Cartelul producătorilor de camioane: Companiile româneşti ar putea recupera până la 2,4 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii de flote de vehicule utilitare din România care au plătit în plus la achiziţionarea camioanelor de la societăţile organizate într-un cartel în vederea uniformizării preţurilor, ar putea recupera daune de până la 2,4 miliarde de lei (520 de milioane de euro), relatează Financialright Claims GmbH şi firma internaţională de avocatură Hausfeld.

În data de 19 iulie 2016, Comisia Europeană a aplicat amenzi marilor producători de camioane Daimler, Volvo/Renault, Iveco, MAN şi DAF („membrii cartelului”). Aceşti producători au fost găsiţi vinovaţi de formarea unui cartel între anii 1997 şi 2011 pentru a uniformiza preţurile pentru camioanele medii şi grele, contrar legislaţiei în vigoare.

În data de 27 septembrie 2017, Comisia Europeană a constatat şi implicarea producătorului Scania în acest cartel, aplicându-i o amendă.

Financialright Claims şi Hausfeld au demarat o iniţiativă la nivel european pentru a permite companiilor care au achiziţionat sau cumpărat în leasing camioane şi au fost afectate de acest cartel să îşi recupereze daunele fără alte cheltuieli sau riscuri de costuri asociate.

Această iniţiativă a fost susţinută în România de către Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Financialright Claims şi Hausfeld au depus deja împotriva cartelului două cereri pentru aproape 150.000 de camioane din toată Europa la sfârşitul lui 2017 şi 2018, iar a treia cerere urmează să fie depusă. Companiile afectate de acest cartel se pot înregistra în această a treia cerere de despăgubire până la sfârşitul lunii iulie 2019.

Numărul estimat de camioane afectate doar în România se ridică la 52.000 de vehicule, a declarat astăzi la Bucureşti Dr. Alex Petrasincu, partener al firmei de avocatură Hausfeld. „Companiile pot recupera până la 10.000 de euro pentru fiecare camion”, a adăugat Dr. Jan-Eike Andresen (Financialright Claims), cu alte cuvinte 520.000.000 de euro în total pentru transportatorii români de mărfuri. Companiile afectate se pot înregistra fără alte cheltuieli sau riscuri de costuri asociate pe site-ul www.cartelcamioane.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite