„Visul unei nopţi de vară“, în premieră de Dragobete de Teatrul „Aureliu Manea“ din Turda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Dragobete, Ziua îndrăgostiţilor, s-a jucat în premieră pe scena Teatrului „Aureliu Manea“ din Turda, spectacolul „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, în regia lui Muriel Manea-Jakab. Spectacolul s-a jucat şi pe 3 martie la Turda.

Piesa „Visul unei nopţi de vară”, comedia romantică a fost scrisă de William Shakespeare în 1595-1596.

Nebunul, îndrăgostitul şi poetul, toţi sunt alcătuiţi din fantezie, spune Shakespeare. Un extraordinar univers oniric şi feeric, clocotind de erotism, instincte primare, şi, mai presus de orice, de energii vitale. Un vis fantastic din magica noapte de Sânziene, ţesut de imaginaţia unui artist de o covârşitoare originalitate, Visul unei nopţi de vară reuneşte elemente de autentică poezie shakespeariană, umor, bulversante construcţii vizuale, balet şi un excepţional fond muzical. Un vis populat de zei şi muritori, de duhuri, spiriduşi şi zâne, în interpretarea unor actori consacraţi ai Teatrului Aureliu Manea din Turda: Cornel Miron, Maria Salcă, George Sfetcu, Valentin Oncu, Călin Mihail Roajdă, Miky Paicu, Ioan Alexandru Savu, Raluca Eremei-Bîrza, Bianca Holobuţ, Ioana Repciuc, Diana Tuşa, Alexandra Duşa, Vali V. Popescu, Raluca Radu.

E aproape toată trupa pe scenă, mărturiseşte directorul teatrului Cătălin Grigoraş.
image

Acţiunea prezintă aventurile a patru iubiţi din Atena şi a unui grup de meşteri, aflaţi într-o pădure luminată feeric de lună şi relaţiile care se creează între personajele umane şi spiriduşii care locuiesc în pădure. În spectacolul de la Teatrul Aureliu Manea, duhul Puck, ia forma unui clown, pentru a accentua programul excentric şi amuzant.

Visul şi Misticul se îmbină într-o formă care devine un sistem ireal de real. În procesul de lucru cu actorii, am pus foarte mare accent pe energii, ritmuri, transformă spectacolul într-un sistem organic. Sunetele s-au născut din exerciţii şi sunt emise de actorii care, în acest caz devin actori-orchestră.

Această îmbinare neobişnuită şi pe alocuri amuzantă a unor fiinţe din lumi diferite, dar cu trăiri intense, a fost construită cu frământare şi ciocniri pasionale.

Un astfel de proiect, se construieşte pe sistemul teatrului de laborator – în care echipa devine un întreg, pe aceeaşi respiraţie şi acelaşi crez. Dar totul e bine când se termină, sau continuă cu bine, aşa cum ne arată şi povestea acestui spectacol – Vis”, a declarat regizorul piesei Muriel Manea-Jakab.

Visul unei nopţi de vară

Teatrul Aureliu Manea Turda

image

Regia – Muriel Manea – Jakab

Scenografia – Eliza Labancz

Thezeu – Cornel Miron

Hippolyta – Maria Salcă

Lysander – George Sfetcu

Demetrius – Valentin Oncu

Meşteri – Călin Mihail Roajdă,

 Miky Paicu

Ioan Alexandru Savu

Raluca Eremei

Hermia – Ioana Repciuc

Helena – Diana Tuşa

Oberon – Vali V Popescu

Titania – Raluca Radu

Puck – Bianca Holobut

Zana – Alexandra Duşa.

     

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite