Ce am realizat în Parlamentul European pentru tineri

0
0
Publicat:

Noi, europarlamentarii PNL, alături de grupul PPE Creștin-Democrat, am contribuit în acest mandat, 2019-2024, la consolidarea unuia dintre principalele obiective ale Uniunii Europene: acela de a-i aduce pe europeni, mai ales pe cei tineri, împreună.

Este o modalitate, probabil cea mai bună în opinia mea, de a crește coeziunea în rândul cetățenilor Uniunii noastre. Oamenii, tinerii, trebuie să se cunoască, să învețe împreună, să creeze împreună, să călătorească împreună, sau se implice împreună pentru susținerea unor cauze în care cred!

Până în 2027, cu finanțarea UE, mai mulți tineri decât oricând până acum vor avea o experiență de învățare în străinătate, mai mulți artiști vor fi sprijiniți financiar de către UE, iar mai mulți tineri se vor oferi voluntari pentru a lucra pentru cauze non-profit.

Datorită presiunilor noastre, programele far ale UE pentru educație (cel mai cunoscut fiind, desigur Erasmus+), cultură și voluntariatul tinerilor, vor avea aproape de două ori mai mulți bani în comparație cu perioada bugetară anterioară. Cred că este un rezultat demn de remarcat.

Astfel, europarlamentarii PNL au susținut dublarea bugetului programului „Erasmus+” până în 2027, asigurând peste 28 miliarde de euro pentru aproximativ 10 milioane de studenți, profesori, tineri, adulți și organizații sportive.

Din momentul înființării sale, ca inițiativă a grupului PPE în 1987, programul Erasmus+ a permis ca mai mult de 12 milioane de persoane să beneficieze de sprijin pentru mobilitate în cadrul educației, formării, tineretului și activităților sportive.

În bugetul UE pentru 2024, am asigurat și mai multe investiții în oportunitățile educaționale în cadrul Erasmus+, adică 60 de milioane de euro!

De asemenea, grupul PPE a lansat inițiativa DiscoverEU, oferind bilete gratuite de călătorie cu trenul tinerilor, o șansă de a descoperi continentul și bogata sa moștenire culturală.

De atunci, mai mult de 1 milion de tineri, mulți dintre ei români, au aplicat pentru cele 248.000 de bilete de călătorie disponibile și mii de români le-au și obținut!

Tinerii sunt motoarele creșterii noastre viitoare, este clar. Dar ei sunt în același timp implicați în comunitate, au cauze pe care le susțin, de care le pasă. Acest angajament, de implicare cetățenească trebuie, cred eu, sprijinit.

Iar pentru a stimula acest angajament, europarlamentarii PNL și grupul PPE au promovat programe precum Corpul European de Solidaritate, care ajută tinerii să participe în proiecte de care beneficiază comunitățile, fie în străinătate, fie în propria țară.

Programul este susținut cu peste 1 miliard de euro până în 2027 și va implica aproximativ 350.000 de voluntari.

Iată așadar câteva exemple care dovedesc că europarlamentarii PNL și grupul PPE Creștin-Democrat fac din generațiile mai tinere o prioritate principală pentru Europa.

---

Desigur, tinerii se confruntă în țările lor, în toate statele membre UE, fără excepție, cu noi și noi provocări, aduse de avansul tehnologic dar și de crizele cărora trebuie să le facă față, de multe ori provocate de minți criminale, așa cum este cazul invaziei regimului Putin în Ucraina, care a generat o criză energetică – pe care împreună, în cadrul UE, am reușit să o depășim – dar și inflație sau șomaj.

Și eu și colegii mei discutăm mult cu cei tineri, avem tineri în echipele noastre, participăm la întâlniri cu studenții, cu antreprenorii, vrem să știm ce îi preocupă și ce așteptări au de la Uniunea Europeană.

Inclusiv la nivel personal, ca membru al Comisiei pentru Petiții din parlamentul European - una dintre cele opt comisii și delegații în care activez din 2019 -, din cele 60 de dosare la care am muncit direct în acest domeniu, am fost implicat în multe cazuri semnalate de tineri.

De aceea, dragi prieteni, vreau să știți că sunteți auziți, că, în mod sigur, vocea voastră contează, iar problemele voastre sunt și ale noastre, pentru că VOI sunteți viitorul Uniunii Europene și VOI o veți duce mai departe. Uniunea trebuie să lucreze pentru voi și lucrează pentru voi, așa cum vedeți și în cele câteva exemple de mai sus.

Și vom continua această muncă în mandatul 2024 - 2029, atât ca europarlamentari PNL, cât și alături de întregul grup PPE Creștin-Democrat, pentru că știm bine că tinerii sunt prioritatea noastră.

Aveți încredere în Europa pentru că Europa este a voastră, voi o modelați, prin implicarea voastră, iar România europeană va fi, cu fiecare zi de implicare, cu fiecare zi în care vă pasă și în care o susțineți, o casă mai bună, mai primitoare și, mai ales, o casă care vă va aduce noi și noi oportunități, noi și noi șanse de a reuși în viață, de a fi împliniți și fericiți.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite