Ionuţ Stănescu

Ziarist

Guvernul caută un loc pentru a construi un muzeu dedicat istoriei evreilor români şi acelei părţi a Holocaustului orchestrate de autorităţile de la Bucureşti, în timpul regimului Antonescu. În caz că va fi realizat vreodată, chiar numele acesta ar trebui să îl poarte: „Muzeul Istoriei Evreilor şi al Holocaustului din România“.

UPDATE (4 Iulie 2018): Daniel Iordăchescu, a cărui viaţă este povestită în articolul de mai jos, a murit sâmbătă, 23 iunie 2018, prins între propria suferinţă, corupţia sistemului medical şi birocraţia lui sufocantă. A murit chiar când se apropia de linia de finiş a maratonului pe care îl alerga ca să îşi slaveze viaţa. Amănuntele acestui deznodământ, la finalul articolului, într-un epilog.

Tensiunile apărute în ultima vreme în USR - iar „ultima vreme”, în cazul acestui partid abia născut, ar putea însemna dintotdeauna - erau anticipate de toţi cei care nu s-au lăsat toropiţi de entuziasmul acestei noi întreprinderi politice şi au rămas îndeajuns de lucizi încât să îşi amintească faptul că idealurile comune nu anulează resentimentele, antipatiile, ura.