Demolaţi casa memorială a lui Iuliu Maniu!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E singura soluţie decentă: demolaţi casa memorială a lui Iuliu Maniu! Aduceţi buldozerele şi ştergeţi-o definitiv de pe hartă! Nu mai foloseşte nimănui.

În satul Bădăcin din judeţul Sălaj se străduieşte să reziste timpului şi voinţei noastre o clădire care nu mai are, de mult timp, niciun folos. E numită pretenţios „casa memorială «Iuliu Maniu»“, deşi nu e decât o ruină abandonată. Casa a fost construită în 1879 şi i-a aparţinut liderului ţărănist Iuliu Maniu. În comunism, a fost depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii şi cămin pentru copii cu handicap sever. Astăzi, e o ruină. E o oglindă a memoriei românilor şi o mărturie a felului în care dezinteresul ne poate şterge rădăcinile. E o ruină!

În ultimul timp, Cristian Borz, parohul Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin, e angajat într-o campanie de amploare prin care încearcă să restaureze vechiul conac. Transformarea clădirii în muzeu e estimată la 350.000 de euro. O pungă cu bani.

De-a lungul timpului, casa memorială „Iuliu Maniu“ a fost înscrisă pe liste oficiale, cu antet de instituţie, şi a făcut obiectul expertizelor, studiilor, avizelor şi, mai ales, al promisiunilor de tot felul. Proiecte de reabilitare au ajuns pe mese, în cancelarii, iar condiţia prezentă a clădirii a făcut subiectul a sute de articole de ziar ori de ştiri de televiziune. Majoritatea, cu acest imperativ editorial: „În ciuda notorietăţii sale, Iuliu Maniu a avut o singură casă“. Nu pentru a sublinia vreo calitate morală a fostului lider ţărănist, ci pentru a forţa o comparaţie inutilă. De fapt, cam asta pare să fie unica utilitate a memoriei lui Iuliu Maniu – de instrument discursiv conjunctural.

În plină campanie pentru restaurarea monumentului şi în plin autism al propriului fotoliu, preşedintele României, Klaus Iohannis, îi aduce „sfinxului de la Bădăcin“ omagii emoţionale în mediul preferat de comunicare cu alegătorii. „Învăţătura de căpătâi pe care ne-a lăsat-o Iuliu Maniu este că trebuie să avem încredere în democraţie, în reguli şi instituţii puternice, care să apere cea mai importantă valoare: libertatea“, scria preşedintele Iohannis, pe Facebook, la începutul lunii februarie, cu ocazia împlinirii a 62 de ani de la moartea ţărănistului. Un omagiu recunoscător. Şi atât.

Casa lui Maniu este, de prea multă vreme, într-o agonie susţinută artificial de câţiva nostalgici retrograzi. E istoria în moarte clinică, abandonată ca într-o rezervă de spital pe care medicii o evită programatic. E un efort inutil, care consumă gratuit energia şi timpul acestor nostalgici. Şi atunci, din moment ce nu poate avea o viaţă demnă, pentru casa memorială „Iuliu Maniu“ din Bădăcin mai poate exista o singură, ultimă soluţie: o moarte demnă.

Nu e nicio insolenţă aici, nici măcar o ironie forţată. Un muribund abandonat de rude şi de medici are un singur deznodământ dezirabil: să se stingă demn. Şi poate că ar trebui să ţinem seama şi de acest amănunt, aşa, mai degrabă ca un exerciţiu de logică: dacă agonia este perpetuată din raţiuni legislative, poate că şi sfârşitul agoniei ar trebui garantat tot prin lege. O sinucidere asistată guvernamental. Aduceţi buldozerele şi, odată cu ele, aduceţi demnitatea acestei ruine!

De fapt, nu vă opriţi la Bădăcin! Sunt peste tot astfel de rămăşiţe ale trecutului, apărute precum ciupercile după Revoluţie. Fac umbră degeaba pământului, iar lacătele porţilor rămân ruginite. Demolaţi tot! Şi nu vă străduiţi să puneţi ceva în loc! Lăsaţi pământurile aşa, sterpe, cu jumătăţi de cărămidă hârbuite între buruieni. Sunt mai valoroase şi ne reprezintă mai mult decât orice aţi putea pune în loc.

Pentru retrograzi şi alţi nostalgici de modă veche, coordonatorii campaniei „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!“ au deschis conturile bancare:

Lei: RO22RZBR0000060002085400;

Euro: RO18RZBR0000060002899205;

– deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj, str. 1 Decembrie, nr. 5 , Parohia Greco-Catolică Bădăcin.

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite