Medicii fug din spitalele vasluiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui lipsesc 50 de specialişti, iar cele mai afectate secţii sunt UPU, Pediatrie şi Psihiatrie.

Dezamăgite de condiţiile de lucru din sistemul de sănătate românesc şi atrase de salariile de câteva ori mai mari din alte ţări, cadrele medicale vasluiene părăsesc spitalele pe capete. Potrivit ultimei actualizări a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, numai în primele zile ale lunii martie, 12 medici de la cele două unităţi spitaliceşti au obţinut cererile de plecare.

115 cereri de plecare
„Situaţia începe să devină tot mai gravă. Din cele 115 dosare depuse pentru obţinerea certificatelor de conformitate, 32 au primit răspunsul de aprobare. Din acestea, 20 sunt pentru asitenţi medicali, nouă pentru medici şi trei pentru kinetoterapeuţi“, ne-a declarat Carmen Boghiţă, şeful Serviciului de Resurse Umane din cadrul DSP Vaslui.

Numai de la spitalul bârlădean au plecat deja doi medici, unul primar internist şi celălalt specialist în chirurgie laparoscopică. Alţi doi medici, soţ şi soţie, specialişti în obstretică şi ginecologie, vor ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vrancea, din Focşani, după  ce au luat concursul pentru ocuparea celor două posturi. „Eu nu plec din cauza condiţiilor din spital, ci pentru că aici nu există gardă dublă pe secţia de ginecologie, spre deosebire de unitatea sanitară din Vrancea“, ne-a spus Tiberiu Grigoriu, ginecolog.

Fug şi rezidenţii
Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în cazul rezidenţilor, care nu mai vor să rămână la Vaslui. La Spitalul Judeţean, dintr-un necesar de 182 de medici, sunt ocupate doar 132 de posturi. „Deja avem specialităţi la Vaslui unde nu mai sunt medici. Un astfel de exemplu este gastroenterologia. Din cei doi medici de la cardiologie, unul a plecat. Au mai plecat şi cadre medicale de la neurologie şi de la ortopedie. Situaţia începe să devină critică“, se plânge şi Mircea Zavate, preşedintele Colegiului Medicilor din Vaslui. Cele mai afectate secţii sunt UPU, Psihiatrie, Pediatrie, Anestezie, Terapie Intensivă şi Radiologie

Şi în rândul medicilor de familie vasluieni tentaţia de a lucra în alte părţi este din ce în ce mai puternică. Şase dintre aceştia şi-au manifestat interesul de a renunţa la slujbele din judeţul nostru. Printre aceştia se numără şi Monica Ilisei, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vaslui. Ea are o ofertă de muncă din Suedia.