Stiri despre oedipe

  40 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • FOTO Cum a reflectat „Adeverul“ premiera operei „Oedipe” în 1936
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Cum a reflectat „Adeverul“ premiera operei „Oedipe” în 1936

  Premiera mondială a operei „Oedipe” de George Enescu a avut loc la Opéra Garnier din Paris, pe 13 martie 1936. „Adeverul” a publicat imediat după premieră, în ediţiile de pe 12, 13, 14, 15 şi 17 martie 1936, o serie de cronici, cu titluri sugestive: „Triumful lui Oedip”, „Oedip de George Enescu urmărit de calea undelor”, „Oedip la Opera din Paris” sau „George Enescu-omul”.

 • Sărbătoriri la Opera
bucureşteană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sărbătoriri la Opera bucureşteană

  Evenimente deosebite au prilejuit spectacole cu dedicaţie, programate pe prima scenă lirică a ţării. Numesc Ziua Naţională, Centenarul Marii Uniri, dar a existat şi aniversarea a 97 de ani de la înfiinţarea Operei Române, deşi aceasta din urmă, la 8 decembrie, nu a fost evidenţiată în mod special.

 • Topul „Despre Opera” 2017: Cele mai frumoase momente muzicale ale anului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Topul „Despre Opera” 2017: Cele mai frumoase momente muzicale ale anului

  Am ajuns şi la momentul unui bilanţ artistic al anului 2017. Dacă anul trecut cea mai dificilă alegere era departajarea între trei spectacole extraordinare (Parsifal, Manon şi Fidelio), anul acesta mi se pare dificil să selectez vreun spectacol de operă din teatrele româneşti ca fiind reprezentativ (incluzând şi noutatea printre criteriile de selecţie, pe lângă performanţa muzicală în sine).

 • The Guardian şi The Times laudă la unison opera lui Enescu. Cronici elogioase în presa internaţională pentru „Oedipe“ de la Royal Festival Hall
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  The Guardian şi The Times laudă la unison opera lui Enescu. Cronici elogioase în presa internaţională pentru „Oedipe“ de la Royal Festival Hall

  The Guardian şi The Times laudă la unison opera "Oedipe", care a deschis sezonul londonez la Royal Festival Hall. Într-o avalanşă de patru şi cinci stele, cronicarii muzicali britanici au recenzat concertul cu „Oedipe” de la Royal Festival Hall, susţinut de London Philharmonic Orchestra (LPO) sub bagheta lui Vladimir Jurowski, la modul cel mai entuziast.

 • Oedipe la Londra. Cum muzica lui Enescu a învins destinul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oedipe la Londra. Cum muzica lui Enescu a învins destinul

  ICR Londra a găzduit joi seară, la impunătorul sediu din 1 Belgrave Square, o seară excepţională de muzică şi dialog, avându-l ca protagonist pe Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului „George Enescu”, alături de tânăra soprană Gabriela Iştoc, titulara rolului Antigona în producţia de la Royal Festival Hall.

 • Opera Oedipe de Enescu răsună de la Bucureşti la Londra, sub conducerea lui Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului George Enescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Opera Oedipe de Enescu răsună de la Bucureşti la Londra, sub conducerea lui Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului George Enescu

  După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la Bucureşti, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu,  pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

 • „Oedipe“, din nou în prim-plan la Londra. Opera lui Enescu, în concert, pe 23 septembrie, la Royal Festival Hall, sub conducerea lui Vladimir Jurowski
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Oedipe“, din nou în prim-plan la Londra. Opera lui Enescu, în concert, pe 23 septembrie, la Royal Festival Hall, sub conducerea lui Vladimir Jurowski

  Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", a deschis Festivalul "George Enescu" la Bucureşti, pe 2 septembrie, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra.  Concertul prezentat la Londra,  pe 23 septembrie, la Royal Festival Hall, va fi o reeditare muzicală a ceea ce s-a prezentat la Bucureşti la Sala Mare a Palatului.

 • Festivalul enescian al muzicii. Oedipe, magistrală realizare muzical-dramatică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Festivalul enescian al muzicii. Oedipe, magistrală realizare muzical-dramatică

  În mod cert, creaţia enesciană este bine poziţionată în concertele ediţiei actuale. Este ediţia ce găzduieşte cele mai numeroase lucrări ale maestrului, peste treizeci în toate genurile, creaţii deja intrate în istorie, cum este opera Oedipe; dar şi creaţii abea descoperite printre zecile de manuscrise ale arhivelor.

 • „Oedipe”:
haine noi, praf de stele, debut triumfal de festival
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Oedipe”: haine noi, praf de stele, debut triumfal de festival

  Mâna destinului, pe ecranul uriaş al Sălii Palatului. Mâna unui solist, în trecere, pe braţul unuia dintre violoniştii London Philharmonic Orchestra. Mâna lui Vladimir Jurowski deasupra tuturor – şi, la final, mâinile amândouă, ridicând în aer caietul cu coperte albastre.

 • Prima zi a Festivalului „George Enescu“. Să nu ne uităm bunele maniere acasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prima zi a Festivalului „George Enescu“. Să nu ne uităm bunele maniere acasă

  Opera lui George Enescu, „Oedipe“, interpretată de London Philharmonic Orchestra şi dirijată de Vladimir Jurowski, a deschis sâmbătă seară Festivalul „George Enescu“. Dacă în ultimele două ediţii m-am ocupat de editarea din partea Adevărul a ziarului Festivalului, în acest an sunt simplu spectator şi mă bucur că pot ajunge la concerte puţin mai relaxată.

 • Œdipe moare între ficuşi la Festivalul Enescu. Dar atât de frumos!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Œdipe moare între ficuşi la Festivalul Enescu. Dar atât de frumos!

  Să deschizi Festivalul Enescu cu Œdipe de Enescu e o decizie curajoasă, fără discuţie. Acum doi ani, anunţul mă făcea să văd cu ochii minţii o Sală a Palatului dezolant de goală, pentru că muzica modernă (mai ales de operă) este încă departe de a fi gustată în România.

 • Începe Festivalul Enescu 2017. Povestea celor 60 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Începe Festivalul Enescu 2017. Povestea celor 60 de ani

  Înainte de a exista Festivalul, a fost Muzicianul. Complet, în aproape toate ipostazele posibile: compozitor, virtuoz al viorii, dirijor, profesor – strălucitor în toate – mai puţin muzicolog (deşi era un expert în muzica lui Bach) sau critic. Dar mai ales un motor al vieţii muzicale româneşti.

 • 700 de cuvinte despre decorarea lui Kasper Holten
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  700 de cuvinte despre decorarea lui Kasper Holten

  Săptămâna trecută, website-ul preşedinţiei României anunţa decorarea directorului Royal Opera House of Covent Garden, Kasper Holten, cu ordinul naţional Meritul Credincios în grad de comandor, pentru promovarea imaginii şi a intereselor României şi ale culturii române în UK.

 • Cronici extatice în presa engleză de top după reprezentaţiile cu „Oedipe“-ul enescian de la Covent Garden din Londra
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronici extatice în presa engleză de top după reprezentaţiile cu „Oedipe“-ul enescian de la Covent Garden din Londra

  Cea mai completă viziune teatrală asupra mitului lui Oedip, care merge dincolo de versiunea lui Sofocle, o piesă mare a repertoriului secolului al XX-lea, pe nedrept neglijată, a cărei reprezentare pe scena de la Londra este un merit pentru directorul Operei Regale, Kasper Holten, scrie presa britanică în cronicile dedicate operei „Oedipe“ a lui George Enescu reprezentată, luni seară, pe scena Covent Garden.

 • Œdipe in his prime
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Œdipe in his prime

  Ultima distribuţie de vis a lui Œdipe a fost în 1989, atunci când EMI Pathé realiza discul rămas în istorie drept singura înregistrare care contează din scurta discografie a unicei opere a lui Enescu. Părea un moment irepetabil, pe care numai industria fonografică putea să-l creeze.

 • Complexul Œdipe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Complexul Œdipe

  Iniţial, acest articol ar fi trebuit să apară în numărul al doilea al unei reviste de operă româneşti editate de ONB, care cuprindea un dosar dedicat operei Œdipe. Materialul original al redactorului şef John Allison a fost publicat în numărul pe luna Mai al revistei Opera (UK) şi am colaborat într-o mică măsură la scrierea lui.

 • Spectacolul Oedipe, invitat din Belgia la Covent Garden. Opera lui Enescu, în premieră cântată în Marea Britanie, va fi dirijată de Leo Hussain
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacolul Oedipe, invitat din Belgia la Covent Garden. Opera lui Enescu, în premieră cântată în Marea Britanie, va fi dirijată de Leo Hussain

  Pe 23 mai, opera ,„Oedipe”, de George Enescu, va fi prezentată  la Covent Garden. Cu starul danez Johan Reuter în rolul principal şi o distribuţie de zile mari care îi mai include pe Sir John Tomlinson, Sarah Connolly şi Sophie Bevan, spectacolul „Oedipe” de la Opera Regală Covent Garden, regizat de Àlex Ollé şi Valentina Carrasco şi dirijat de Leo Hussain, este prima montare a tulburătoarei capodopere enesciene, invitată în Marea Britanie.

 • Noul „Œdipe” de la ONB în revista „Opera” (UK)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noul „Œdipe” de la ONB în revista „Opera” (UK)

  În numărul pe luna Aprilie, coperta revistei Opera din Marea Britanie este dedicată premierei mondiale de la München a operei lui Miroslav Srnka – South Pole, iar cuprinsul este foarte tentant.

 • Un nou „Oedipe”
la Opera Naţională bucureşteană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un nou „Oedipe” la Opera Naţională bucureşteană

  Era necesar şi aşteptat. A venit mai repede decât se credea. Anunţul a fost făcut cu doar două luni înainte de premieră, ceea ce a presupus o muncă intensă de concepţie şi realizare. În atari condiţii de urgenţă, cheia s-a crezut a fi alegerea unei regizoare familiarizate cu opusul enescian prin producţii anterioare. Era justificabil, dată fiind complexitatea ideatică a lucrării şi timpul scurt avut la dispoziţie.

 • Oedipe-ul enescian – încă o versiune, încă o decepţie…
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oedipe-ul enescian – încă o versiune, încă o decepţie…

  Un spectacol multimedia cu supraimprimări şi proiecţii, cu stelaje multifincţionale înalte drapate pe registre, cu mulţi copii care joacă hore vesele, întremătoare, spre finalul acţiunii; cu scene de picnic; în care se mai şi moare; cu scene tragice de dezastru asemănătoare celor de la Club Colectiv;

 • Un „Œdipe” care-i face dreptate lui Enescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un „Œdipe” care-i face dreptate lui Enescu

  Destinul este implacabil, dar în acelaşi timp el este imaterial; el poate fi perceput doar sub forma unei naraţiuni. Pe de altă parte, o poveste, cu cât e mai captivantă, poate să piardă pe drum tocmai implacabilul, din cauza detaliilor. O reprezentare concretă a implacabilului este timpul care se scurge, fără să-l poată opri nimeni şi nimic (doar viteza poate să-l relativizeze).

 • Festivalului enescian al muzicii, finalul ediţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Festivalului enescian al muzicii, finalul ediţiei

  Trebuie să recunoaştem, deloc condiţionat de marele disconfort al bruiajului teribil produs la sfârşitul concertului oferit de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, înaintea părţii a doua a serii de muzică, domnul Ionuţ Vulpescu, ministru al Culturii, a evocat necesitatea construcţiei în capitală a unei noi săli de concerte.

 • „Oedipe”, miez de scandal la Festivalul Enescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Oedipe”, miez de scandal la Festivalul Enescu

  NEMULŢUMIRI Membrii orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti au cântat „Oedipe”, vineri şi duminică seara, purtând banderole albe şi anunţând grevă japoneză, în semn de protest faţă de Festivalul „George Enescu”.

 • Festivalul enescian al muzicii. Evenimentele sfârşitului de Festival…
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Festivalul enescian al muzicii. Evenimentele sfârşitului de Festival…

  Au fost dintre cele mai captivante, dintre cele mai consistente; …dacă mă refer doar la faptul că două creaţii enesciene majore, Oedipe-ul enescian şi Simfonnia a III-a, au fost programate concomitent. Decizii independente, lipsă de coordonare, de spaţiu-timp sau de bună organizare?

 • „Œdipe” la Enescu 2015 - o unitate de măsură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Œdipe” la Enescu 2015 - o unitate de măsură

  În general, frământările dintr-o comunitate sau dintr-o instituţie se termină cu o schimbare, iar schimbarea duce, de obicei, către progres. Nu aceasta este însă situaţia de la Opera Naţională Bucureşti, care pare să se reîntoarcă spre trecut.

Modifică Setările