Vorbe mari despre perspectiva „unui fel de război civil” în Polonia

0
0
Publicat:

Greu de crezut că liderul principalului partid de guvernământ din Polonia, stat membru UE și NATO, aliatul nostru strategic și partenerul în Alianța celor Trei Mări, poate să avertizeze asupra posibilității unui război civili în țara sa dacă nu ar avea certitudinea că există motive suficiente pentru a alerta opinia publică internă și internațională.  

Jaroslaw Kaczynski FOTO EPA-EFE
Jaroslaw Kaczynski FOTO EPA-EFE

Tocmai fiindcă Polonia ne este într-atât de aproape, cred că este normal să fim chiar extrem de îngrijorați sau măcar să urmărim cu obișnuita noastră preocupare și atenție situația de acolo și să vedem dacă, într-adevăr, chiar există posibilitatea ca alegerile de acolo să poată schimba ceva din poziționarea țării, modificându-i abordarea și opțiunile politice aici, pe linia de front cu situația dramatică din Ucraina.

Dar ce-a spus Jaroslaw Kaczynski?

Liderul partidului ultra-conservator Lege și Justiție aflat la guvernare, a acuzat opoziția liberală de stânga că, în cazul în care va câștiga alegerile, cu siguranță va declanșa un val de represiuni fără precedent, ceea ce, după părerea sa, va duce „la ceva asemănător cu un război civil”:

Ei propun ceva asemănător cu un război civil și, în cazul în care nu va exista rezistență = și sunt sigur că se va produce rezistență – atunci nu va fi război civil ci o operațiune de pacificare a opoziției”.

E foarte simplu: se aplică (să vedem cu succes măcar în Polonia, dacă în SUA a avut rezultatele pe care le știți) strategia de diabolizare specifică campaniei politice a lui Trump, bazată pe prezentarea adversarului politic drept un inamic personal și un distrugător al valorilor de bază ale societății. Discursul politic al liderului conservator urmează, la modul cel mai firesc, linia evolutivă inflamatorie a modelului său ideologic de peste ocean, afirmă că, „azi, Polonia se confruntă cu problema unei lupte intense împotriva stângii”. Care stângă? Liderul polonez foarte clar între-un discurs din octombrie că există un complex de elemente care acționează la nivel național internațional. Evident, spune el, „există în primul rând veche stângă comunistă, cea care face lucruri înfiorătoare în est atacând Ucraina, amenințând cu folosirea armelor nucleare și anexând ilegal teritorii”. Dar, atenție, la asta se adaugă în mod egal „chiar dă se vorbește mai puți azi de asta... lucru ușor de înțeles deoarece mulți cred că problema aparține trecutului, noi luptă, și cu o agresiune a stângii acționând în occident dar și aici în Polonia sub diferite nume... și care ne amenință suveranitatea nu prin metode militare ci cu unele politice și economice... cu scopul de a face ca Polonia să înceteze să mai fie Polonia”.

Este deci logic ca, acționând împotriva celor pe care-i vede ca încercând să subjuge Polonia, liderul conservator să spună într-un alt discurs din luna august, printre altele, că Polonia „are dreptate să nu-și mai îndeplinească obligațiile față de UE” deoarece aceasta și-a încălcat angajamentele și că, foarte grav, există un „plan germano-rus de a domni în Europa”.

De data asta, discursul liderului conservator polonez se axează în principal pe acest avertisment prin care pune în gardă societatea asupra a ce-ar putea să fie în stare să facă opoziția dacă va câștiga alegerile. Mai precis, afirmă că, asemenea scenariu, noii guvernanți se vor ocupa în primul rând să-i vâneze și să-i penalizeze pe actualii guvernanți. Adică, exact cum spunea și Trump în campanie, agită spectrul unei extrem de probabile vânători de vrăjitoare care nu va ține seamă de regulile statului de drept, spunând și că retorica liderilor de opoziție care-i amenință pe actualii lideri cu închisoarea „reprezintă o amenințare la adresa libertății pe care polonezii au dobândit-o în cei 30 de ani care au trecut de la dispariția comunismului”.

Este posibil? De ce, căci istoria ne-a dovedit că poate face salturi spectaculoase în direcții neașteptate. Dar, totodată, este și teribil de primejdios să te joci cu vorbele și să anunți „un fel de război civil” într-o țară UE și NATO la graniță cu Ucraina unde există un război civil alimentat de invazia rusească. Numai și asta arată că cele două mari instituții din spațiul european și euro-atlantic nu și-au atins încă liniștea unei navigații la viteză de croazieră, cu garanția că totul se poziționează pe refacere economică și liniște socială.

Context în care vorbele mari poloneze pot fi oricând un model de preluat și folosit și în alte țări din zonă de către toți admiratorii necondiționați ai tipului de conservatorism tip Trump. Credeți că ar mai fi posibil să vedem asta și la alții, adică tot „un fel de război civil” în perspectivă?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite