Vizita lui Joe Biden la Kiev, o palmă de umilinţă pe obrazul lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum adică, cel mai mare duşman al Rusiei şi al lui Putin, şeful celei mai mari armate din NATO, omul care a organizat susţinerea Ucrainei cu armament şi bani, persoana care a blocat acţiunea specială a lui Putin în Ucraina, vine nestingherit la Kiev, fără ca Rusia să reacţioneze în vreun fel.

FOTO AFP
FOTO AFP

Mai mult, şi anunţă conducerea Rusiei de acest gest de sfidare, iar Putin nu are nimic de zis, de obiectat sau de reacţionat. Pentru că avioanele NATO se aflau pe cerul Poloniei, gata să intervină la ce mai mică mişcare a aviaţiei sau rachetelor ruse. Şi gata conflictul NATO-Rusia, din care Rusia ar fi ieşit zdrobită.

Umilinţa este şi mai mare pentru că mâine Putin va rosti o cuvântare în care se va lăuda cu „succesele” Rusiei ai ale lui personal în invadarea Ucrainei. Iar printre  „succese” va enumera şi vizita lui Biden la Kiev?

La nivel de simbol, această vizită surpriză, care i-a lăsat pe ruşi în offsaid, este o flegmă de ridicol pe obrazul lui Putin, a credibilităţii sale în ochii propriului popor.

Zicea Putin acum un an că va demilitariza şi denazifica Ucraina în conflictul tocmai început. Aşa bine a demilitarizat-o, încât după un an, cel mai mare duşman al Rusiei se plimbă nestingherit pe străzile Kievului. Iar avertizarea Rusiei că Biden va vizita Kievul, iar dacă va încerca să-l oprească va suporta consecinţele, a avut efect. Rusia n-a avut nicio posibilitate de a-l opri. Asta după ce Putin s-a dat mare şi tare că vrea o altă ordine mondială, în care Rusia să ocupe locul pe care-l merită. Ce merită, dacă Biden se plimbă prin Kiev?

Mai există un aspect de comentat. Putin a început acţiunea împotriva Ucrainei acum un an pentru că NATO se apropiase prea mult de „pragul casei noastre”. Ce constatăm după un an, şi noi şi ruşii şi China şi alte ţări aşa zis prietene?

Că Finlanda şi Suedia intră în NATO, că în ţări aflate la graniţa Rusiei sau în apropierea ei NATO a masat trupe și  echipamente militare, că Rusia se află sub sancţiuni economice care îi paralizează economia, că o cortină de fier a separat Rusia, ţară agresoare, de restul lumii.

Cu ce succese se va lăuda mâine Putin, când imagini cu Biden şi Zelenski, plimbându-se pe străzile Kievului, vor fi pe toate reţelele sociale?

Japonia tocmai a anunţat un ajutor de 5 miliarde de dolari pentru Ucraina, ţările Europei s-au angajat să cumpere în comun muniţie pentru armata ucraineană, Rusia nu reușește să ocupe teritoriile declarate ca făcând parte din Rusia.

Ce va declara mâine Putin? Va da din gură, cu pretenţia de a aburi propriul popor şi conducătorii ţărilor aşa zis „prietene”. Câţi îl mai cred? Cât timp va mai conduce Putin Rusia?

În concluzie, vizita lui Biden la Kiev, cu anunţarea prealabilă a Rusiei, reprezintă o palmă de ridicol pe obrazul lui Putin, o demonstraţie a neputinţei lui Putin de a-şi duce la bun sfârşit proiectele legate de Ucraina.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite