Stiri despre shakespeare

  160 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • „Furtuna“
sau despre veşnicia teatrului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Furtuna“ sau despre veşnicia teatrului

  Să fie oare vorba despre fidelitatea faţă de rigoarea carteziană ori despre o reminiscenţă a durelor şi imposibil de încălcat reguli ale clasicismului?

 • Criticul de artă George Banu despre spectacolul lui Andrei Şerban: „Richard III, de foc şi de gheaţă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criticul de artă George Banu despre spectacolul lui Andrei Şerban: „Richard III, de foc şi de gheaţă“

  "După Iulius Cesar, văzut în urmă cu nişte decenii, drumul vieţii mă convoacă acum la întâlnirea cu Richard, maestrul politic, propus azi tot de Andrei Şerban. Repertoriul unui regizor nu e arbitrar, ci trasează  un parcurs, solicită o interpretare. Regizorul ascultă Istoria cu majusculă, dar şi pe sine...", scrie criticul de artă George Banu despre "Richard al III-lea", spectacolul lui Andrei Şerban de la Teatrul Bulandra.

 • Regele Richard al III-lea, un „fake news“ comis de Shakespeare. Cum a ajuns un monarh să fie portretizat drept un monstru plin de ură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Regele Richard al III-lea, un „fake news“ comis de Shakespeare. Cum a ajuns un monarh să fie portretizat drept un monstru plin de ură

  Richard al III-lea este unul dintre cele mai populare personaje ale istoriei Angliei. Deşi a avut o domnie scurtă şi zbuciumată, a devenit de notorietate mai ales datorită piesei de teatru cu acelaşi nume a renumitului dramaturg William Shakespeare. Acesta îl prezintă pe Richard drept un tiran sângeros şi aşa a rămas cunoscut peste veacuri.

 • Fascismul ca
permanenţă a istoriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fascismul ca permanenţă a istoriei

  Un teribil avertisment asupra esenţei fasciste a luptei pentru putere lansează regizorul Andrei Şerban în noua sa producţie, „Richard al III-lea“ de la Teatrul Bulandra, cu atât mai necesar în condiţiile degradării accentuate a climatului politic, la noi şi în întreaga lume, Occidentul de data aceasta nemaifăcând excepţie.

 • Un
basm cu „Furtuna“ shakespeariană drept pretext
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un basm cu „Furtuna“ shakespeariană drept pretext

  Shakespeare a scris „Furtuna“ în anul 1610. Avea pe atunci 50 de ani, iar după aceea nu a mai scris nimic. Chiar dacă „Henric al VIII lea“ îi aparţine, lucru asupra căruia mulţi shakespearologi au îndoieli serioase, situaţia pe fond nu se prea schimbă căci acest al optulea Henric nu este nicidecum o scriere reprezentativă. În realitate, nu contează.

 • Andrei Şerban pune în scenă spectacolul „Richard al III-lea“ la Teatrul Bulandra
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Şerban pune în scenă spectacolul „Richard al III-lea“ la Teatrul Bulandra

  „Richard al III-lea", de William Shakespeare, un nou spectacol în regia lui Andrei Şerban, va fi din luna martie în repertoriul Teatrului Bulandra. Marius Manole va fi în rol titular, iar din distribuţie mai fac parte actorii George Ivaşcu, Rodica Lazăr, Cornel Scripcaru, Alexandra Fasolă, Cătălin Babliuc, Adrian Ciobanu, Constantin Dogioiu, Alin State, Lucian Ifrim, Mirela Gorea, Catinca Maria Nistor.

 • Cui îi
place?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cui îi place?

  Nu avem indicii că i-ar fi mers chiar foarte bine literaturii dramatice a bătrânului Will în actuala stagiune bucureşteană. Dimpotrivă.

 • „Coriolanus“.
Despre demnitate sau „Revolta maselor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Coriolanus“. Despre demnitate sau „Revolta maselor“

  Prin „Coriolanus“, spectacolul său de la Teatrul Bulandra, regizorul Alexandru Darie reînnoadă cu tradiţia marilor sale spectacole din anii ’90: vizuale, de o intensitate aproape epidermică, la scară mare şi pe teme mari. Textul lui Shakespeare indică clar duşmanul oricărei societăţi: populismul şi voinţa monstruoasă a plebei, ceea ce în epoca noastră, cu dominaţia reţelelor sociale şi aşa-zisa „democratizare“ a gusturilor, devine foarte actual.

 • Scena autorului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scena autorului

  O locuinţă modestă. Autorul vorbeşte la mobil, mişcându-se dintr-o cameră în alta. Închide şi deschide uşile, nu e în stare să-şi găsească un loc în casă.

 • De partea lui Shylock
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De partea lui Shylock

  Nu s-a prea jucat pe scenele româneşti de teatru „Neguţătorul din Veneţia“, piesa pe care Shakespeare a scris-o în jurul anului 1597. Motivele ţin atât de complexitatea şi dificultatea piesei cât şi de problema delicată pe care aceasta o conţine. Aceea a antisemitismului scrierii lui Shakespeare, antisemitism pe seama căruia exegeza literar-teatrală a emis opinii contradictorii.

 • VIDEO Yuri Kordonsky aduce un „Romeo şi Julieta” modern la TNB
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Yuri Kordonsky aduce un „Romeo şi Julieta” modern la TNB

  Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti pregăteşte premiera cu „Romeo şi Julieta”, după William Shakespeare, în viziunea dramaturgică şi în regia lui Yuri Kordonski, un spectacol care se anunţă deja evenimentul cultural obligatoriu de urmărit în această toamnă.