
Bonusuri de câte 500 de euro pentru toţi angajaţii unui producător auto
Un gigant din domeniul auto a anunţat că va plăti bonusuri de câte 500 de euro fiecăruia dintre angajaţii săi, transmit agenţiile de ştiri interne şi internaţionale.
Un gigant din domeniul auto a anunţat că va plăti bonusuri de câte 500 de euro fiecăruia dintre angajaţii săi, transmit agenţiile de ştiri interne şi internaţionale.
Grupul britanic Ineos, controlat de miliardarul Jim Ratcliffe, renumit pentru sprjinul oferit campaniei în favoarea Brexitului, a decis să construiască primul său automobil la o uzină din Franţa, renunţând la planurile anterioare care vizau construirea unei uzine în Marea Britanie.
Una dintre cele mai mari companii, cunoscute la nivel internaţional, care deţine două dintre fabrici în România, a anunţat că va acorda un „bonus de pandemie” de 1.000 de euro angajaţilor săi.
Aston Martin a anunţat marţi că a extins un acord cu grupul Daimler pentru acces la tehnologia producătorului german de automobile, inclusiv la sistemele sale pentru automobile hibride şi electrice, în schimbul unei participaţii de până la 20%, transmite Reuters.
Grupul american de ridesharing Uber Technologies Inc a oferit peste un miliard de euro pentru a cumpăra platforma de mobilitate Freenow, deţinută de Daimler şi BMW, a anunţat miercuri revista Manager Magazin, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Sindicaliştii de la fabrica Star Transmission Cugir vor să reia negocierile cu patronatul după ce Tribunalul Alba a declarat ilegală greva de avertisment programată pentru 29 septembrie 2020.
Dieter Zetsche, fost director general al grupului Daimler, nu va mai încerca să devină preşedinte al consiliului de supraveghere al producătorului auto german, din cauza opoziţiei unora dintre acţionari.
Un grup german, producător de componente în domeniul auto, a anunţat că a majorat producţia, motiv pentru care a creat noi locuri de muncă.
Concernul Daimler AG, care în România deţine fabrici în Cugir şi Sebeş, anunţă că închide temporar facilităţile de producţie pe care le deţine în Europa pentru cel puţin două săptămâni din cauza perturbărilor care au afectat lanţul de furnizori pe fondul epidemiei de COVID-19.
Pandemia de coronavirus a tras pe dfreapta întreaga industrie auto din Europa, toţi producătorii anunţând încetarea activităţii pe perioade limitate sau nelimitate.
Începând cu 1 ianuarie, subsidiara Daimler din România a lansat o nouă structură organizaţională locală, ca parte a strategiei de dezvoltare sustenabilă în contextul viitorului mobilităţii. Astfel, diviziile Cars şi Vans rămân sub umbrela companiei Mercedes-Benz România, iar diviziile Trucks şi Buses se constituie într-o nouă organizaţie, ce funcţionează sub numele Mercedes-Benz Trucks & Buses România.
Daimler, producătorul auto german care deţine Mercedes-Benz, a declarat că va tăia cel puţin 10.000 de locuri de muncă în întreaga lume, deoarece încearcă să finanţeze trecerea la maşini electrice, scrie BBC.
Toţi şoferii şi clienţii aplicaţiei Clever vor trebui să se mute pe platforma Free Now, o aplicaţie care integrează atât taxi, cât şi ridesharing, aflată sub umbrela Daimler şi BMW. Pentru început, procesul de transfer va demara în Bucureşti. Primii 100.000 de bucureşteni primesc o cursă gratuită.
Autoritatea antitrust din Germania a anunţat că a aplicat o amendă totală de 100 de milioane de euro principalilor producători auto ai ţării – BMW, Daimler şi Volkswagen – pentru că au format un cartel în scopul de a cumpăra oţel, relatează Reuters.
Una dintre cele mai mari companii din domeniul auto, cu două fabrici în România, a anunţat recent că va face concedieri în masă în perioada următoare, în scopul eficientizării costurilor.
Aplicaţia de mobilitate urbană Clever îşi va schimba denumirea şi va deveni Free Now, în următoarele luni, parte a platformei europene de mobilitate urbană „Now” deţinută de Daimler şi BMW.
Mercedes-Benz eCitaro, primul autobuz complet electric dezvoltat şi produs în Germania de către Daimler AG, lansat anul trecut în cadrul Salonului de Autovehicule Comerciale de la Hanovra (IAA), a ajuns în premieră în România, la sfârşitul lunii octombrie.
Autoritatea Federală a Transporturilor din Germania (KBA) a avertizat producătorul auto că vehiculele ar putea avea instalate dispozitive capabile să „păcălească” testele de laborator în privinţa emisiilor.
Operatorii de flote de vehicule utilitare din România care au plătit în plus la achiziţionarea camioanelor de la societăţile organizate într-un cartel în vederea uniformizării preţurilor, ar putea recupera daune de până la 2,4 miliarde de lei (520 de milioane de euro), relatează Financialright Claims GmbH şi firma internaţională de avocatură Hausfeld.
Giganţii auto VW, Daimler şi BMW au conspirat pentru a limita dezvoltarea tehnologiei de reducere a emisiilor poluante la autoturisme. Aceasta este concluzia preliminară a Comisiei Europene, după o anchetă anti-monopol.
Grupurile Daimler, BMW şi Volkswagen ar putea fi amendate de Comisia Europeană cu câte 1 miliard de euro fiecare pentru că s-au asociat pentru a reduce eficienţa sistemelor de filtrare a gazelor de eşapament.
Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a salutat inaugurarea noii fabrici de producţie de cutii de viteză a companiei Daimler, la Sebeş, susţinând că ”oamenii din Alba au mare încredere în multinaţionale”.
Grupul german Daimler a inaugurat joi, 7 februarie 2019, la Sebeş, prin intermediul companiei Star Assembly, linia de producţie a unor noi cutii de viteză destinate automobilelor Mercedes-Benz.
Gama Duster se îmbogăţeşte de azi cu o nouă versiune de motorizare pe benzină, performantă şi economică. Este vorba de propulsorul 1.3 TCe, disponibil în două variante de putere, de 130 CP şi 150 CP.
Grupul german Daimler va demara, luna viitoare, prin intermediul companiei Star Assembly din Sebeş, producţia unor noi cutii de viteză destinate automobilelor Mercedes-Benz.
Unul dintre cei mai importanţi fabricanţi de componente auto a anunţat luni, cu ocazia înmânării acordurilor de finanţare a ajutoarelor de stat, că a decis deschiderea unei fabrici, în urma unei investiţii de 50 de milioane de euro. Producătorul deserveşte companii precum Renault Nissan, Daimler, Nissan, BMW, VW, Peugeot Citroen, Ford, Toyota.
Patronii constructorilor auto germani Volkswagen, BMW şi Daimler au fost invitaţi la Casa Albă pentru o discuţie despre politica comercială a administraţiei Trump, relatează cotidianul economic Handelsblatt în ediţia sa de joi.
Doi mari producători auto sunt de acord să cheltuiască până la 3.000 de euro pe fiecare vehicul echipat cu motor diesel pentru a ajuta la reducerea emisiilor, în timp ce un al treilea încă nu a luiat o decizie, deşi scandalul Dieselgate forţează industria să ia măsuri în vederea reducerii poluării.
Comisia Europeană a demarat oficial o investigaţie pentru a stabili dacă producătorii auto germani BMW, Daimler şi Volkswagen au avut o înţelegere secretă pentru a evita concurenţa în dezvoltarea sistemelor de control al emisiilor.
Aurorităţile de reglementare din Germania obligă Daimler să recheme 774.000 de vehicule Mercedes diesel de pe piaţa europeană, în urma a două întâlniri în care producătorul auto nu a reuşit să atenueze îngrijorările legate de nivelul emisiilor, potrivit unui articol Bloomberg. Dintre acestea, 238.000 sunt înmatriculate în Germania.