INSIGHT, platforma globală de supraveghere și schimb de informații a INTERPOL

0
0
Publicat:

Mi se pare absolut nefiresc ca, cel puțin la noi, subiectul acesta, senzațional și extrem de ofertant în lupta împotriva oricăror forme de criminalitate, să fie ignorat și să nu apară prezentat și susținut public de autoritățile noastre care, eventual, să spună cât de util le-ar fi în lupta pierdută împotriva infracționalității. Ar fi fost util deoarece, cel puțin din punctul meu de vedere, s-ar fi transmis un semnal de încredere către opinia publică în sensul că onorabila poliție română ar fi pusă în poziția de a de integra, în timp real, în structurile acestui proiect global al INTERPOL care-și propune să ofere :analiză predictivă” asupra tuturor tipurilor de criminalitate, reunind pe aceeași platformă  informațiile oferite de Statele Membre dar și din surse externe precum cele din mass media, spre exemplu. Completând totul cu informații provenind din bazele de date comerciale și cele, ultra-specializate și cu care operează unele servicii de politice și agențiile de informații, care oferă analiza comparativă și recunoașterea pe bază de date video, sunet și analiză comparativă vizuală.  

Picture1 png

Se numește INSIGHT, Interpol Analytical Platformiar broșura lor de prezentare ar trebui studiată cu mare atenție de politicienii români care sunt trimiși de Partid să îndeplinească sarcinile de răspundere de a vota legile din domeniul apărării și securității naționale în care, cine știe, vor fi nevoiți să introducă și necesitatea legării sistemelor de ordine publică și celelalte conexe de arhitectura aceasta cu acoperire globală. Și nu este (sau nu ar trebui să fie) doar o chestiune formală, un punct de bifat pe agenda cooperării internaționale, ci va necesita și infrastructuri complexe naționale care să permită conectările în ambele sensuri și să ofere operatorilor români o deschidere spre noul tip de operațiuni adaptate fenomenelor criminalității secolului XXI, internaționalizată în lumea digitalizată și parcă mereu cu câțiva pași înainte înaintea poliției.

Proiectul INSIGHT intenționează să colecteze, să stocheze, să proceseze, să analizeze și să interpreteze vaste cantități de date provenind dintr-o multitudine de surse și în diferite formate, asta incluzând baze de date și analiză, informații din surse deschise, rapoarte de poliție, imagini  și filmări. Totul va fi operat și selectat pe categorii și nivele de interes specific folosind Inteligența Artificială. Etapa următoare constă în analiza făcută de echipele de analiști ai INTERPOL care trebuie să găsească și să prezinte legăturile ascunse, scheme de comportament și de desfășurare a acțiunilor crimei organizate, ceea ce va pune la dispoziția organizațiilor naționale mai multe detalii esențiale în investigațiile lor, anunțând posibile personaje de interes sau care ar trebui să intre sub supraveghere, etc.

Faza I a constituirii acestei rețele globale a început în iunie 2021, presupunând un nivel crescut în acțiunile de conectare a surselor, datelor și analizelor. Faza a doua înseamnă definitivarea platformei  cu dotări superioare (perioada 2022-2023)  și începe să ofere statelor membre analize de situație, urmând ca Faza III (2024-2026) să însemne atingerea parametrilor de funcționare optimă în care apar în oferta pentru statele membre și analizele avansate și predictive.

Picture2 png

Ca întotdeauna în asemenea situații în care se vorbește despre schimb de date la un asemenea nivel ultra-larg de acoperire socială (mai ale că este acceptată preluarea de informații venite din numeroase surse externe) au fost formulate numeroase obiecții din partea organizațiilor de apărare a drepturilor omului care au argumentat cu cazuri în care transferul unor asemenea date trimise apoi de INTERPOL polițiilor naționale, a permis folosirea acestora împotriva disidenților .

Iată de ce, spun analiștii pe probleme de securitate, canale de cooperare cu acoperire globală de tipul INSIGHT care, într-adevăr, ar putea exploatate de infractori sau deturnate în favoarea unor politicieni fără scrupule, să beneficieze de o acoperire de securitate prevăzută de legi foarte severe și să beneficieze de participarea unor echipe de polițiști special pregătiți și cu drept de operare cu informații secrete. În previziunea unei participări reale a României la acest sistem, este prevăzută finanțarea necesară pentru formarea unui grup de ofițeri specializați în domeniul ultra-sensibil al transmisiei și prelucrării datelor? Cine va prelua și va interpreta analizele avansate și predictive venite de la INTERPOL și cine va face aceste analize absolut vitale la nivelul structurilor de forță din România?

La ce nivel se cer și se oferă acest tip de informații? Iată domeniile în care se operează, așa cum apar ele în Raportul INTERPOL pe 2022, primul de acest tip pe analiza trendurilor globale în domeniu. Interesant ca un roman polițist bine scris, cu deosebirea că, din păcate, vorbește despre realitatea unei lumi sordide în plină evoluție.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite