stiri despre francois hollande

La sfârşitul anilor 1970, Statele Unite ale Americii şi Republica Populară Chineză au stabilit relaţii diplomatice formale, iar China, sub conducerea lui Deng Xiaoping, a adoptat o agendă de „reformă şi deschidere către lumea exterioară”. Pe parcursul celor patru decenii care au urmat şi în ciuda unor eşecuri ocazionale, relaţia bilaterală a avut o evoluţie pozitivă.

acum 7 ore · comentarii (5)

Va exista oare „un demers SUA/NATO“ şi unul european în negocierile de securitate cu Rusia? S-ar putea să existe şi o asemenea variantă, iar semnalele în acest sens se multiplică după ce, la Strasbourg, preşedintele Macron a evocat dosarul ucrainean în faţa europarlamentarilor.

acum 4 ore · comentarii (31)

Anul 2022 a debutat în mod furtunos cu un mare scandal care a cuprins tabla politică de joc din primele sale săptămâni. Tensiunile mocnite, aprinse încă de la finalul anului trecut în interiorul formaţiunii politice create de fostul preşedinte Traian Băsescu, au izbucnit din nou, de data aceasta cu o violenţă care are potenţialul de a transforma Partidul Mişcarea Populară, al treilea partid în ierarhia puterii locale, doar în cenuşă şi scrum.

acum 6 ore · comentarii (11)

Prioritatea trebuie să fie consolidarea mişcării conservatoare ca fenomen politic şi curent de gândire, dincolo de un partid “conservator” sau altul. Testul din perspectiva opiniei publice va fi măsura în care conservatorii români vor reuşi să prezinte soluţii concrete la problemele ţării, împreună cu o viziune politică pragmatică şi credibilă pentru viitor.

acum 51 minute · comentarii (2)

Un război cu trupe şi armament obişnuit între Rusia şi Ucraina este un non-sens. S-ar solda cu mii de morţi şi răniţi, militari şi civili, cu distrugeri economice, de clădiri civile, de drumuri, care ar face din Ucraina o ţară nefuncţională mulţi ani de zile. Dacă ar vrea să anihileze armata ucrainiana, Rusia ar putea apela strict la avioane şi rachete.

Dacă vă sună cunoscut titlul e pentru că îi aparţine scriitoarei catalane Care Santos, care a scris romanul „Aerul pe care îl respiri”, tradus în 2014 şi în limba română. Dar nu despre atmosfera din anticariate, cu parfum de carte veche şi valoroasă, va fi vorba în continuare, ci despre aerul pe care îl respiră românii şi care este de o calitate îndoielnică.

acum 2 zile · comentarii (1)

Ce se întâmplă la această oră în lume ne afectează şi ne îngrijorează, într-un fel sau altul, pe toţi. La fel, la nivelul societăţii noastre unde pare că nu mai de leadership nu avem parte. Rolul de conducere aduce după sine putere. De foarte multe ori, când te uiţi de jos în sus, e greu să distingi leadershipul de putere, pentru că întotdeauna jocul de putere va fi mai vizibil.

acum 17 ore · comentarii (1)

Problema României nu mai este doar dacă va fi sau nu război în Ucraina. Pentru că cele patru runde de discuţii între ruşi şi occidentali au încurajat Moscova să-şi expliciteze pretenţiile. Ultimatumul privind sfera de influenţă a Rusiei – căci asta înseamnă aşa-zisele garanţii de securitate – vizează nu doar Ucraina, ci şi România şi Bulgaria.

acum 2 zile · comentarii (95)

„Nu-mi pasă de pietrele ce mi se aruncă în viaţă, îmi pasă de piatra ce se va pune pe mormântul meu”. Este unul dintre citatele mele preferate din moştenirea pe care o avem de la Ionel Brătianu, probabil cel mai mare om de stat din istoria României moderne. Şi care este definitorie pentru rolul şi misiunea lui, într-o lume la fel de cinică şi în vremuri mult mai grele.

acum 2 zile · comentarii (4)
Modifică Setările