PSD, Ziua „Z” şi Traian Băsescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD este pe o pantă descendentă, deşi în zadar a încercat să pozeze în campion al libertăţilor cetăţeneşti în perioada în care PNL a guvernat. Jocurile politice de după alegerile prezidenţiale arată un PSD aflat asemeni Germaniei  la ora Debarcării Aliate din Normandia că tot s-a evocat acum, aproape două luni,  Debarcarea din Normandia.

Putem prezenta aici principalele cauze pentru care PSD va suferi o pierdere fără precedent în acest an electoral.

1. PSD a ţinut captiv electoratul de stânga prin intermediul unor partide satelit pe care le-a sprijinit în timpul campaniei din 2016, cu scopul de a lua din voturile PNL şi partidelor asumate de dreapta. PSD este un partid de dreapta, conservator, care mimează stânga. Electoratul a început să se trezească.

2. PSD nu a arătat transparenţă electorală, mai ales în cheltuirea banilor în campanii electorale, având un trezorier cercetat penal pentru că a furat bani din trezorerie să îşi ia vilă şi maşină.

3. Fostul lider al PSD, Viorica Dăncilă, candidată pentru alegerile prezidenţiale din 2019, a fost acuzată că nu a plătit contracte de consiliere în valoare de aproape 6 milioane euro în campanie electorală.  Nu cred că PSD mai are curaj să iasă la rampă ca un partid reformat, aşa cum se lăuda.

4. Ana Birchall, fost Ministru al Justiţiei şi fost membru PSD, a arătat că PSD a dorit să promoveze cu orice chip legile justiţiei în defavoarea intereselor statului român. Practic, PSD devenise exclusiv o agentură care urmărea destabilizarea statului român, punând statul român la picioarele infractorilor.

5. Ineficienţa PSD s-a arătat prin faptul că  toate cele 8 spitalele regionale nu au fost construite. Întâmplător sau nu, dacă te uiţi  în zonele unde trebuiau să fie construite spitale regionale, promise în campaniile electorale, vezi palate, domenii şi vile de lux: Sorina Pintea în Bihor, Lia Olguţa Vasilescu la Craiova, Marian Oprişan în Vrancea, Liviu Dragnea în Teleorman, Mihai Chirica la Iaşi, Viorica Dăncilă la Predeal, Mircea Beuran în Ilfov, Tudorel Toader la Iaşi etc.

6. Ineficienţa PSD s-a văzut prin falimentul Bucureştiului. Radet a fost proclamată ca fiind în faliment, cele 21 de companii care au gestionat punctele cheie ale administrării Capitalei au fost declarate ilegale.

7. Tot ce a putut gândi singură Gabriela Firea a fost ”Taxa Oxigen”, o idee proastă pe care tot Gabriela Firea a abandonat-o.

8. Poliţia locală a devenit în mâna primarilor PSD un soi de ”miliţie privată”, un soi de formaţiune paramilitară care să le servească interesele.

9. Promovarea tacită de către Camera Deputaţilor controlată de PSD a legii controversate privind Ţinutul Secuiesc a făcut ca tot electoratul naţionalist care migrase din PRM către PSD să fie dezamăgit, ceea ce în an electoral este o pierdere.

10. Legiferarea absurdă de noi pomeni elecorale de către PSD în actuala condiţie fără a ţine cont de resurse economice numai pentru a câştiga electoral nu mai impresionează pe nimeni...

11. Piedicile puse de oamenii din anturajul  Gabrielei Firea lui Nicuşor Dan, susţinut de PNL, în timpul conferinţelor de presă, comentariile dure pe reţelele sociale împotriva fostului Ministru al Justiţiei, Ana Birchall, pe care aceasta le pune pe seama aceloraşi oameni din anturajul Gabrielei Firea, unii chiar posibil angajaţi în companii ale Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, arată că PSD nu s-a lepădat de vechile practici politice.

12. Tramvaiele, troleibuzele şi autobuzele STB sunt mereu implicate în incidente din cauza vechimii lor, a incompetenţei unor angajaţi ai STB. În plus, STB a prelungit până la sfârşitul acestui an evaluarea ofertelor pentru achiziţionarea unor tramvaie noi prin licitaţie publică.

13. PSD are majoritate în Parlament şi critică Guvernul, pe care, teoretic, îl poate demite. PSD se ceartă cu PNL, dar evită asumarea guvernării, sperând ca poziţia PNL să se degradeze de la sine.

14. PSD încă luptă să se consolideze acolo unde poate, punând nume controversate în funcţii cheie, controlabile din punct de vedere parlamentar.

Din păcate, în PSD s-a instalat criza de autoritate, exact ca într-o firmă care se îndreaptă spre insolvenţă: se fac şi se desfac alianţe, se scriu şi se rescriu strategii, se caută lideri, se promit recompense, se vehiculează acuzaţii, iar în acest timp, democraţia se degradează vizibil. Faptul că puterile în stat, în loc să conclucreze, sunt redute de partid, arată din nou degradarea democraţiei româneşti.

Pentru un electorat educat politic, această strategie a PSD este una păguboasă. În 30 de ani, românii au evoluat şi nu se mai lasă seduşi de ”când PSD apare, soarele răsare....”

Se pare că singurul care a simţit că PSD se va scufunda în mijlocul furtunilor pe care singur le-a  iscat, este Traian Băsescu, actual europarlamentar şi fost preşedinte al României.

Traian Băsescu a declarat la postul de televiziune Digi 24 că interesul major al PMP este ca Gabriela Firea să nu mai fie Primar General al Capitalei.

În cursa pentru Primăria Generală a Capitalei, la alegerile din 2000, Traian Băsescu a intrat, pe ultima sută de metri,  alături de Sorin Oprescu şi Călin Cătălin Chiriţă, terminând primul tur pe locul doi, în turul al doilea reuşind victoria asupra lui Sorin Oprescu. Traian Băsescu a câştigat şi alegerile din 2004, din primul tur, devansându-l de această dată, pe Mircea Geoană.

Traian Băsescu şi Florentin Pandele, actualul soţ al Gabrielei Firea au un trecut în care s-au intersectat la un moment dat iar Traian Băsescu e tipul de politician care nici nu uită şi nici nu iartă.

Nici cu Ludovic Orban, Traian Băsescu nu este în cele mai bune relaţii. Traian Băsescu ştie măcar ca fost Primar General al Capitalei, dacă nu ca Preşedinte al României timp de 10 ani şi, de câteva ori parlamentar şi ministru, că Nicuşor Dan o va ajuta mai mult pe Gabriela Firea decât va reuşi să o încurce.

Alegerile din acest an se vor desfăşura într-un singur tur, iar o eventuală confruntare cu Traian Băsescu este ultimul lucru pe care şi l-ar dori Gabriela Firea. Traian Băsescu şi-a surclasat toţi combatanţii în confruntări directe, ştie ce puncte slabe are Gabriela Firea şi unde să atace, fără lovituri nepermise. Oricâte defecte politice i s-ar găsi lui Traian Băsescu, faptul că este familist şi că şi-a tratat cu respect competitoarele femei nu i se poate contesta.

Traian Băsescu ştie că PNL a greşit prin nominalizarea lui Nicuşor Dan şi mai ştie că mulţi dintre foştii pedelişti din PNL nu vor vota cu Nicuşor Dan, nici cu Gabriela Firea, ci, evident vor vota cu el şi cu PMP. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite