Ce variante are Klaus Iohannis. Ne îndreptăm spre reînvierea USL?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrurile se complică teribil în politica românească. O informaţie media spune că Orban a fost „executat” de preşedinte, după ce a  aflat că Orban ar prefera un guvern minoritar PNL, cu miniştri obedienţi, susţinut din umbră de PSD. Se pare că au avut loc discuţii şi contacte pe această temă între PNL şi PSD. Preşedintele a luat foc, şi i-a ordonat lui Orban să se retragă.

 Acesta s-a retras, dar îşi continuă planul, sub ameninţarea că PNL va intra în război cu preşedintele.

Variantele preşedintelui

Guvern condus de Florin Cîţu. A căzut, se pare, PNL şi USR PLUS se vor prezenta la Cotroceni cu propriul premier, respectiv Cîţu şi Dacian Cioloş. Mărul discordiei, preşedinţia Camerei Deputaţilor, la care nu renunţa nici Orban, nici Barna. Ce să facă preşedintele Iohannis? Dacă-l desemnează pe Cîţu, riscă să piardă 10 zile în mod inutil.

Desemnarea ca viitor premier a lui Orban. Dacă este adevărat ce se spune pe surse, că preşedintele ştie de înţelegerea PNL-PSD, nu-l va desemna pe Orban viitor premier. Deşi, s-ar debloca negocierile pe şefia Camerei Deputaţilor, şi coaliţia PNL, USR PLUS, UDMR ar merge mai departe. Numai că Orban nu se vede lucrând cu miniştri USR PLUS şi UDMR, care nu-i vor fi obedienţi, cum sunt cei din PNL, îl vor contrazice mai tot timpul şi vor da la presă informaţii compromiţătoare aflate la guvern sau din ministere.

Şi mai există un risc. Înţelegerea secretă dintre PNL şi PSD este ca Orban să conducă viitorul guvern, cu el s-au înţeles ce are de primit PSD în schimbul susţinerii parlamentare în votarea viitorului guvern. Înţelegere simetrică cu aceea din 2007-2008, când Tăriceanu a guvernat cu 19% parlamentari, dar cu susţinerea din umbră a PSD. Odată desemnat, Orban îşi va face un guvern monocolor, care va trece de parlament cu susţinerea PSD. Ce ar mai putea face Iohannis în acest caz? Nimic!

PSD negociază cu AUR o majoritate parlamentară. O altă variantă care prinde tot mai mult contur. Contra unor ministere, a promisiunii suspendării preşedintelui, a acceptării de către PSD a unor puncte din programul de guvernare al AUR, această alianţă este posibilă, deşi acum insuficientă pentru o majoritate parlamentară. Este posibil ca PSD să momească cu funcţii în parlament şi avantaje materiale pe foştii PSD-isti care au intrat în parlament pe listele PNL. Celebrii traseişti. Cum au trădat o dată, vor trăda şi de data asta. Este posibilă varianta ca mâine, la Cotroceni, Marcel Ciolacu să prezinte preşedintelui o listă cu 235-240 de susţinători din parlament, care să-l pună pe Iohannis într-o situaţie imposibilă. Cum va putea refuza, într-o astfel de situaţie, să desemneze candidatul PSD la funcţie de premier?

Varianta Ciolos premier nu este fezabilă. Va fi susţinută doar de USR PLUS, eventual UDMR, dar fără şanse la votul din parlament.

Situaţia legată de desemnarea unui premier şi formarea unui guvern nu poate dura prea mult. Ţara are nevoie de buget pentru 2021 şi de guvern valid care să gestioneze pandemia de COVID-19 şi vaccinarea.

Preşedintele va fi în faţa unei dileme existenţiale. Fie îl desemnează pe Orban premier, dar atunci există riscul reînvierii USL, fie pe Florin Cîţu, dar acest guvern nu va trece dacă Orban nu renunţă la şefia Camerei Deputaţilor. Şi nu renunţă, pentru că dacă rămâne cu buzele umflate după acest episod electoral, în care a luat 8% din total alegători, va fi executat de către colegii din PNL.

Şi dacă adăugăm şi posibilitatea ca PSD să vină la Cotroceni cu o listă suficientă de susţinători, lucrurile devin chiar dramatice pentru preşedinte. Este foarte posibil ca preşedintele să amâne desemnarea unui viitor premier, cu câteva zile.

Tot ce am scris aici sunt scenarii. Funcţie de înţelegerile subterane dintre partide şi oameni politici, se va realiza unul sau altul dintre aceste scenarii. Este posibil să existe şi altele, pe care nu le-am descifrat, încă. Vom vedea în zilele următoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite