Câte nenorociri vor mai lovi România? Cât vor mai putea răbda românii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1916, poetul Octavian Goga scria, referitor la tragedia în care se afla atunci România: învinsă în acel moment de Puterile Centrale, ocupată complet cu excepţia Moldovei, afectată grav de epidemia de tifos exantematic, ocupaţia militară germană, austro-ungară, bulgară şi turcă, supusă jafulului vremelnicilor învingători:

Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei…

 Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti…

Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală”.

Acesta este citatul clasic real pe care scenariştii filmului „Triunghiul Morţii” l-au modificat, adăugându-i câteva cuvinte şi plasându-l într-un dialog dintre Octavian Goga şi generalul pe atunci Alexandru Averescu (https://ro-ro.facebook.com/Videos.Movies.Pics/videos/octavian-goga-%C3%AEn-1916-despre-politicienii-rom%C3%A2ni/680899305385820/).

Privind tragedia de astăzi de la Constanţa, în care, la Spitalul de Boli infecţioase au murit 7 paciente (conform informaţiilor din presă de la 17.00), aceste vorbe mi-au venit brusc în minte. La mai bine de un secol de la acest discurs, mai exact la 105 ani, realitatea lui ne izbeşte puternic.

Să luăm numai o frază: ”Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti”. Nu vi se pare, stimaţi cititori ai „Adevărul”, că este deosebit de actuală?

Să începem de la toţi preşedinţii României din ultimii 32 de ani. Să continuăm cu toţi prim-miniştrii României. În mod normal, urmează toţi Miniştrii Sănătăţii. Într-o ordine firească, ar veni Primarii, Preşedinţii de Consilii Judeţene, managerii de spitale. Aceştia toţi poartă pe umeri responabilitatea dezastrului din Sănătatea românească.

În total, numai în acest domeniu, în mai puţin de un an, 14 spitale, în plină pandemie au fost afectate de incendii. Au fost înregistraţi mulţi morţi, cel puţin 47 de bolnavi COVID, pierzându-şi viaţa în incendii. Se ştie că multe instituţii publice funcţionează cu specificaţia „clădirea nu ae autotizaţie de securitate la incendiu”. Dintre acestea, cele mai importante sunt grădiniţele, şcolile şi spitalele.

Să înţelegem, citind declaraţia de astăzi a Domnului Preşedinte Klaus Werner Iohannis, potrivit căreia „astăzi, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii”, că suntem, cum s-ar zice, pe cont propriu.

L-am auzit alaltăieri pe Primul Ministru Florin Cîţu cum lega testele PISA de numărul mare de români nevaccinaţi. Prin studii pe care susţine că le-ar fi citit, Premierul Cîţu ne-a sugerat că nepromovarea acestor teste influenţează direct rata scăzută de vaccinare: „Am văzut câteva studii în această perioadă şi o corelaţie care nu ne face cinste între scorul de la testul PISA şi rata de vaccinare. Sunt mai multe studii şi aici ar trebui să facem o analiză şi să vedem după aceea ce putem să facem”. Teoretic, cei care nu promovează testele PISA, sunt consideraţi analfabeţi funcţional.

Acum întreb şi eu autorităţile. Dacă românii care sunt analfabeţi funcţionali fiindcă nu se vaccinează în optica Premierului Florin Cîţu, cei care sunt responsabili de dezastrul din Sănătate cum sunt? Până acum nu am văzut niciun ministru, titular sau interinar să îl contrazică pe Premier legat de afirmaţia acestuia pe care am citat-o mai sus.

Aş vrea să îl informez pe domnul Prin Ministru Florin Cîţu că am colaboaratori care au fost şefi de promoţie în facultate, care au absolvit cu nota maximă 2 Mastere, care au obţinut Doctorate cu rezultate remarcabile şi care nu au intrat în mocirla politicii. Chiar dacă ar fi putut intra, dorind să facă bine, nu li s-a permis, pentru că politicienii nu au nevoie în jurul lor de oameni inteşligenţi. Cum îşi permite premierul Florin Cîţu să facă analfabet funcţional pe un om cu studii remarcabile fiindcă acesta nu s-a vaccinat? De ce autorităţile nu au comunicat eficient în campania de vaccinare? Cum au crezut că pot atrage oamenii cu promoţii? Cum poţi organiza un centru de vaccinare într-o piaţă unde se vând produse şi sunt mese unde se servesc mici şi bere, cum a fost cazul la Obor (https://spynews.ro/actualitate/stiri-interne/sa-deschis-centrul-de-vaccinare-din-piata-obor-se-dau-mici-si-bere-gratis-pentru-cei-care-se-imunizeaza-anticovid-255662.html)? Te vaccinezi dacă autorităţile îţi arată prin studii, personalităţi remarcabile în domeniul vaccinurilor că aceste vaccinuri sunt eficiente şi nu afectează sănătatea oamenilor prin efectele secundare pe care le produc. În plus, oamenii care au o anumită cultură medicală spun că fiecare om are o patologie proprie. Când se decide să se vaccineze, cu orice vaccin, nu vorbim numai de vaccinul Anticovid, trebuie să ştie ce contraindicaţii are vaccinul pentru starea sa de sănătate. Unii oameni au afecţiuni cronice şi nu s-a spus clar cum este afectată sănătatea lor dacă se vaccinează.

Eu personal, nu sunt antivaccinistă, până acum, încă din copilărie am făcut toate vaccinurile, dar îmi aduc aminte cum medicii aveau fişa fiecărui om în faţă, înainte de a administra vaccinul. Oare, când te vaccinezi în piaţă la Obor sau în parcarea unui Mall, vezi pe undeva dosare cu fişa pacienţilor la cadrele medicale? Sau li s-a spus celor vaccinaţi să vină la vaccin cu analizele la zi?

S-a făcut precizarea că vaccinurile AntiCovid sunt experimentale sau sunt în varianta definitivă, testată şi aprobată? S-a făcut lista contraindicaţiilor? A fost informat fiecare om despre contraindicaţii? Am văzut că au fost cazuri când la rapel, unui vaccinat cu un vaccin, să îi zicem A i s-a administrat un altul, vaccinul B. Nu vreau să fac reclamă unui vaccin sau altuia, a fost mediatizat cazul în mass-media suficient cât să fie prezent în conştiinţa publică.

Până la urmă cine va plăti pentru toate nenorocirile care se petrec în Sănătatea românească? Pentru toate nenorocirile soldate cu victime omeneşti din rândul celor internaţi în spitale?

Închei spunând că de la oamenii obişnuiţi şi până la cei care au studii superioare, toţi oamenii au drepturi egale, au fiecare inteligenţa, aptitudinile lui. Nu poate un demnitar, fie el şi Prim Ministru să îi jignească, făcând trimitere la studii citite pe care nu le-a precizat. Să nu mai vorbim de dosarul penal pe care l-a avut în SUA. Să nu mai vorbim de împrumutul făcut şi neplătit tot în SUA.

Un demnitar al României trebuie să dea dovadă de omenie, să se îngrijească de bunăstarea şi protecţia poporului în faţa căruia a depus jurământul de credinţă.

Numai că pentru unii demnitari, acest jurământ este o vorbă goală rostită într-un moment solemn. Acest jurământ este uitat, imediat cum a fost rostit şi a pocnit dopul şampaniei la recepţia oficială. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite