Nicolas Maduro descrie situaţia din Venezuela cu un citat din Shakespeare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro FOTO AFP
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro FOTO AFP

Contestat puternic în stradă şi pe scena internaţională, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro prezintă în termeni shakesperieni situaţia ţării pe care o conduce de aproape şase ani: „A fi sau a nu fi“.

Nicolas Maduro încearcă să se asigure că armata nu-i întoarce spatele şi îl susţine în continuare în faţa oamenilor care ies în stradă pentru a denunţa lipsurile cotidiene.

Într-un discurs susţinut în cadrul unor exerciţi militare în statul Aragua, în nordul Venezuelei, Maduro a recurs la un citat din Hamlet pentru a descrie situaţia ţării sale: „A fi sau a nu fi“.

În opinia sa, Venezuela are de ales între a fi independentă sau o colonie a Statelor Unite.

„Suntem într-un moment în care trebuie să ne apărăm independenţa. «A fi sau a nu fi» a declarat marele Shakespeare. Aceasta este dilema de astăzi, şi anume să fim o patrie sau o colonie, să fim Venezuela sau nimic“, a spus preşedintele venezuelean.

În acest context, el a îndemnat armata la „coeziune“ şi „loialitate absolută“ în vederea garantării „integrităţii şi respectării suveranităţii Venezuelei“, scrie Diario Vasco.

Mai multe state europene, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Spania, au anunţat luni că-l recunosc pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido ca preşedinte interimar. Această decizie vine după una similară a Statelor Unite şi după ce Maduro nu a convocat alegeri anticipate, aşa cum a fost îndemnat.

Joi, Parlamentul European a recunoscut autoritatea lui Guaido şi a îndemnat toate ţările din UE să procedeze la fel. 

Criza politică din Venezuela s-a agravat bruscdupă decizia tânărului şef al Parlamentului, Juan Guaido (35 de ani), de a se autoproclama preşedinte interimar. Sute de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere plecarea lui Maduro, acuzat că şi-a ruinat ţara.

Preşedintele american Donald Trump a declarat la CBS că intervenţia armată în Venezuela este „o opţiune“.

Susţinut de Rusia, China, Coreea de Nord, Turcia sau Cuba, Nicolas Maduro, în vârstă de 56 de ani, acuză Statele Unite de orchestrarea unei lovituri de stat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite