Stiri despre ioan grosan

  43 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Eugen Suciu, sărbătorit la Green Hours, într-o seară de muzică şi poezie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eugen Suciu, sărbătorit la Green Hours, într-o seară de muzică şi poezie

  Între 21 şi 27 august, Muzeul Naţional al Limbii şi Literaturii Române organizează spectacole de teatru, dezbateri, concerte de muzică folk, ateliere de manufacturat hârtia şi tururi ghidate cu scriitori, muzeografi pentru o zi. Printre aceste evenimente se numără şi cel de miercuri, 23 august, de la ora 19.00, de la Green Hours, dedicat lui Eugen Suciu.

 • „Bătaie
cu flori” pe ritmuri de jazz şi poezie la Odeon
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Bătaie cu flori” pe ritmuri de jazz şi poezie la Odeon

  În această seară, de la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti, va avea loc o „Seară de poezie şi jazz” în cadrul căreia unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani, Ion Mureşan, se întâlneşte, într-o lectură publică eveniment, cu Ioana Crăciunescu, Ioan Es. Pop şi Eugen Suciu, acompaniaţi de Mircea Tiberian.

 • Lumea lui
Ioan Groşan, în direct la Gaudeamus
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lumea lui Ioan Groşan, în direct la Gaudeamus

  Volumul „Lumea ca literatură. Amintiri”, de Ioan Groşan, apărut în colecţia „Ego-grafii” a editurii Polirom, fiind disponibil şi în ediţie digitală, va fi lansat vineri, de la ora 18.30, la cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, aflat în desfăşurare începând de azi şi până duminică, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

 • Nicolae Breban, la „judecata“ colegilor de breaslă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nicolae Breban, la „judecata“ colegilor de breaslă

  Scriitorul Ioan Groşan, academicianul Eugen Simion, criticii Alex. Ştefănescu, Luminiţa Marcu şi Ion Bogdan Lefter şi poetul Florin Iaru vorbesc despre contactele lui Nicolae Breban cu puterea comunistă. Scriitorul Nicolae Breban a fost acuzat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) că ar fi colaborat cu Securitatea.

 • Dosarele toxice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dosarele toxice

  Ioan Groşan este un scriitor talentat pe care l-am apreciat întotdeauna. Primele sale cărţi de proză, „Caravana cinematografică" şi „Trenul de noapte", cu o circulaţie clandestină la Chişinău în anii '80, când literatura română era interzisă, s-au bucurat de un succes remarcabil în rândul scriitorilor optzecişti de la noi. Era în prozele sale acea imersiune în real, condimentată cu umor şi o ironie tăioasă, care se co

 • „Supt vremi“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Supt vremi“

  Acest text nu este o explicaţie şi cu atât mai puţin o justificare; este, cel mult, o plecăciune în faţa prietenilor care, după articolele din „Adevărul“ de miercuri, au avut la telefon sau prin mesaje o vorbă bună pentru mine. Lor le transmit aceste rânduri.

 • Cine este „Conferenţiarul M
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine este „Conferenţiarul M" despre care CNSAS susţine că a fost turnat la Securitate de către scriitorul Ioan Groşan

  „Conferenţiarul M.“, despre care CNSAS susţine că a fost denunţat la Securitate de Ioan Groşan pentru că vorbea împotriva regimului comunist, era membru PCR încă din ilegalitate. „Adevărul“ l-a identi­ficat pe univer­sitarul clujean despre care CNSAS susţine că a avut ne suferit în urma infor­mărilor date Securităţii de către scriitorul şi publicistul Ioan Groşan.

 • Scriitorul Ioan Groşan a turnat la Securitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorul Ioan Groşan a turnat la Securitate

  Membru în conducerea Uniunii Scriitorilor, Groşan este acuzat de CNSAS că a fost informatorul Securităţii, fiind recrutat în 1974. CNSAS cere judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al lui Groşan, care ar fi avut numele de cod „Radu Greceanu“.

 • Comunism de tot râsul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Comunism de tot râsul

  Acesta este comeback-ul lui Ioan Groşan, unul dintre cei mai importanţi nuvelişti contemporani şi printre foarte puţinii umorişti veritabili de la noi. Verva, inteligenţa şi umorul, de situaţii sau de limbaj, te „fură“ şi fac din scrisul lui Ioan Groşan o încântare constantă.

 • Bibilicile şi cosmonautul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bibilicile şi cosmonautul

  Iată un titlu care-ar fi putut figura deasupra unui text apocrif de Ilf şi Petrov sau însoţind o proză SF. Dar oare nu pare tot mai mult în ultimul timp că trăim într-o ţară science-fiction?

 • Bâlbăială şi buimăceală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bâlbăială şi buimăceală

  Scenariul e, în esenţă, următorul: guvernul emite o ordonanţă de urgenţă; după câteva zile se constată că, din diverse motive, ordonanţa e greşită; foarte bine, se mai emite una, ca s-o corecteze pe prima; după alte câteva zile, se constată că şi aceasta e făcută de mântuială; nu-i nimic, se mai emite una, care nici ea nu se simte prea bine ş.a.m.d.

 • Ce a fost şi ce a ajuns cronica de întâmpinare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce a fost şi ce a ajuns cronica de întâmpinare

  Genul nu e pe moarte, dar nici bine nu se simte, sunt de părere scriitori ca Ioan Groşan, Nora Iuga, Simona Popescu, Cristian Teodorescu şi Lucian Dan Teodorovici. România postdecembristă a adus o nouă dinamică în literatura autohtonă şi un alt tip de cronică literară.

 • Aventura fără sfârşit a cărţilor începe în copilărie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aventura fără sfârşit a cărţilor începe în copilărie

  Mircea Cărtărescu, Ioan Groşan, Cristian Teodorescu, Simona Popescu, Ioana Pârvulescu, Dan Sociu, Cezar Paul-Bădescu, Neagu Djuvara şi alţi oameni de cultură povestesc cum au intrat în cărţi. Apărut la Editura Art, volumul colectiv „Care-i faza cu cititul?“ inaugurează o nouă colecţie, dedicată cititorilor cu vârste cuprinse între 10 şi  14 ani.

 • Fetele noastre de aur
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fetele noastre de aur

  La ora când scriu aceste rânduri, handbalistele noastre sunt deja în ceea ce presa sportivă numeşte „careul de aşi“ al Europenelor 2010.

 • Semne bune
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Semne bune

  Pe sfârşitul anilor şaptezeci din secolul trecut, când m-am „transhumat" şi eu, prin repartiţie guvernamentală, în Capitală, circula o vorbă printre prietenii mei artişti plastici: „Bucureşti - oraşul fără statui".

 • „Canabis roumain“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Canabis roumain“

  „De ce huiduim? Pentru că ei stau în maşini şi habar n-au ce se-ntâmplă afară, cum trăim noi, ceilalţi!“

 • Nomenclatura la vânătoare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nomenclatura la vânătoare

  Poate că niciunde nu se observă mai bine trăsăturile, fizionomia, caracteristicile a ceea ce s-a numit nomenclatură decât în momentele ei de respiro, când tovarăşii de la vârf deveneau „umani", se destindeau, ieşeau din fumul nevăzut şi apăsător al şedinţelor şi plenarelor interminabile, când îşi permiteau, însă mereu vigilenţi, prevăzători, câte-o agapă, câte-un chef sau dădeau curs vreunei pasiuni, vreunui „ho

 • Hârtia de turnesol
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Hârtia de turnesol

  „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“, filmul artistic non-fiction al lui Andrei Ujică, acţionează asupra spectatorilor asemenea unui hârtii de turnesol: se colorează în funcţie de viziunea fiecăruia dintre noi despre acest subiect complex, cum a fost şi este Ceauşescu.

 • Un moratoriu improbabil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un moratoriu improbabil

  Ca nu de puţine ori în dublul său mandat prezidenţial, Traian Băsescu a făcut o mişcare deşteaptă: a propus Puterii şi Opoziţiei parlamentare un armistiţiu temporar, până spre sfârşitul anului, invocând interesul naţional, supra sau, dacă vreţi, transpartinic.

 • Istanbulul slav
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istanbulul slav

  Am avut ocazia, între 30 octombrie – 3 noiembrie a.c., să particip la marele Târg de carte care se ţine anual la Istanbul.

 • O ţară simpatică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O ţară simpatică

  Mi-amintesc şi rescriu: un prieten din Franţa, pe care anul trecut l-am invitat să vadă cum se taie ecologic, la modul tradiţional, porcul în Maramureş, cu un cuţit de 30 de centimetri, după ce în prealabil l-am anesteziat bine pe măcelar, a vrut pe vremea aceea să ştie cam care e situaţia poltică în România.

 • Debandadă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Debandadă

  Reiau aici un gând mai vechi, dar nu foarte vechi: dacă, „prin abstract“ – vorba lui Nicolae Ceauşescu, care nu suporta cuvântul „absurd“ –  presupunând c-ar fi interesat de viaţa social-politică de la noi, oare ce-ar înţelege un observator sri-lankez ori san-marinez vizavi de ce se-ntâmplă în ultimul timp în România?

 • „Există învăţământ după moarte?“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Există învăţământ după moarte?“

  Bătaia de joc la adresa profesorimii române vine din faptul că, probabil, bună parte din parlamentarii noştri au trecut prin şcoală ca valiza prin gară.

 • Zen: o soluţie pentru guvernanţi?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zen: o soluţie pentru guvernanţi?

  Sar puţin, dar nu foarte departe, din profilul obişnuit al rubricii de faţă şi zic: anul acesta a apărut la Editura Paralela 45 o carte a excelentului prozator Vasile Andru, „Surâd, deci exist“.

 • Preşedintele şi sacul cu şoareci
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preşedintele şi sacul cu şoareci

  Cred că unei bune părţi din traiectoria, conduita şi strategia politică ale dlui Traian Băsescu, mai ales după ce-a ajuns la Cotroceni, i se potriveşte un mai vechi banc cu Bulă.

 • Moş Pătru şi opulenţa inutilă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moş Pătru şi opulenţa inutilă

  Regretatul poet Ioan Flora, care-ar fi trebuit să împlinească anul acesta 60 de ani, obişnuia din când în când la un pahar de vorbă să povestească întâmplări cu tâlc din comuna sa natala, Satu Nou, din Banatul sârbesc.

 • Un instantaneu tirolez
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un instantaneu tirolez

  Acum câtva timp am stat, singur-singurel, în casa unui prieten, în Tirolul italian.

Modifică Setările