Stiri despre intelectuali

  98 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • SPECIAL Neamul
Ciorăneştilor. Portretul unei familii de intelectuali români
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SPECIAL Neamul Ciorăneştilor. Portretul unei familii de intelectuali români

  „Weekend Adevărul“ vă propune o incursiune în istoria unei dinastii de cărturari români, mai simplu, o familie de genii cât o întreagă cultură. Despre neamul Ciorăneştilor, cu toţi cei nouă copii ai Ecaterinei şi ai lui Ion Ciorănescu, cu toată faima internaţională şi bezna naţională de azi, ne-a povestit Ana Eliza, una dintre puţinele urmaşe ale familiei.

 • Unde ne sunt intelectualii?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unde ne sunt intelectualii?

  Uniunea Scriitorilor e cuprinsă de dihonie. Critici literari, poeţi şi prozatori se bălăcăresc unii pe alţii în public. Ne mai mirăm că se răspândeşte părerea conform căreia intelectualii sunt un grup social de leneşi, de impostori fără utilitate? De fapt, la ce ne ajută nişte indivizi preocupaţi numai de scris? Oameni care pierd timpul cu cititul. O categorie interesată doar de idei, ficţiuni, viziuni şi teorii. De ce să ne pierdem vremea cu ei?

 • Ceilalţi intelectuali
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ceilalţi intelectuali

  Am citit, de curînd, un articol scris de un băiat destul de simpatic, dar uşor monomaniac, în care – fără să fie numiţi – intelectualii „de dreapta”, „obsesiv anticomunişti”, reacţionari şi monopolişti sunt „demascaţi” cu toate „racilele” lor „elitiste” şi puşi în contrast, printr-o foarte subtilă şi originală figură de stil, cu oamenii simpli, dar minunaţi din gara Tecuciului.

 • Intelectualii şi dialogul. Cine începe?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Intelectualii şi dialogul. Cine începe?

  Dorinţa de a reface punţile cu intelectualii, exprimată de noul lider PSD, n-a stârnit prea multe ecouri, dar nici n-a rămas necomentată. În mod normal, o asemenea intenţie ar trebui luată în seamă şi ar trebui urmată de un prim pas. Dar cine să-l facă?

 • Lăsaţi intelectualii să vină la mine...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lăsaţi intelectualii să vină la mine...

  Conducerea PSD a anunţat, pe mai multe voci, că şi-ar dori să redeschidă dialogul cu intelectualitatea: cu cea de stânga, dar chiar şi cu cea de dreapta, deşi din ambele părţi se aud voci critice. Bună intenţie, nimic de zis! Să ne gîndim niţel…Cum putem citi această generoasă invitaţie?

 • Cum a pus Ceauşescu o ţară întreagă la treabă decretând un concept paradoxal: munca voluntară obligatorie. Sustragerea se pedepsea cu excluderea din partid
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a pus Ceauşescu o ţară întreagă la treabă decretând un concept paradoxal: munca voluntară obligatorie. Sustragerea se pedepsea cu excluderea din partid

  Vreme de câteva decenii, sub dictatura lui Ceauşescu, românii au muncit cu mic, cu mare, în folosul statului şi pentru progresul mult visat al sistemului comunist. Munca, iniţial voluntară şi mai apoi patriotică, a fost formula găsită de Ceauşescu pentru a pune la treabă o ţară întreagă. Elevii culegeau cartofi sau struguri, studenţii începeau anul universitar cu un stadiu de muncă la câmp, intelectualii măturau străzi, cot la cot cu muncitorii.

 • Seceta, Dumnezeu şi românii. Cum
criticau intelectuali de acum două secole practicile bisericii: „Credinţe copilăreşti ocrotite de un guvern pretins civilizat“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Seceta, Dumnezeu şi românii. Cum criticau intelectuali de acum două secole practicile bisericii: „Credinţe copilăreşti ocrotite de un guvern pretins civilizat“

  Canicula şi seceta afectează întreaga ţară, unele culturi sunt compromise, iar ploaia nu mai vine şi când vine nu e suficientă. Specialiştii anunţă că vom avea secetă şi în august, şi în septembrie. Reprezentanţii Patriarhiei Române au dat un comunicat, zilele trecute, prin care îi îndeamnă pe preoţi şi pe credincioşi să se roage pentru ploi ”în această perioadă de secetă care afectează grav culturile agricole”.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Zâna preşedintelui. Reflecţii după Adriana Săftoiu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Zâna preşedintelui. Reflecţii după Adriana Săftoiu

  „Se intră într-o altă eră, post-Băsescu. Se pare însă că istoria se repetă. Aplaudacii s-au strâns în jurul noilor lideri şi li se spune că e bine pentru că adversarul oricum e mai rău“. Acesta pare să fie principalul mesaj de interes vădit public din cartea Adrianei Săftoiu, pe care am cules-o de pe Otopeni şi am răsfoit-o în drum spre Bruxelles.

 • VIDEO „Bătălia“ plăcuţelor bilingve continuă în instanţă. Intelectuali maghiari de marcă dau în judecată Primăria Cluj-Napoca. Ce zice primarul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO „Bătălia“ plăcuţelor bilingve continuă în instanţă. Intelectuali maghiari de marcă dau în judecată Primăria Cluj-Napoca. Ce zice primarul

  Mai mulţi intelectuali maghiari din Cluj-Napoca au declarat că dau în judecată Primăria Cluj-Napoca deoarece nu amplasează plăcuţe bilingve la intrarea în oraş. Dintre aceştia amintim: reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din oraş, prorectori de la UBB, viceprimarul Anna Horvath, vicepreşedintele CJ Cluj cu atribuţii de preşedinte Vakar Istvan.

 • Grecia se confruntă cu cel mai mare exod de „creiere“ de la moartea lui Socrate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Grecia se confruntă cu cel mai mare exod de „creiere“ de la moartea lui Socrate

  Autorităţile de la Atena negociază de luni de zile un nou acord de finanţare cu creditorii internaţionali, dar Grecia se confruntă în aceste zile şi cu pierderea celui mai valoros activ al său, capitalul uman, cei mai pregătiţi şi inteligenţi profesionişti din Grecia părăsind ţara din cauza crizei.

 • „Unde ni
sunt“ intelectualii lui Klaus
Johannis?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Unde ni sunt“ intelectualii lui Klaus Johannis?

  Astfel ne putem întreba retoric, parafrazându-l pe un poet mediocru de acum un secol şi mai bine. După ce „intelectualii lui Băsescu“ l-au susţinut pe acesta până în pânzele negre, cei ai lui Klaus Johannis par să se reducă la madam Bran şi la perdelele ei. O explicaţie ar fi că majoritatea sunt încă pentru mult timp captivi în proiectul Macovei.

 • Eşecul României. Eşecul patriotismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eşecul României. Eşecul patriotismului

  Cand Moţi a devenit eroul Bulgariei eliminând Steaua la 11m ajungând nume de peluză pe un viitor stadion, mi-am adus aminte de două păreri ale unor intelectuali despre ce mai înseamnă să fii român în România de azi: „patriotismul inseamnă în primul rând eficienţă” - HRPatapievici. Mircea Cărtărescu, la Radio România: „sunt european înainte de a fi român“.

 • Apelul intelectualilor ruşi: „Opriţi agresiunea rusească“ în Ucraina
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apelul intelectualilor ruşi: „Opriţi agresiunea rusească“ în Ucraina

  Un grup de 126 de intelectuali de marcă din Federaţia Rusia a făcut, la sfârşitul săptămânii trecute, un apel public împotriva războiului în Ucraina, a autoizolării Rusiei şi restaurării totalitarismului. Declaraţia, intitulată „Opriţi agresiunea rusească“, a fost făcută publică de „Novaia Gazeta“.

 • „Sindromul Dugin“ sau De ce intelectualii sunt şovini şi agresivi?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Sindromul Dugin“ sau De ce intelectualii sunt şovini şi agresivi?

  Oamenii din sfera intelectuală, odată ce sunt implicaţi activ în viaţa socială şi politică, se înregimentează foarte uşor în una din taberele opozante, se antagonizează cu cei de altă opinie, aprobă campaniile de discriminare, stigmatizare şi de identificare a „duşmanilor“. Cu alte cuvinte, intelectualii pot deveni promotori ai urii şi violenţei.

 • Băsescu, intelectualii şi viitorul României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Băsescu, intelectualii şi viitorul României

  Dezamorsarea catastrofei ce bate la poarta României va presupune reactivarea intensă, în cetate, a mai tuturor celor care au deschis-o către vest...Ne chinuie premoniţia unui dezastru evitabil? Nu suntem nici singurii, nici primii. Într-o lume care, din Mosul şi până la Moscova, din Kabul şi până la Atlantic pare să-şi fi pierdut definitiv busola, nici o catastrofă nu mai pare imposibilă.

 • Principele şi supuşii, odele şi criticile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Principele şi supuşii, odele şi criticile

  Principelui îi stă în putere să-şi decoreze supuşii, să le ofere onoruri. El nu trebuie să dea explicaţii. Ţine de mecanismul Puterii. Chiar şi în democraţie. Preşedintele Băsescu nu trebuie să-şi explice gestul de a decora intelectualii pe care-i consideră merituoşi. El dispune de această putere, iar cetăţenii sînt, cred eu, suficient de inteligenţi încît să înţeleagă gestul. Doar ei l-au ales.

 • Criteriul
„Criterion”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criteriul „Criterion”

  Când situaţia îi depăşeste, cetăţenii şi cetăţencele de la bloc îi somează pe intelectuali să iasă în arenă, să se urce în caruselul politic, să anihileze impostorii, să comunice mesaje clare, apoi să-şi suflece mânecile şi să rezolve rapid treburile grave ale ţării.

 • Andrei Pleşu susţine „Votează pentru Europa!”, îndemn pentru menţinerea proiectului european şi participare activă şi responsabilă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu susţine „Votează pentru Europa!”, îndemn pentru menţinerea proiectului european şi participare activă şi responsabilă

  Miza deosebită a alegerilor europarlamentare din luna mai şi diferitele moduri de a prezenta viitorul UE de liderii politici au dus la realizarea unui îndemn de participare la vot şi responsabilizare a cetăţenilor semnat de un număr impresionant de intelectuali europeni. Singurul intelectual român semnatar al documentului a fost scriitorul Andrei Pleşu.

 • „Listele negre pentru zile albe” au revenit. Cu binecuvîntarea establishmentului cultural
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Listele negre pentru zile albe” au revenit. Cu binecuvîntarea establishmentului cultural

  Extrema dreaptă este într-o revenire în forţă în mai toată Europa. Acum se poartă acest discurs. Mai nou, încep să apară şi practici ale acestui discurs. De la Moscova la Lisabona, de la Budapesta la Stockholm, de la Paris la Berlin şi Londra, dreapta extremistă este tot mai prezentă în diverse forme: antimigraţie, antiţigani, antimusulmană, antisemită, homofobă etc.

 • Dilema nouă: să tac sau să-l susţin pe Pleşu?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dilema nouă: să tac sau să-l susţin pe Pleşu?

  Am aderat fără ezitare la apelul la solidaritate cu Andrei Pleşu din revista „22“, după atacul suburban al zeloşilor slujbaşi ai lui Dan Voiculescu. Dincolo de simpatia cu care-l privesc pe intelectualul care are talentul rar de a se exprima pe înţelesul celor mulţi, am un motiv personal.

 • „Mai munciţi şi voi, că ni s-a luat!”. Pensie tuturor după 30 de ani de muncă?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Mai munciţi şi voi, că ni s-a luat!”. Pensie tuturor după 30 de ani de muncă?

  Pentru Românica, treaba asta cu pensionarea tuturor de la 47 de ani mi se pare doar un vis frumos exilat într-o pagină de basme populare. Părerea mea, vorba nu ştiu cui. Articolul de astăzi nu aduce în discuţie imagini proletare şi tensiuni între clase. Vremurile astea au apus demult. Astăzi vorbim despre cine trebui să muncească doar ca să sufere ca alţii, pentru că economia înseamnă, pentru unii, un sistem echitabil de suferinţe.Să vă aud acu`.

 • O arenă pentru intelectuali
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O arenă pentru intelectuali

  Scăderea încrederii tot mai multor români în actuala clasă politică readuce în actualitate o întrebare care a fost deseori livrată în spaţiul public, dar niciodată nu a provocat dezbateri substanţiale: „De ce intelectualii nu se implică în politică?”

 • Poveşti şi istorii cu intelectuali
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poveşti şi istorii cu intelectuali

  Am citit şi recitit cartea „Capcanele istoriei- Elita intelectuală românească între anii 1930 şi 1950“, ajunsă deja la a treia ediţie, de lux, semnată de profesorul Lucian Boia, ca şi cum aş fi parcurs o piesă de teatru. Există în textul ei o seamă de indicii că autorul însuşi a văzut-o astfel.

Modifică Setările