Statuia Julietei lui Shakespeare din Verona, distrusă de turiști. Cu ce soluții vin localnicii. „Este sexist” FOTO

0
Publicat:

Vizitatorii care se alătură tradiției de a atinge sânul operelor de artă pentru a le aduce noroc au reușit să creeze pagube.

Statuia Julietei din Verona FOTO EPA-EFE
Statuia Julietei din Verona FOTO EPA-EFE

Turiștii din orașul Verona, situat în nordul Italiei, au făcut, din nou, o gaură în sânul drept al statuii faimoasei protagoniste din opera lui William Shakespeare, Julieta, scrie The Guardian. 

Statuia de bronz se află sub balcon într-o curte minusculă, unde se spune că Romeo a curtat-o pe Julieta. Locul atrage, în fiecare zi, sute de vizitatori. Oamenii se adună în locul respectiv pentru a se poza cu statuia, dar și pentru a-i atinge sânul, parte a unui ritual despre care se crede că aduce noroc în dragoste.

Statuia este o copie a celei originale

Transpirația din mâinile lor se crede că este cauza apariției unei mici găuri, a relatat ziarul local L'Arena. Cu atât mai mult cu cât nu este pentru prima dată când abundența de atingeri a desfigurat-o pe Julieta.

În anul 2014, statuia originală, care a stat în curte de mai bine de 40 de ani, a fost înlocuită cu o copie care a costat 15.000 de euro și care a fost finanțată de o asociație catolică.

Ritualul, catalogat drept „sexist”

Julieta a fost în centrul controverselor, în luna decembrie, după ce directorul unei școli din Toscana a catalogat ritualul de atingere a sânilor drept „sexist”.

Statuia deteriorată trebuie reparată și nu există nicio îndoială în acest sens”, a scris jurnalistul Enrico Ferro, pe site-ul de știri local, il Mattino di Padova.

Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare și viitorul. Este corect să le permitem în continuare turiștilor să atingă sânul Julietei? Sau ar fi poate mai potrivit să acceptăm argumentul directorului care a considerat că acest lucru este sexist?”, se întreabă el.

Statuia originală, înlocuită în 2014 FOTO EPA-EFE
Statuia originală, înlocuită în 2014 FOTO EPA-EFE

Davide Albertini, vicepreședintele unei asociații de afaceri din zonă, a sugerat drept soluție ca statuia să fie amplasată mai sus.

De asemenea, aș pune o cutie de scrisori sub ea pentru a stoca acele scrisori de la îndrăgostiți”, a spus el, ziarului. „Poate că acesta ar fi un ritual mai romantic.”

Curtea se află lângă Casa di Giulietta, o clădire renovată din secolul al XIII-lea, care a aparținut cândva unei familii nobile, soții del Cappellos, despre care localnicii consideră că au inspirat familia fictivă a Julietei Capulet în tragedia „Romeo și Julieta”, scrisă de Shakespeare. Balconul a fost adăugat clădirii în secolul al XX-lea.

Astăzi, Casa di Giulietta este un muzeu cu o colecție de picturi, costume din epoca Renașterii și patul care a apărut în adaptarea cinematografică a piesei lui Shakespeare, din 1968, a lui Franco Zeffirelli. Majoritatea turiștilor vin însă doar pentru statuie, nu și pentru a vizita muzeul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite