Ambasadorul Iranului în România crede că dosarul nuclear este un obstacol care va cădea, în dialogul cu occidentalii

0
0

Diplomaţia iraniană a fost practic restartată, după ce a fost ales Hassan Rouhani, al şaptelea preşedinte al Iranului, un stat care se află în competiţie, cu alte puteri regionale, interesate de controlul unor zone clare, din Orientul Mijlociu, precum Turcia, Arabia Saudită şi Israel. O dovadă, de ultimă oră, fiind dialogul ambasadorului iranian, la Bucureşti, cu jurnalişti interesaţi de un eveniment programat în această săptămână.

Ambasadorul Iranului în România, Bahador Aminian Jazi, a susţinut, azi, un briefing de presă, dedicat organizării Conferinţei internaţionale, cu tema „EU&Middle East – Iranian Viewpoints”, ce se va desfăşura în zilele de 23 şi 24 octombrie, 2013, la Bucureşti, despre care am vorbit ieri seară, în cadrul emisiunii de televiziune realizată de Balazs Barabas, accesibilă dacă daţi click aici.

În acest context, el a făcut afirmaţii de interes general, precum aceea că Iranul este un actor care nu poate fi ignorat, iar perspectivele unor relaţii bune, ale ţării sale, cu Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii pot sprijini dezvoltarea raporturilor bilaterale cu România.

Dr. Bahador Aminian Jazi a precizat că la conferinţa menţionată vor fi analizate politicile Uniunii Europene în Orientul Mijlociu, dar şi oportunităţile şi ameninţările din zonă, aşa cum sunt acestea evaluate la Teheran.

Diplomatul iranian a mai declarat că răspândirea terorismului şi extremismului în Orientul Mijlociu va avea o influenţă asupra tuturor statelor din această zonă.

Un motiv pentru care, la conferinţă vor mai fi abordate situaţia actuală din Afganistan şi chestiunea palestiniană.

O atenţie aparte fiind acordată crizei din Siria, unde au murit un număr mare de cetăţeni ai acestei ţări şi alte sute de mii de sirieni s-au refugiat în statele vecine.

La conferinţă va fi discutată şi securitatea energetică, în Uniunea Europeană, un domeniu în care Iranul, susţine ambasadorul Bahador Aminian Jazi, poate avea un cuvânt de spus.

Diplomatul iranian a mai semnalat că la New York a avut loc o întâlnire a miniştrilor de externe, din România şi Iran, ocazie cu care s-a convenit îmbunătăţirea relaţiilor economice, culturale şi parlamentare.

De altfel, în perioada imediat următoare, un adjunct al ministrului iranian de externe va sosi la Bucureşti.

În exclusivitate pentru cotidianul Adevărul am întrebat cum estimează dr. Bahador Aminian Jazi viitoarele convorbiri, dintre diplomaţii occidentali şi cei iranieni, anunţate oficial, pentru 7 şi 8 noiembrie.

Ambasadorul Iranului la Bucureşti a precizat că va fi a treia rundă de discuţii şi că speră că se va avansa în acelaşi climat constructiv.

Chestiunea nucleară are nevoie de timp, dar paşii făcuţi, până acum, au fost importanţi şi speră să fie la fel şi în viitor.

Bahador Aminian Jazi a adăugat:”Credem că această chestiune, a dosarului nuclear reprezintă un obstacol în calea înţelegerii şi aportului pe care Iranul le poate oferi şi credem că acest obstacol va cădea.”

La rândul său, coorganizatorul conferinţei, Flavius Caba-Maria, reprezentând Middle East Political and Economic Institute a detaliat panelurile la care vor lua cuvântul experţi străini şi români, în problematica specifică Orientului Mijlociu.

El a declarat că acest eveniment serveşte interesului general, de întărire a bunelor relaţii, între Uniunea Europeană şi zona unde se află şi Iranul.

Mai multe fundaţii şi organizaţii interesate de tematica acestei conferinţe au oferit un sprijin adecvat, la eveniment urmând a participa şi reprezentanţi ai unor instituţii importante ale statului român.

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite