Şi dacă Ioana d'Arc a fost româncă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu mai are de luptat împotriva vreunui cotropitor. Duşmanul ei se află în interior. Acesta a profitat de dezordinea provocată de accesul la o libertate prost înţeleasă, pentru a prospera, ducând până la a cangrena o societate care îşi găsea cu greu reperele. Timp de 25 de ani românii, dezarmaţi şi fatalişti, nu au avut nicio reacţie împotriva acestei plăgi care îi rodea: corupţia.

Dar iată că o Jeanne d'€™Arc, abia ieşită din vârsta la care alţii încă merg la şcoală, ridică steagul revoltei, îi scutură pe cetăţenii resemnaţi şi îi adună în jurul ei, într-o urmărire fără răgaz a mafioţilor şi huliganilor de tot felul. Are abia 40 de ani Laura Codruţa Kovesi, tânăra procuror-şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, şi deja provoacă panică în cohorta hoţilor de tot felul care au jefuit ţara. Puţini sunt cei care pot fi siguri că nu vor dormi în puşcarie a două zi. 

Din 2013, de când a venit în funcţie, vedem sute de miniştri, parlamentari, prefecţi, primari, judecători, înalţi funcţionari, oameni de afaceri, ziarişti etc. care ies din biroul lor încătuşaţi pentru a fi duşi în faţa magistraţilor. Şi nu e o glumă: 90% din anchetele făcute de DNA duc la o condamnare, în timp ce media europeană este de 75%, cu o treime de pedepse a fi executate imediat.

Puţini sunt cei care pot fi siguri că nu vor dormi în puşcarie a două zi. 

Deşi Laura Kovesi se mulţumeşte să spună că ea doar transmite dosarele la Justiţie, ea a devenit femeia cea mai temută din România. Şi cea mai cunoscută. Vin jurnalişti din America să-i ia interviuri. Modestă, plină de viaţă, gravă, dar zâmbitoare, tânăra femeie, divorţată, s-ar lipsi de lumina reflectoarelor. Ameninţată neîncetat, nu se poate deplasa decât acompaniată de gărzi de corp. 

Impresionantă prin calmul ei, animată de o determinare fără limite, tânăra magistrată e hotărâtă să-şi ducă sarcina la bun sfârşit: să debaraseze România de corupţi. Recâştigându-şi încrederea în instituţiile lor, românii o urmează. Numărul afacerilor delictuoase semnalate de DNA a crescut cu trei sferturi într-un an. Un alt semn care nu înşală: partidele populiste care prosperă în Europa Occidentală sunt inexistente aici.

Dar nu putem să nu ne îngrijorăm de soarta pe care riscă să o aibă Ioana d'Arc a României. Puternicii ţării nu complotează oare în tăcere cum să ardă pe rug?  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite