Stiri despre shakespeare

  148 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • „Coriolanus“.
Despre demnitate sau „Revolta maselor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Coriolanus“. Despre demnitate sau „Revolta maselor“

  Prin „Coriolanus“, spectacolul său de la Teatrul Bulandra, regizorul Alexandru Darie reînnoadă cu tradiţia marilor sale spectacole din anii ’90: vizuale, de o intensitate aproape epidermică, la scară mare şi pe teme mari. Textul lui Shakespeare indică clar duşmanul oricărei societăţi: populismul şi voinţa monstruoasă a plebei, ceea ce în epoca noastră, cu dominaţia reţelelor sociale şi aşa-zisa „democratizare“ a gusturilor, devine foarte actual.

 • Scena autorului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scena autorului

  O locuinţă modestă. Autorul vorbeşte la mobil, mişcându-se dintr-o cameră în alta. Închide şi deschide uşile, nu e în stare să-şi găsească un loc în casă.

 • De partea lui Shylock
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De partea lui Shylock

  Nu s-a prea jucat pe scenele româneşti de teatru „Neguţătorul din Veneţia“, piesa pe care Shakespeare a scris-o în jurul anului 1597. Motivele ţin atât de complexitatea şi dificultatea piesei cât şi de problema delicată pe care aceasta o conţine. Aceea a antisemitismului scrierii lui Shakespeare, antisemitism pe seama căruia exegeza literar-teatrală a emis opinii contradictorii.

 • VIDEO Yuri Kordonsky aduce un „Romeo şi Julieta” modern la TNB
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Yuri Kordonsky aduce un „Romeo şi Julieta” modern la TNB

  Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti pregăteşte premiera cu „Romeo şi Julieta”, după William Shakespeare, în viziunea dramaturgică şi în regia lui Yuri Kordonski, un spectacol care se anunţă deja evenimentul cultural obligatoriu de urmărit în această toamnă.

 • Hamlet, un oratoriu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Hamlet, un oratoriu

  Se spune că o reprezentare completă a textului piesei Hamlet, aşa cum ne-a fost lăsat el de Shakespeare, sau, mă rog, cât înseamnă versiunea lui în limba română, ar dura ceva mai mult de 6 ore.

 • Între Alfa Romeo şi Beta Mercutio
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Între Alfa Romeo şi Beta Mercutio

  În cortexul oricărui mascul stă neactivat neuronul de mareşal. Nu de mult, un articol arăta cum funcţionează la nivel neuronal întreaga poveste. Ca de obicei, rezultate au fost obţinute cu ajutorul animalului alfa al laboratoarelor: şoarecele.

 • Nopţi din
universul lui Shakespeare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nopţi din universul lui Shakespeare

  1. În dramaturgia spectacolului „Nopţi ateniene” de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova se regăsesc două piese a căror acţiune se petrece în Atena antică. „Timon din Atena” şi „Visul unei nopţi de vară”.

 • Un
spectacol-studiu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un spectacol-studiu

  Sincer să fiu, nu voi înţelege probabil niciodată cum de atât de orgoliosul Jean-Paul Sartre, la judecata de apoi a istoriei una dintre cele mai controversate personalităţi ale secolului al XX-lea, s-a decis să rescrie, în cheie modernă, mă rog, în sensul în care era înţeleasă modernitate la începutul celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea, “Kean ou Désordre” et Génie, o piesă datând din anul 1836 semnată de Alexandre Dumas.

 • Macbeth, ca un oratoriu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Macbeth, ca un oratoriu

  De unde oare teama resimţită de creatorii de spectacole dar şi de critici de fiecare dată când vine vorba despre montarea/comentarea unui nou spectacol cu celebra piesă shakespeariană Macbeth?

 • Marcel Iureş, un Prospero pentru copii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marcel Iureş, un Prospero pentru copii

  Teatrul pentru copii şi tineret Colibri din Craiova şi regizorul Cristian Pepino au avut ideea inspirată de a-l invita pe Marcel Iureş în spectacolul Furtuna după Shakespeare realizat pentru cei mici pe această scenă. Mizând pe farmecul recunoscut al vedetei regizorul a concept montarea în maniera teatrului în teatru dând ocazia interpretului lui Prospero să acţioneze ca un magician seducător şi dincolo de miza textului.