO

  Ediţia de toamnă a „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu” a continuat la Teatrelli cu o întâlnire de excepţie cu regizorii Andrei Şerban şi Tang Shu Wing. Pornind de la „Regele Lear”şi de la două montări neobişnuite, ambele cu distribuţii exclusiv feminine – una la Bucureşti, cealaltă la Hong Kong – , dialogul a abordat sensurile tragicului deopotrivă în teatru şi în realitatea pe care o traversăm.

 • Mondenităţi funerare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mondenităţi funerare

  Recent, desfăşurarea buletinului nocturn de ştiri al unui post de televiziune argentinian a inclus o ştire de ultimă oră pe care prezentatoarea a citit-o pe un ton dramatic: „O ştire care ne lasă pe toţi realmente cu gura căscată, având în vedere extraordinara importanţă a acestui om. Este vorba de William Shakespeare şi de decesul său!”

 • Spectacole de Andrei Şerban şi Anca Maria Colţeanu de la Bulandra, jucate în grădina TVR
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacole de Andrei Şerban şi Anca Maria Colţeanu de la Bulandra, jucate în grădina TVR

  După o lungă perioadă în care spectatorii au putut urmări spectacolele Teatrului Bulandra doar online, în această săptămână au ocazia de a-şi revedea actorii favoriţi în aer liber, în curtea TVR. „Zadarnicele chinuri ale dragostei” de William Shakespeare, regia Andrei Şerban, se joacă marţi, miercuri, joi, de la ora 20.00. Un al doilea spectacol, "Treapta a noua", este programat vineri, 24 iulie.

 • Adevărul despre unul dintre cei mai sângeroşi tirani ai istoriei. Cum a fost defăimat de William Shakespeare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul despre unul dintre cei mai sângeroşi tirani ai istoriei. Cum a fost defăimat de William Shakespeare

  Multă vreme Richard al III-lea a fost considerat unul dintre cei mai sângeroşi tirani ai istoriei. Regele englez era acuzat de multe atrocităţi, printre altele şi de uciderea nepoţilor şi a soţiei sale. Cercetările istorice mai recente arată că de fapt Richard al III-lea a fost o victimă a defăimării „mediatice“ a vremii, la care a participat şi scriitorul William Shakespeare.

 • Pandemia şi gândirea paradoxală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pandemia şi gândirea paradoxală

  Cu ceva vreme în urmă, în plină expansiune a egoului, mai toţi ne ocupam cu admiratul. Cu autoadmiratul. Cât de tari suntem, ce departe am ajuns. Internet 5 G, maşini euro 8, robotică, drone, libertăţi nenumărate. La fel ca toate domeniile, şi teatrul se lupta să ne asigure că ne salvează de la pieire spirituală.

 • Shakespeare online
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Shakespeare online

  Anul acesta întreaga omenire s-a văzut pusă în faţa unei teribile încercări, pentru care nu a putut avea un răspuns imediat eficient, în absenţa reperelor unei experienţe similare. Un virus necunoscut, greu de tratat şi cu o mare putere de diseminare a determinat o pandemie de panică, la care soluţia propusă a fost distanţarea fizică şi carantina.

 • Teatrul Bulandra celebrează online Săptămâna Shakespeare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teatrul Bulandra celebrează online Săptămâna Shakespeare

  Ziua de 23 aprilie este una marcantă pentru lumea teatrului de pretutindeni pentru că reprezintă data naşterii lui William Shakespeare. Pentru a sărbători acest moment atât de special, Teatrul Bulandra intenţionează să dedice săptămâna, până pe 26 aprilie, operelor marelui dramaturg montate de-a lungul timpului pe cele două scene ale sale.

 • RICHARD III sau nimicul care pustieşte o
lume
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  RICHARD III sau nimicul care pustieşte o lume

  Măcar în această privinţă istoricii de teatru sunt unanimi. Nu e loc de controverse. William Shakespeare a scris „Richard III” în 1593, servindu-se ca mai întotdeauna de felurite documente, de o mulţime de letopiseţi. O parte dintre ele enumerate de Haig Acterian în atât de actuala şi mereu citabila lui monografie.

 • „Furtuna“
sau despre veşnicia teatrului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Furtuna“ sau despre veşnicia teatrului

  Să fie oare vorba despre fidelitatea faţă de rigoarea carteziană ori despre o reminiscenţă a durelor şi imposibil de încălcat reguli ale clasicismului?

 • Criticul de artă George Banu despre spectacolul lui Andrei Şerban: „Richard III, de foc şi de gheaţă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criticul de artă George Banu despre spectacolul lui Andrei Şerban: „Richard III, de foc şi de gheaţă“

  "După Iulius Cesar, văzut în urmă cu nişte decenii, drumul vieţii mă convoacă acum la întâlnirea cu Richard, maestrul politic, propus azi tot de Andrei Şerban. Repertoriul unui regizor nu e arbitrar, ci trasează  un parcurs, solicită o interpretare. Regizorul ascultă Istoria cu majusculă, dar şi pe sine...", scrie criticul de artă George Banu despre "Richard al III-lea", spectacolul lui Andrei Şerban de la Teatrul Bulandra.

 • Regele Richard al III-lea, un „fake news“ comis de Shakespeare. Cum a ajuns un monarh să fie portretizat drept un monstru plin de ură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Regele Richard al III-lea, un „fake news“ comis de Shakespeare. Cum a ajuns un monarh să fie portretizat drept un monstru plin de ură

  Richard al III-lea este unul dintre cele mai populare personaje ale istoriei Angliei. Deşi a avut o domnie scurtă şi zbuciumată, a devenit de notorietate mai ales datorită piesei de teatru cu acelaşi nume a renumitului dramaturg William Shakespeare. Acesta îl prezintă pe Richard drept un tiran sângeros şi aşa a rămas cunoscut peste veacuri.

 • Fascismul ca
permanenţă a istoriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fascismul ca permanenţă a istoriei

  Un teribil avertisment asupra esenţei fasciste a luptei pentru putere lansează regizorul Andrei Şerban în noua sa producţie, „Richard al III-lea“ de la Teatrul Bulandra, cu atât mai necesar în condiţiile degradării accentuate a climatului politic, la noi şi în întreaga lume, Occidentul de data aceasta nemaifăcând excepţie.

 • Un
basm cu „Furtuna“ shakespeariană drept pretext
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un basm cu „Furtuna“ shakespeariană drept pretext

  Shakespeare a scris „Furtuna“ în anul 1610. Avea pe atunci 50 de ani, iar după aceea nu a mai scris nimic. Chiar dacă „Henric al VIII lea“ îi aparţine, lucru asupra căruia mulţi shakespearologi au îndoieli serioase, situaţia pe fond nu se prea schimbă căci acest al optulea Henric nu este nicidecum o scriere reprezentativă. În realitate, nu contează.

 • Andrei Şerban pune în scenă spectacolul „Richard al III-lea“ la Teatrul Bulandra
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Şerban pune în scenă spectacolul „Richard al III-lea“ la Teatrul Bulandra

  „Richard al III-lea", de William Shakespeare, un nou spectacol în regia lui Andrei Şerban, va fi din luna martie în repertoriul Teatrului Bulandra. Marius Manole va fi în rol titular, iar din distribuţie mai fac parte actorii George Ivaşcu, Rodica Lazăr, Cornel Scripcaru, Alexandra Fasolă, Cătălin Babliuc, Adrian Ciobanu, Constantin Dogioiu, Alin State, Lucian Ifrim, Mirela Gorea, Catinca Maria Nistor.

 • Cui îi
place?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cui îi place?

  Nu avem indicii că i-ar fi mers chiar foarte bine literaturii dramatice a bătrânului Will în actuala stagiune bucureşteană. Dimpotrivă.

 • „Coriolanus“.
Despre demnitate sau „Revolta maselor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Coriolanus“. Despre demnitate sau „Revolta maselor“

  Prin „Coriolanus“, spectacolul său de la Teatrul Bulandra, regizorul Alexandru Darie reînnoadă cu tradiţia marilor sale spectacole din anii ’90: vizuale, de o intensitate aproape epidermică, la scară mare şi pe teme mari. Textul lui Shakespeare indică clar duşmanul oricărei societăţi: populismul şi voinţa monstruoasă a plebei, ceea ce în epoca noastră, cu dominaţia reţelelor sociale şi aşa-zisa „democratizare“ a gusturilor, devine foarte actual.

 • Scena autorului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scena autorului

  O locuinţă modestă. Autorul vorbeşte la mobil, mişcându-se dintr-o cameră în alta. Închide şi deschide uşile, nu e în stare să-şi găsească un loc în casă.

 • De partea lui Shylock
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De partea lui Shylock

  Nu s-a prea jucat pe scenele româneşti de teatru „Neguţătorul din Veneţia“, piesa pe care Shakespeare a scris-o în jurul anului 1597. Motivele ţin atât de complexitatea şi dificultatea piesei cât şi de problema delicată pe care aceasta o conţine. Aceea a antisemitismului scrierii lui Shakespeare, antisemitism pe seama căruia exegeza literar-teatrală a emis opinii contradictorii.

 • VIDEO Yuri Kordonsky aduce un „Romeo şi Julieta” modern la TNB
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Yuri Kordonsky aduce un „Romeo şi Julieta” modern la TNB

  Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti pregăteşte premiera cu „Romeo şi Julieta”, după William Shakespeare, în viziunea dramaturgică şi în regia lui Yuri Kordonski, un spectacol care se anunţă deja evenimentul cultural obligatoriu de urmărit în această toamnă.

 • Hamlet, un oratoriu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Hamlet, un oratoriu

  Se spune că o reprezentare completă a textului piesei Hamlet, aşa cum ne-a fost lăsat el de Shakespeare, sau, mă rog, cât înseamnă versiunea lui în limba română, ar dura ceva mai mult de 6 ore.

Modifică Setările