Cu un „pol“ aur în buzunar...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 1900 efectele monetare ale României erau printre cele mai cotate în Europa. „Carol de aur” era moneda de 20 lei iar puterea ei a intrat în folclor sub renumele de „un pol”, sumă care rezolva multe probleme, chiar şi peste graniţele României mici.

Un leu aur era echivalent cu un franc francez. De aceea, o altă sintagmă cu renume, „La francul şi cracul“, s-a născut în aceste vremuri, când un franc nu reprezenta o sumă prea costisitoare chiar şi pentru aceia care se distrau prin case de toleranţă de nivel mediu.

Revenind la efectele monetare româneşti ale începutului de veac XX, monedele de argint erau de 5 lei, 2 lei, 1 leu şi 50 de bani. Din aramă erau piesele de 10, 5, 2 şi un ban. Să urmărim acum puterea monetară  a leului aur ca etalon: un florin austro-ungar valora 1.2.02 lei, iar o coroană 1.1,05 lei. Moneda în aur germană, aceea de 20 mărci sau „dubla coroană” cum se mai numea, valora doar 1.24,70 lei aur. Moneda în aur britanică cea mai puternică era aceea de o livră sterling numită şi „suveran” şi valora 1.25,22 lei aur. Francul belgian era şi el echivalent cu leul dar moneda de 20 franci aur valora 1,20 lei.

„Polul“ elveţian din aur-adică moneda de 20 franci elveţieni- echivala cu „polul“ românesc de 20 lei aur. Era singura paritate a monedei „Carol de aur”din întreaga Europă!

Lira italiană valora şi ea un leu aur, la fel şi peseta spaniolă sau drahma grecească. Moneda de 20 coroane daneze aur echivala cu 1.27,78 lei aur. Un florin olandez valora 1.2,10 lei aur pe când „dublul ducat” aur echivala cu 1.23,66 lei aur. Piesa de 10 milreis portughezi din aur însemna 1.56,00 lei aur, iar o leva bulgărească, 1.1,00 lei aur. Cea mai puternică monedă otomană era aceea de 500 piaştri sau 5 lire turceşti şi echivala cu 1.113,02 lei aur.

Ei bine, dolarul american, mai puternic faţă de cel de azi, însemna 1.5,18 lei aur iar moneda de aur numită „Dublu Eagle” de 20 dolari era sub doi lei aur.

Rubla rusească din aur, aceea numită „Imperialul” de 5 ruble apărută în 1886, valora 1.26,66 lei aur.

Cu câţiva „poli“, moneda de 20 lei aur, valută forte oriunde în Europa, puteai călători relaxat pe continent, te puteai bucura de un hotel mediu fără rezerve şi apoi după preferinţe: călătorii, teatre, operă etc. Este perioada când oraşele României mici au ieşit din anonimatul urbanistic oriental iar clasa mijlocie reuşea să investească financiar şi cultural pe variate paliere sociale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite