Coppola: o utopie amețitoare, pe Imax

0
0
Publicat:

Așteptat cu cea mai mare curiozitate, „Nașul” cinematografiei universale a făcut un film pe care l-a gândit decenii, și care a vrut să fie o saga în timp, pe care îl poate manipula și mai ales îl poate îngheța, opri, după bunul plac. Adam Driver e arhitectul, care visează la o lume mai bună, mai frumoasă și care să-I facă mai iubitori pe oameni.

Dar există un primar care se opune, intervine și o idilă înduioșătoare, un moment, în care, un personaj urcă pe scenă în plină proiecție și conversează cu personajul principal și apoi televiziunea încă ultraprezentă și într-un secol din viitor.

Pelicula e dedicată soției lui Coppola, care i-a fost alături 61 de ani și care s-a stins pe 12 aprilie și căreia îi aduce un omagiu, de descoperit în câteva momente, din foarte complexul scenariu, filmat cu o măiestrie infinită de al nostru: Mihai Mălaimare jr.  

Și două documentare despre cinema, o specie aparte.

Unul despre înregistrările uitatate ale lui Liz Taylor, cu vocea ei și impecabil ilustrate de: Nanette Burstein și cofinanțate de HBO (Max pentru noi). Un star și o actriță înnăscută, de o sinceritate dezarmantă și cu o pasiune pentru meserie, fără egal.

Al doilea, pus la cale de David Teboul și Serge Toubiana, despre Truffaut, scenariul vieții sale, un puzzle formidabil, din chiar interviurile acordate în mult prea scurta viață a cineastului, și în rest din scrierile lui, cu vocea lui Isabelle Huppert și a lui Louis Garrel. O călătorie care-ți dă ghes să-i vezi și revezi creațiile, cu alți ochi.    

Și o întoarcere abruptă în viața cea de toate zilele, a unei adolescente excesive, vulgare, de un tupeu sinistru și care e în stare de orice să apară într-un Tv-reality. În competiție acest „Diamant brut” semnat Agathe Riedinger, deprimant, într-o lume cu care n-ai vrea să ai de-a face, dar care, vai, există!    

Azi, o zi importantă! Să-i ținem pumnii lui Emanuel Pârvu, cu gândul la „3 km până la capătul lumii” deja în centrul atenției la mult râvnitul Cannes!

Irina-Margareta Nistor

Corespondent de cinema, la Cannes   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite