Îl aştept pe premierul Marcel Ciolacu să „livreze la milimetru tot ce a promis” pentru Educaţie!

0
0
Publicat:

Îi voi reaminti mereu ce a spus azi când a cerut parlamentului votul de investitura. Iar dacă nu livrează tot ce a promis, are o singură caracterizare: mincinos!

Am rămas surprins de lucrurile adevărate pe care le-a spus despre Educaţie. Mari speranţe că le va pune în operă nu am. Deşi se pretinde a fi altfel decât au fost politicienii până azi, face parte din aceeaşi tagmă de farseori. Dau din gură până la alegeri, după care exclamă: am zis eu aşa ceva? Doar că memoria internetului nu poate fi ignorată.

Iată lucrurile importante pe care le-a spus azi în parlament, când  a cerut votul de  investitură.

„când vină vorba de Educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine. Ca prim-ministru, voi livra la milimetru ce am promis”.

„trebuie să fim conștienți că nu este vorba doar de bani. Banii dați fără cap se vor risipi ca apa în nisip. Și peste 4 ani vom fi în același loc”.

Am avut impresia că mă citează. De multe ori am spus în articole  acelaşi lucru. Nu este suficient să dai bani educaţiei, trebuie să urmăreşti cum sunt ei cheltuiţi, altfel se duc ca apa în nisip.

„Trebuie ca specialiștii din educație, alături de profesori și ministerul Educației, să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect respectul cuvenit meseriei, dar și performanța. Este nevoie de criterii. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți ! Trebuie să câștige mai mult! Pentru că așa este normal”.

Este  vorba de salarizarea funcţie de performanţă, pe care şi eu şi alţii o susţinem de mult timp, fără vreo reacţie a şefilor guvernului sau ministerului de  resort. Mai mult, am prezentat drept criteriu al performanţei la clasă progresul şcolar al elevilor, şi modul în care acesta se poate măsura. Cititorii mei ştiu toate aceste idei.  Se va ţine de cuvânt Marcel Ciolacu, „să livreze la milimetru” legarea salarizării de performanţa la clasă? Ar fi un miracol! Nu voi crede până nu văd!

„România nu trebuie să mai aibă licee în care niciun elev nu ia BAC-ul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de Educație oameni cu 2 și 3 la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut”.

Are dreptate! Avem circa 40 de licee,  pe care le plătim degeaba. Nu au niciun promovat la Bacalaureat. Atunci de ce să plătim salariile profesorilor respectivi? Nu mai vorbesc ca şi procentele  de promovare sub 50% nu sunt acceptabile, şi în această situaţie sunt sute de licee. Îl aştept pe domnul premier Marcel Ciolacu să rezolve această dilemă!

„Dar, pentru asta, trebuie să facem un sistem echitabil, performant și avantajos pentru toți profesorii care își fac datoria!”

Primul pas va fi că salariul debutanților din Educație să pornească de la salariul mediu brut pe economie! Iar Educația să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni.

Și voi face asta pentru că eu cred că orice viziune pentru națiune se construiește doar punând  educația pe primul loc. (...)

Corect! Contradicţia vine din faptul că în Programul de Guvernare şi în Legile Educaţiei,  rezultate din România Educată, nu se regăsesc aceste idei. Ce va face  premierul Ciolacu, nu va respecta Programul de Guvernare şi legile România Educată, care au trecut deja de parlament, mai rămâne să fie promulgate de preşedinte?

Cum nu văd cum nu le-ar respecta, rămâne că premierul Marcel  Ciolacu dă doar din gură, minte,  aşa cum fac mai toţi politicienii. De  respectat ce a declarat azi nu se pune problema, nu poate, nu ştie că ar trebui să ignore legile şi Programul de Guvernare. Să concluzionăm că nici măcar nu   ştie  ce  este scris în  Programul de Guvernare? Este  foarte grav  dacă aşa înţelege să-şi înceapă  mandatul de premier.

Are bani guvernul pentru a-şi ţine promisiunile? Dacă  ne uităm la deficitul  bugetar, nu are. Marcel  Ciolacu evită să  ne spună de  unde va lua banii necesari. Evită să  ne spună dacă  vom reuşi să luăm banii din PNRR, şi cum vom îndeplini ţintele şi jaloanele. Promite că va tăia  pensiile speciale  şi va crea o nouă grilă de salarizare, mult crescută  în comparaţie  de  ce  avem acum. De unde bani? Nu ne spune domnul Ciolacu!

Aşa cum am promis,  periodic îi voi duce aminte premierului ce  a declarat azi legat de Educaţie, care va fi „livrat la milimetru”!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite