Politicienii se ceartă pe ministere, în timp ce România se îndreaptă spre prăpastia bugetară. Ca în 2010!

0
0
Publicat:

Aşa au procedat tot timpul. Discuţii nesfârşite pe funcţii de conducere din ministere şi instituţii importante, iar despre ce ne propunem să facem,  într-un nou program de guvernare, tăcere totală. Ameninţările teribile la  adresa bugetului de stat nu preocupă pe nimeni. Până şi şeful ANAF recunoaşte că veniturile au fost supraestimate în bugetul de stat, în timp ce cheltuielile reale sunt mai mari decât cele prevăzute.

Avem o gaură la buget de 30 de miliarde lei după 4 luni, gradul de îndatorare al ţării a trecut de 50% din PIB (peste 700 miliarde de lei), riscăm să pierdem banii din PNRR şi să nu ne mai putem împrumuta. Toate acestea nu par să preocupe echipa conducătoare, „Nicu şi Marcel”, sau în altă prescurtare, echipa „CiuCio”! Pe ei îi preocupă doar cum să pună mâna pe mai multe ministere.

Se pierde momentul reducerii cheltuielilor cu birocraţii

Noi avem 1,3 milioane de bugetari (cu cei din serviciile speciale), în timp ce Polonia are 800.000,  la o populaţie dublă faţă de România. FMI şi experţi români spun că 30% dintre bugetari taie frunze la câini, plimbă dosare cu şină. Echipa „CiuCio” se preface că nu ştie aceste lucruri şi propune eliminarea a două ministere, cu câteva sute de salariaţi. Ca şi la OUG de reducere a cheltuielilor, când a redus numărul consilierilor demnitarilor la jumătate. În total circa 1000 de bugetari, din totalul de 1,3 milioane. Îi las pe cititori să calculeze procentul.  Adică o picătură într-un ocean de bugetari!

Explicaţia e simplă. Bugetarii votează PSD iar, mai nou, PNL a luat la ochi tot masa de bugetari pentru a câştiga alegerile din 2024.

În mod normal, formarea noului guvern ar fi fost un moment excelent pentru reducerea cheltuielilor bugetare inutile, prin desfiinţarea de ministere, agenţii, instituţii guvernamentale,  fără vreun aport relevant la funcţionarea societăţii româneşti. Dar nu echipa „CiuCio” poate face această reducere. Îi lipseşte cultura economică, politică, capacitatea de a  decide  lucruri importante pentru situaţia prezentă şi viitoare a României.

Cine sunt Ciucă şi Ciolacu

Nicolae Ciucă, un fost militar de carieră, consilierul lui Iohannis, a fost trimis de Iohannis în fruntea PNL şi a guvernului să execute ordinele „dictatorului de catifea”. Iar PNL a acceptat, cu riscul de a-şi frânge gâtul în viitoarele alegeri. „Dictatorul de catifea” pleacă peste un an, nu-l interesează ce urmează, dar PNL, care riscă să ajungă în „cimitirul” partidelor, ar trebui să înţeleagă ce soartă îl așteaptă.

 Ciucă, ca şi Ciolacu, nu au cultura economică, politică, socială, necesare unor conducători veritabili. Ciolacu  a absolvit o facultate la privat, neacreditată, şi şi-a dat licenţa după 9 ani de la absolvire, în mod ilegal. Experienţa sa are cu sursă poziţia de „covrigar” de Buzău.  Se ştie, în astfel de situaţii puterea îţi ia minţile!

Mai mult ca sigur filosofia de guvernare a lui Ciolacu se bazeză pe strategia „iau de la bogaţi şi dau la săraci”, că săracii ne votează. A şi vânturat această strategie cu impozitarea progresivă, taxa de solidaritate, plafonarea unor preţuri, etc. Nu înţelege şi nu vede că în Ungaria vecină, un alt dictator a procedat la fel, şi au dispărut produsele din rafturile magazinelor şi de la staţiile de alimentare cu combustibil. Când te crezi „deşteptul” neamului, nu te uiţi la ce fac alţii, te crezi atoateştiutor  şi faci numai ce crezi tu că e bine.

Ce urmeza pentru România, consecinţă a acţiunilor preşedintelui Iohannis

Iohannis, Ciucă şi Ciolacu cred că cei de la UE nu înţeleg lucrurile descrise mai sus, şi ne vor da banii din PNRR indiferent de ce se întâmplă în ţară. Total fals! UE a executat Ungaria care nici nu a semnat PNRR cu UE, şi dă banii doar  dacă se îndeplinesc jaloanele şi ţintele din plan.

Iar cea mai importantă ţintă este „sustenabilitatea”, atât în materia pensiilor cât şi a salarizării bugetare. După execuţia bugetară la trei luni, după încasările la bugetul de stat, după „măreaţa” acţiune de economisire redusă la circa 1000 de bugetari (din 1,3 milioane), CE va înţelege filosofia de guvernare a perechii „CiuCio”: îi păcălim pe cei de la UE, le luăm banii şi câştigăm şi alegerile cu voturile bugetarilor! Doar că cei de la CE nu sunt proştii de care să profite echipa „CiuCio”!

Aşa că „ciuciu” banii pe care se bazează bugetul, investiţiile şi toată activitatea guvernamentală. Tranșa a doua din PNRR este încă blocată, iar următoarele tranşe depind de reforma pensiilor şi a salarizării bugetare. Greva profesorilor şi, posibil, şi a altor categorii de bugetari, ar trebui să pună pe jar conducerea statului. De unde bani dacă clientela politică a partidelor îi papă cu pensii speciale, salarii neruşinate, cumul de pensii şi salarii?

România riscă să nu se mai poată împrumuta

Am trăit experienţa aceasta în 2009-2010, într-un context asemănător cu cel de azi. România devenise nefinanțabilă, ne-am dus cu mâna întinsă la FMI, care ne-a pus condiţii „groaznice”, cum le zice Florin Cîțu. Guvernul Băsescu-Boc a fost obligat să taie salariile bugetarilor cu 25%,  iar pensionarii au scăpat, că n-a fost de acord CCR.

România a trecut de 50% din PIB grad de îndatorare, legea română spune că trebuie să ia măsuri urgente de reducere a cheltuielilor, iar investitorii străini vor creşte dobânzile şi vor reduce perioadele de împrumuturi, pentru că nu mai sunt siguri că-şi vor recupera banii. E o chestiune de timp, nu dacă se vor întâmpla aceste lucruri.

Situaţia economiei private din România este mai bună, dar nu datorită guvernului, ci a activităţii întreprinzătorilor privaţi. Guvernul contribuie doar cu o fiscalitate mai redusă, pe care Ciolacu vrea să o modifice într-una progresivă. Să le ia banii bogaţilor, care „s-au îmbogăţit din exploatarea poporului român”!

Concluzie

Riscurile care pândesc situaţia bugetară a ţării sunt enorme. Momentul schimbării guvernului este o bună ocazie pentru a înţelege ce vrea să facă noul guvern. Şi am înţeles. Menţine cheltuielile bugetare pentru a câştiga voturile bugetarilor. Cu riscul distrugerii viitorului României!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite