saramura - ultimele știri
Sezonul murăturilor este în toi, iar pe lângă clasicele opțiuni precum varza, castraveții sau conopida, există și alegeri mai speciale, numai bune de savurat pe parcursul sezonului rece. Un exemplu excelent este ceapa roșie murată, care poate fi preparată atât în saramură, cât și în oțet.
Știai că se pot pune și șorici la murat? Care e cea mai bună rețetă de șorici în saramură de usturoi
Șoriciul în saramură reprezintă o tradiție culinară păstrată cu sfințenie încă din vremurile de demult, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Descoperă rețeta completă de șorici în saramură pentru a te bucura de această delicatesă care îți va încânta papilele gustative.
Zeama de murături, fie că e vorba de zeama de la castraveții în saramură ori de la gogoșarii în oțet sau zeama de varză, are câteva beneficii importante pentru sănătate.
Castraveţii puşi în saramură vara sunt uşor de preparat şi foarte gustoşi. Murăturile însoţesc orice friptură sau mâncărică de cartofi ori fasole.
Născută pe malul Dunării, saramura are o savoare deosebită. Peştele se frige, fără să fie curăţat de solzi, pe tabla încinsă, acoperită cu sare. Reţeta deliciosului preparat o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea gastronomiei...
Sfaturile specialiştilor pentru alegerea verzei potrivite pentru murat, despre concentraţia ideală a saramurii şi despre combinaţia cea mai bună de ingrediente. Ce rol au sfecla roşie sau porumbul în murarea verzei.
Crapul este unul dintre cei mai gustoşi peşti care se găsesc în apele şi în supermarketurile din România. Carnea de crap se poate consuma fiartă, prajită, friptă, afumată, marinată şi poate fi gătită la grătar....
Să pui murături e o artă. Aşa notează regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea sa, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia). Autorul le propune gospodinelor o trecere în revistă a combinării legumelor şi fructelor, dar şi a ...
Uica Mihai, bucătar din Caraş-Severin, spune că a crescut pe malul Dunării, de unde a şi aflat multe reţete de preparat peştele de la bătrânii locului....
Naty Dănilă Popescu, o lipoveancă născută şi crescută într-un sat din Delta Dunării, a transmis public cel mai emoţionant mesaj în ajun de sărbătorile de iarnă pe stil vechi.
Murăturile, la fel ca vinul roşu, au darul să uşureze drumul gastric al fripturilor şi să schimbe gustul greu al grăsimilor. Preparate ca la carte, sunt un deliciu. Reţeta combinării legumelor şi a fructelor, dar şi ce cantităţi de condiment trebuie ...
Preparatul, unul de tradiţie în Ardeal, necesită doar câteva ingrediente, dar e nevoie de câteva zile pentru a pregăti carnea de porc aşa cum trebuie. Untura de porc, de preferat de Mangaliţă, şi usturoiul sunt două ingrediente care completează gustu...
„Medicii din adâncuri“, aşa sunt denumite lacurile formate în mod natural în cavităţile vechilor mine de sare din Prahova. Proprietăţile terapeutice sunt recunoscute la nivel internaţional, pentru un spectru larg de afecţiuni.
Cea mai simplă mâncare românească, pregătită din străbuni, este saramura de peşte. Ieftină, sănătoasă şi deosebit de gustoasă, saramura se face rapid cu puţine ingrediente. Reţeta de pe vremea bunicii o regăsim în cea mai important lucrare a gastrono...
Este pur şi simplu delicioasă servită alături de mămăliguţă caldă. După o perioadă în care ai mâncat doar preparate grase, această saramura de peşte va fi mai mult decât binevenită....
Cea mai simplă reţetă de murături pregătită de gospodinele din Bărăgan este un deliciu. Gogonele verzi, care se simt bine în acelaşi recipient alături de alte roade ale toamnei, n-au nevoie pentru a-şi amesteca aromele decât de-o saramură simplă cu a...
Este sezonul murăturilor, iar castraveciorii muraţi trebuie musai să se găsească pe lista oricărui gospodar care se respectă, pentru ca în lunile de iarnă să se poată delecta cu o salată de castraveţi acrişori şi crocanţi. Savuroşii castraveţi muraţi...
Brânzeturile proaspete sau maturate se strică destul de repede atunci când nu ţinem cont de nicio regulă de depozitare, cele mai importante legate de umiditate sau de temperatură.
Cea mai simplă reţetă de murături, veche de când lumea şi pământul, pregătită de gospodinele din Bărăgan pentru iarnă este un deliciu. Gogonele verzi, care se simt bine în acelaşi recipient alături de alte roade ale toamnei, n-au nevoie pentru a-şi a...
Cel mai bun peşte uscat se pregăteşte toamna şi se pune la păstrat pentru serile în care viscolul spulberă Bărăganul. O reţetă simplă cu oblete din Dunăre, un peşte mic, dar deosebit de gustos, face toţi banii iarna. Pus pe plită, pe grătar sau pe di...
O saramură adevărată se pregăteşte numai cu peşte din Dunăre. Şi pentru că este praznic mare, Schimbarea la faţă a Domnului, când se face dezlegare la peşte, o pasionată de arta culinară din Bărăgan ne propune o reţetă de nerefuzat: saramură de crap....
O reţetă uşoară, ieftină şi deosebit de gustoasă. Un adevărat festin culinar, propus de o pasionată a gătitului. Reţeta delicioasă poate fi găsită, alături de alte bunătăţi, pe blogul culinar cufărul cu bucurii, al unei învăţătoare din judeţul Călăra...
O legendă veche de secole legată de apa sărată a unui lac din Bărăgan dăinuie şi astăzi pe meleagurile celui mai arid pământ românesc. Este vorba despre încercarea voievodului Vlad Ţepeş de a pune la saramură nişte turci care încercau să cotropească ...
Murăturile de casă sunt garnituri ideale mai ales pentru mâncarea gătită grasă, însă deliciile în saramură sau în oţet nu sunt atât de uşor de făcut pe cât s-ar crede.
Locuitorii din Ocniţa, judeţul Dâmboviţa, au o reţetă moştenită de la strămoşii lor: când prepară murăturile, folosesc doar apa sărată care izvorăşte direct din dealurile din zonă. Acolo se află dealuri bogate în sare, motiv pentru care izvoarele au ...
În august 2009, localitatea vâlceană Ocnele Mari se afla sub incidenţa codului roşu după ce tavanul unei caverne (n.r- o fostă exploatare de sare) s-a prăbuşit, iar saramura a inundat o parte din terenurile şi locuinţele oamenilor.
Sute de undiţari împătimiţi au ocupat malul fluviului, "umăr lângă umăr", pe o lungime de cel puţin un kilometru, sâmbătă după-amiază....
Un bun prilej de introspecţie, postul este, totodată, o ocazia de a vă testa imaginaţia. Cel puţin pe tărâm culinar. De săbătoarea Bunei Vestiri, când credincioşilor le este permis să mănânce peşte, combinaţiile devin încă şi mai numeroase şi savuroa...
Specialiştii de la Institutul de Studii Geotehnice şi Geofizice din Cluj Napoca nu au reuşit să stabilească niciodată adâncimea lacului.
De aseară şi până astăzi s-au introdus 12 camioane cu balast, fiecare cu o încărcătură de 40 de tone.
Groapa cu saramură s-a astupat 15 metri, iar operaţiunile de umplere vor continua şi astăzi. Specialiştii susţin că nu există legătură între fenomenul de la Buneşti şi cavernele de saramură de la Ocnele Mari....
Prima casă a Ilincăi Ene s-a dărâmat din cauza alunecărilor de teren, iar femeia rămasă văduvă, cu trei copii, a întemeieat o altă gospodăria , acum pe marginea craterului
Delicatesele din Deltă au încântat vizitatorii la cea de-a doua ediţie a festivalului gastronomic şi etnocultural „D’ale Gurii Dunării”, care a avut loc la Uzlina, judeţul Tulcea, în acest weekend....
Complexul Naţional Muzeal Astra organizează în această perioadă la Sibiu Zilele Antropologiei Româneşti. Şi pentru a sparge monotonia dezbaterilor prilejuite de acest eveniment găzduieşte sâmbătă şi duminică, în Muzeul în aer liber, câteva ateliere d...
550 de familii însumând 600 de locuinţe şi anexe vor trebui strămutate din cauza exploatării de sare din Câmpurile III şi IV.
Cele aproximativ 600 de familii din oraşul Ocnele Mari care au casele amplasate în zonele de exploatare a sării, în Câmpurile III şi IV, pot fi strămutate în viitor, tot pe teritoriul localităţii, potrivit unui Plan Urbanistic General (PUG) nou, rea...
Prăbuşirea de la Ocnele Mari e unică la nivel mondial şi pe nicăieri în lume nu s-au mai făcut exploatări de sare pe sub case.