Viitorul Europei

0
0
Publicat:

Așa cum scriam și acum câteva zile într-un editorial publicat de adevarul.ro, în opinia mea, ține de evidență faptul că, în ciuda unor titluri din presă, centrul politicii europene s-a dovedit și a rămas solid în urma alegerilor de duminica trecută pentru Parlamentul European.

Parlamentul European FOTO EPA EFE
Parlamentul European FOTO EPA EFE

Da, anumite partide extremiste au înregistrat creșteri. Da, Verzii - datorită politicilor lor isterice, de multe ori, s-au prăbușit. Da, grupul Renew este în scădere abruptă și da, socialiștii au pierdut mandate.

În același timp însă, noi, Creștin-Democrații europeni, în rândul cărora se numără și PNL, am crescut în urma votului dat de oameni. 

Aceasta, stimați cititori, este o știre! Doar că, în noianul de senzațional și senzaționalism din mediul online, este o știre care, deși e cea mai importantă, pare să fi fost trecută cu vederea.

De ce este important?

Este important în primul rând pentru că PPE/EPP, Creștin-Democrații adică, au dovedit, ca de fiecare dată la alegerile europene din ultimele decenii, că reprezintă cea mai mare parte a electoratului european și, prin urmare, principala forță politică din UE, fără de care nu se pot crea majorități.

Este important pentru că dovedește faptul că majoritatea oamenilor preferă și aleg soluțiile politice propuse de noi, de centru-dreapta. De aceea noi am câștigat aceste alegerile la nivel european și acum și de aceea, și acum, majoritatea democratică din UE se va construi prin noi.

Este important pentru că, prin noi și alături de noi, se va crea în Parlamentul European un cordon sanitar în jurul extremismului.

Eu nu voi delegitimiza în niciun caz preocupările cetățenilor care au votat anumite extreme. Oricum, nu pe toate. Dimpotrivă. Cred că multe dintre ele sunt motivate și cred că oamenii trebuie auziți.

Doar că, soluțiile reale vor veni tot de la centrul politic european, de la PPE Creștin-Democrat. Extremiștii nu oferă decât minciuni. Veți avea în următorii ani încă o șansă de a vă convinge.

De aceea, vă asigur că am înțeles bine mesajul dat de alegători.

Am înțeles bine preocupările și așteptările oamenilor.

Am înțeles bine ce trebuie corectat și ce avem de făcut, iar europenii ne-au dat, în mod clar, susținerea lor!

La rândul lor, oamenii știu că PPE este partidul relansării economiei după pandemie, este partidul locurilor de muncă, este partidul fermierilor.

Oamenii știu bine că noi, creștin-democrații, am trecut Europa, cu succes, prin crize succesive (pandemie, război, criza energetică) și că se pot baza pe noi în viitor.

Altfel, nimeni, cred eu, nu poate explica faptul că după un mandat greu, de cinci ani, 2019-2024, cu tot ce a fost, PPE a crescut, iar celelalte partide de centru au scăzut. 

Pur și simplu, oamenii au văzut că suntem de partea lor și au făcut în jurul nostru și alături de noi un scut democratic. 

Mă aflu în aceste zile la Bruxelles, alături de colegi liberali, și am avut deja numeroase discuții privind ce va urma. Mă aștept ca în discursul viitorului președinte al Comisiei Europene să regăsesc multe dintre opțiunile discutate în aceste zile, pentru că ele sunt opțiunile dumneavoastră, ele reprezintă mandatul pe care ni l-ați dat, fără echivoc, dumneavoastră. 

De aceea, pot spune cu certitudine că viitorul Europei, la nivel politic, este unul solid, Creștin-Democrat și de centru-dreapta.

De asemenea, vă pot spune că la nivel de politici, viitorul Europei va fi conform mandatului primit de la cetățeni: reducerea birocrației, ținte climatice bazate pe realitate și nu pe doctrine sau pe isterie, promovarea valorilor noastre europene de bază, care, fie că le numim tradiționale, fie că nu, rămân la fel de relevante în epoca noastră. 

Am spus mereu că nu voi transmite niciodată mesaje optimiste doar de dragul de a o face, de a da bine sau de a suna bine.

Acum însă, după noile discuții de la Bruxelles, românii și toți europeni, și eu personal, ca om, avem motive de optimism, motive întemeiate.

Oamenii au vorbit, noi, Creștin-Democrații i-am auzit, iar în mandatul care va începe peste câteva săptămâni vom trece la fapte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite