Groz─âviile lui Vlad Voiculescu

0
0
vlad voiculescu foto mediafax
Vlad Voiculescu FOTO Mediafax

├Än a┼čteptarea raportului final privind m─âsurile din spitale dup─â controalele din luna noiembrie, raport promis de ministrul S─ân─ât─â┼úii pentru ziua de mar┼úi, am analizat secven┼úe din conferin┼úa de pres─â sus┼úinut─â s├ómb─âr─â sear─â de noua ÔÇ×steaÔÇŁ a politicii rom├óne┼čti.

Din capul locului, men┼úionez c─â nu sunt printre cei care solicit─â demisia ministrului S─ân─ât─â┼úii, Vlad Voiculescu, dup─â incendiul de la Institutul Matei Bal┼č din Bucure┼čti, ├«n urma c─âruia ┼či-au pierdut via┼úa zece persoane. A pleca de bun─âvoie ori demis din fruntea ministerului, ├«ntr-un moment ├«n care, cinstit vorbind, nu i se pot repro┼ča multe fa┼ú─â de tragicul incident, ar ├«nsemna s─â-┼či p─âstreze buna reputa┼úie ├«n r├óndul sus┼úin─âtorilor s─âi ┼či s─â revin─â ulterior din postura de specialist ├«n politici de s─ân─âtate public─â. Vlad Voiculescu ┼či-a dorit acest portofoliu ministerial, pentru care USR PLUS a insistat la negocierile pentru formarea coali┼úiei de guvernare, drept motiv ar trebui s─â vedem mostre din profesionalismul s─âu pe un termen mai lung, pentru a ne forma o p─ârere obiectiv─â.

La mijlocul s─âpt─âm├ónii trecute, am citit cu interes ┼čtirea potrivit c─âreia ministrul Vlad Voiculescu l-a numit consilier cu atribu┼úii de purt─âtor de cuv├ónt pe Bogdan Oprea, specialist ├«n comunicare ├«n administra┼úia public─â, ce anterior a ├«ndeplinit aceea┼či func┼úie pentru Traian B─âsescu. Dac─â lui Voiculescu ├«i putem acorda circumstan┼úe atenuante vizavi de cazul Matei Bal┼č deoarece conduce ministerul de numai o lun─â, la fel ├«l putem considera ├«n perioada de gra┼úie pe Bogdan Oprea, pentru conferin┼úa de pres─â din s├ómb─âta care a urmat incendiului.

Conferin┼úa organizat─â s├ómb─ât─â sear─â la Ministerul S─ân─ât─â┼úii a avut doar ca pretext incendiul de la Matei Bal┼č, care se petrecuse la primele ore ale dimine┼úii de vineri, cu peste 36 de ore ├«nainte de ├«nt├ólnirea ministrului Voiculescu cu ziari┼čtii. Practic, scopul ┼či subiectul conferin┼úei a fost s─â clarifice pozi┼úia ministrului ├«n chestiunea demisiei care i se solicita ├«n spa┼úiul public ┼či ├«n contextul ├«n care o coloan─â de protestatari se ├«ndrepta ├«n mar┼č c─âtre sediul ministerului. Aceasta pare cea mai lesne explica┼úie pentru graba ├«n care a fost anun┼úat─â ┼či organizat─â conferin┼úa, dar ┼či pentru jalnicul spectacol de improviza┼úie pe care l-a dat protagonistul ei ├«n fa┼úa presei ┼či a camerelor TV care au transmis ├«n direct pe toate posturile na┼úionale de ┼čtiri ┼či pe Internet alocu┼úiunea ministrului, urmat─â de dialogul s─âu cu jurnali┼čtii.

Faptul c─â nu tragicul eveniment ├«n sine, ci cariera politic─â a ministrului a constituit obiectivul conferin┼úei a dovedit-o alegerea deosebit de st├óngace a cuvintelor ministrului fa┼ú─â de rudele victimelor, ├«nc─â din debut: ÔÇ×Le urez celor care ┼či-au pierdut pe cei dragi mult─â t─ârieÔÇŁ. De prisos a mai men┼úiona c─â ur─ârile sunt asociate evenimentelor fericite, nicidecum unei alte catastrofe spitalice┼čti dintr-o serie care parc─â nu se mai termin─â.

De┼či citea de pe foi, Vlad Voiculescu p─ârea c─â interpreteaz─â un stand-up lugubru, pe baza unui text scris cu pu┼úin timp ├«nainte de pornirea camerelor. Altminteri este greu de ├«n┼úeles motivul pentru care, tot de la primele cuvinte din discurs, ministrul aprinde o petard─â care, pe bun─â dreptate, a inflamat titlurile ┼čtirilor: ÔÇ×Nu ┼čtim ce groz─âvie va veni peste noi m├óine!ÔÇŁ

├Än reac┼úiile pe care le-am sondat pe Facebook, fanii necondi┼úiona┼úi ai lui Vlad Voiculescu l-au ap─ârat viguros de orice critici, argument├ónd c─â, ├«n definitiv, el este ministru ┼či nu prezic─âtor. N-au reu┼čit ei oameni mai bine ┼čcoli┼úi ├«n domeniul s─ân─ât─â┼úii publice s─â anticipeze ori m─âcar s─â gestioneze criza sanitar─â provocat─â de pandemia COVID-19, ├«n ┼ú─âri cu preten┼úii mai mari.

Dar oare directorul unei companii aeriene c─âruia i s-a pr─âbu┼čit un avion de pasageri, din cauze necunoscute, ar afirma la conferin┼úa de pres─â c─â nu ┼čtie care dintre celelalte avioane ├«i va mai pica din cer ├«n ziua urm─âtoare? Cu siguran┼ú─â c─â nu ar spune a┼ča ceva, deoarece o persoan─â desemnat─â s─â fac─â declara┼úii ├«n fa┼úa ziari┼čtilor ├«ntr-o asemenea situa┼úie ar avea o minim─â preg─âtire ├«n comunicarea de criz─â. Odat─â ce catastrofa s-a produs ┼či s-a intervenit pentru limitarea efectelor sale, este de a┼čteptat din partea reprezentantului unei institu┼úii ori companii s─â transmit─â publicului, prin intermediul presei, c─â situa┼úia este sub control. Dac─â aceast─â persoan─â ar specula ├«ntr-un astfel de moment c─â dezastrul se poate repeta oric├ónd, bursa zvonurilor ar exploda, iar ├«n r├óndul publicului s-ar induce panic─â.

Satisfacţia de a pune la colţ un gazetar printr-o ironie de băiat de securist a cântărit mai mult decât satisfacţia unui comunicator onest, care se asigură că niciun ziarist nu pleacă de la conferinţa de presă cu neclarităţi.

├Än┼úelepciunea popular─â rom├óneasc─â are o vorb─â pentru cei care ├«ncearc─â s─â-┼či compenseze nepriceperea prin obr─âznicie: ÔÇ×Prostul dac─â nu-i fudul, parc─â nici nu-i prost destulÔÇŁ. C─âtre finalul conferin┼úei de pres─â (minutul 34:48), unul dintre ziari┼čtii prezen┼úi ├«n sal─â ├«i solicit─â ministrului: ÔÇ×Da┼úi-ne o m─âsur─â pentru a cre┼čte siguran┼úa ├«n terapie intensiv─âÔÇŁ, la care replica imediat─â a lui Vlad Voiculescu este ÔÇ×Am enumerat cinci, despre asta este conferin┼úa de pres─âÔÇŁ. Nedumerit de r─âspunsul ├«n doi peri al interlocutorului, jurnalistul ├«i spune ÔÇ×Pofti┼úi?ÔÇŁ (sic), la care ministrul repet─â aceea┼či ironie, dar cu un ton mai ap─âsat: ÔÇ×Am enumerat cinci, despre asta este conferin┼úa de pres─â!ÔÇŁ ┼či trece la ├«ntrebarea altui ziarist.

N-am asistat dec├ót din fa┼úa televizorului la conferin┼úa de pres─â de s├ómb─ât─â, dar ca jurnalist am participat la sute de astfel de evenimente. Uneori am cobor├ót privirea ├«n p─âm├ónt, jenat de c├óte o ├«ntrebare stupid─â din partea unui coleg de breasl─â, alteori poate c─â ┼či confra┼úii mei din pres─â au sim┼úit la fel la ├«ntreb─ârile mele c─âtre cel de la pupitru. ├Äns─â nu a fost cazul la conferin┼úa de s├ómb─ât─â, unde un jurnalist i-a cerut ministrului s─â dea un singur exemplu de m─âsur─â pentru a cre┼čte siguran┼úa ├«n ATI. Un bun comunicator institu┼úional, st─âp├ón pe ceea ce are de spus presei, ar fi profitat de prilej, poate chiar mul┼úumindu-i de ├«ntrebare, pentru a rezuma pe degete cele cinci m─âsuri pe care anterior le-a expus pe larg. O persoan─â cu bun sim┼ú ar fi preferat s─â se asigure c─â livreaz─â corect mesajul institu┼úiei pe care o reprezint─â.

├Än schimb, ministrul Voiculescu a sim┼úit nevoia s─â tr─âiasc─â satisfac┼úia meschin─â de a umili un ziarist, pentru a se sim┼úi superior. A considerat c─â nu merit─â s─â-┼či bat─â gura de poman─â repet├ónd m─âcar una dintre cele cinci m─âsuri, ├«ns─â a g─âsit potrivit s─â repete replica zeflemitoare care ├«i sugera ziaristului c─â degeaba a venit la conferin┼ú─â dac─â nu a ├«n┼úeles despre ce este vorba. ├Äns─â ├«n acest caz, cel care nu a ├«n┼úeles scopul evenimentului de s├ómb─ât─â era chiar ministrul, cu infatuarea sa de doi bani ┼či complet nejustificat─â, deoarece conferin┼úele de pres─â nu sunt pentru a l─âmuri un ziarist neatent sau mai greu de cap, ci pentru a informa publicul, prin intermediul fiec─ârui gazetar prezent.

Subsemnatul, vreau s─â-mi prezint scuzele, ├«n numele meu ┼či al tuturor celor care urm─âreau conferin┼úa de pres─â ├«n direct la TV ┼či n-au apucat s─â re┼úin─â ori s─â-┼či noteze cele cinci m─âsuri concrete enun┼úate de Vlad Voiculescu, cu toate c─â pauzele din vorbirea poticnit─â a ministrului ne d─âdeau suficient r─âgaz s─â le grav─âm cu dalta pe o piatr─â. ├Äntr-adev─âr, era sub demnitatea unui ministru ┼či, ├«n mod deosebit, a economistului care conduce S─ân─âtatea, s─â repete cele cinci m─âsuri pentru care a organizat evenimentul de s├ómb─ât─â. Cuvintele sale sunt pre┼úioase, iar satisfac┼úia sa de a pune la col┼ú un reprezentant al presei printr-o ironie de b─âiat de securist c├ónt─âre┼čte mai mult dec├ót satisfac┼úia pe care o are un comunicator onest, atunci c├ónd se asigur─â c─â niciun ziarist nu pleac─â de la conferin┼ú─â f─âr─â s─â fi ├«n┼úeles mesajele pentru care i-a invitat la minister ca s─â le retransmit─â c─âtre public.

Anul trecut am urm─ârit c├óteva conferin┼úe de pres─â de peste Ocean ├«n care dr. Anthony Fauci, directorul NIAID, r─âspundea cu stoicism ┼či f─âr─â vreo urm─â de superioritate ziari┼čtilor care puneau ├«n serie aproape aceea┼či ├«ntrebare. Fauci ┼čtie c─â lucreaz─â ├«n slujba publicului american ┼či c─â ziari┼čtii prezen┼úi la conferin┼úe ├«l ajut─â s─â-┼či fac─â treaba, pun├óndu-i ├«ntreb─ârile pe care publicul i le-ar adresa. Absolut admirabil s─â urm─âre┼čti un om suveran peste domeniul s─âu de activitate vorbind conving─âtor ┼či cu r─âbdare. Este drept c─â ├«ntre Fauci ┼či Voiculescu este o diferen┼ú─â de 60 de ani de competen┼ú─â ├«n domeniul s─ân─ât─â┼úii publice ┼či una poate chiar mai mare ├«n planul calit─â┼úii umane. Las cititorul s─â ghiceasc─â ├«n favoarea c─âruia dintre cei doi sunt diferen┼úele ┼či dac─â ele pot fi compensate prin ├«nfumurare ┼či arogan┼ú─â.

Studiile au ar─âtat c─â oamenii re┼úin lucrurile noi ori interesante, dar c├ónd m─âsurile concrete pe care le anun┼úi par s─â fie calchiate din seria butadei ÔÇ×s─â fie bine, s─â nu fie r─âuÔÇŁ a lui Gic─â Hagi, atunci nu este doar vina auditoriului c─â nu le-a re┼úinut. Un membru al guvernului, mai ales unul care conduce un minister at├ót de complicat precum cel al S─ân─ât─â┼úii, are o misiune destul de tehnic─â ┼či nu ├«ntotdeauna are de spus informa┼úii noi sau interesante, ci mai degrab─â utile ┼či corecte, pentru care trebuie s─â-┼či dea tot interesul ca s─â fie receptate de cei c─ârora li se adreseaz─â.

Acestea sunt c├óteva dintre elementele care au ie┼čit ├«n eviden┼ú─â la conferin┼úa de pres─â de s├ómb─âta trecut─â, dezv─âluind cea mai jenant─â presta┼úie personal─â a unui ministru, cel pu┼úin din ultimii ani. Dar ├«n ziua de mar┼úi a mai picat un mit, acela al profesionistului des─âv─âr┼čit, cu educa┼úie ┼či carier─â la Viena, care respect─â nem┼úe┼čte termenele la care el ├«nsu┼či se angajeaz─â. De pild─â, raportul final al investiga┼úiei de la Piatra Neam┼ú, pe care s├ómb─ât─â l-a promis pentru mar┼úi.

Dar poate c─â raportul final este de fapt pe masa ministrului S─ân─ât─â┼úii, ├«ns─â noul s─âu consilier de imagine Bogdan Oprea nu a apucat s─â cosmetizeze pentru pres─â raportul ┼či s─â adauge alte ur─âri ┼či felicit─âri c─âtre rudele victimelor sistemului sanitar rom├ónesc. Ideea este c─â necomunic├ónd nimic pe tema ├«nt├órzierii ├«n prezentarea public─â a raportului cu pricina, oamenilor le ├«ncol┼úesc ├«n minte tot felul de idei. Lipsa informa┼úiilor oficiale ori vidul comunica┼úional, cel care genereaz─â c├ómpul fertil pentru apari┼úia zvonurilor, este un alt concept din managementul comunic─ârii ├«n situa┼úii de criz─â. Un concept aparent str─âin de actuala echip─â de la Ministerul S─ân─ât─â┼úii, care abia buchise┼čte ABC-ul comunic─ârii publice.

Vlad Voiculescu a devenit persoan─â public─â din 2016, dup─â ce a fost numit ├«n func┼úie de Dacian Ciolo┼č, ├«n care mul┼úi cona┼úionali au ├«ncredere. Nu este lipsit─â de temei aceast─â ├«ncredere, ├«ns─â nu trebuie uitat faptul c─â fostul premier tehnocrat a dat ┼či unele chixuri monumentale ├«n alegerea echipei. C├ó┼úi ├«┼či mai amintesc de faptul c─â, ├«n momentul alc─âtuirii cabinetului ministerial apolitic, prima sa nominalizare pentru portofoliul justi┼úiei a fost Cristina Guseth? O persoan─â ├«n mod flagrant subcalificat─â pentru conducerea unui minister cu rol central ├«n combaterea corup┼úiei ÔÇô principala revendicare a cet─â┼úenilor care au cerut ├«n strad─â demisia guvernului Ponta ÔÇô doamna Guseth a fost un fiasco de propor┼úii la audierea ├«n comisia parlamentar─â de specialitate. Cunoscut─â ├«n spa┼úiul public mai degrab─â prin prezen┼úa la emisiuni TV ├«n care prosl─âvea figura pre┼čedintelui B─âsescu, prima op┼úiune a lui Dacian Ciolo┼č la Justi┼úie era lipsit─â de orice preg─âtire formal─â ├«n domeniul juridic ┼či singura ei tangen┼ú─â cu justi┼úia era printr-un ONG care ┼úinea traininguri de rela┼úii publice pentru magistra┼úi. ├Äns─â a avut decen┼úa s─â se retrag─â dup─â audiere.

Vlad Voiculescu este un fel de Cristina Gu┼četh al Ministerului S─ân─ât─â┼úii. La r├óndul s─âu, f─âr─â vreo preg─âtire institu┼úional─â ├«n domeniul medical, ├«n schimb cu un ONG care se intersecta prin beneficiarii s─âi cu sistemul de s─ân─âtate public─â din Rom├ónia, diferen┼úa dintre Voiculescu ┼či Guseth a f─âcut-o un marketing mai bun, respectiv succesul ├«n a-┼či vinde brandul personal. S─â nu uit─âm c─â alian┼úa politic─â din care provine Vlad Voiculescu┬áavea ├«n r├óndurile sale o propunere pentru conducerea Ministerului S─ân─ât─â┼úii, doctorul Adrian Wiener, cu experien┼ú─â ca medic, manager ├«n sistemul spitalicesc ┼či patru ani de activitate legislativ─â, care ├«l calificau substan┼úial mai bine pentru a conduce acest minister.

Prima lun─â ├«n noul mandat al lui Vlad Voiculescu ├«n fruntea Ministerului S─ân─ât─â┼úii a fost un ┼čirag de gafe, iar personalitatea deloc pl─âcut─â a ministrului a ie┼čit la iveal─â ├«n mai multe r├ónduri, a┼ča c─â s─â nu ne mire dac─â proxima remaniere guvernamental─â ├«l va viza.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite