FOTO Tertipurile folosite de fostul şef al Poliţiei Rutiere Vaslui, care îşi ameninţa colegii că îi „cafteşte” dacă îi amendează prietenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Muntranu ieşind din sala de judecată. Jandarmii i-au facilitat accesul către lift pentru a evita camerele de fotografiat

Avocaţii poliţiştilor judecaţi în dosarul de corupţie în care a fost arestat fostul şef al Biroului Rutier Vaslui şi un comisar din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române încearcă să scape de acuzaţii dând vina pe poliţiştul folosit de DNA ca investigator în cauză şi cerând judecătorilor să constate nulitatea interceptărilor.

Judecătorul de cameră preliminară a Tribunalul Vaslui a amânat joi, 16 iunie, pronunţarea asupra excepţiilor invocate de avocaţi, având în vedere că o parte dintre inculpaţi şi-au angajat noi apărători care au solicitat un termen suplimentar pentru a studia dosarul. 

Amânarea verdictului era una previzibilă, afirmă avocaţii din dosar, având în vedere că judecătorul investit  ă soluţioneze cauza, Elena Gabriela Aioniţoaie, urmează a părăsi Tribunalul Vaslui, începând cu 1 iulie, dată de la care va activa în cadrul Judecătoriei Bârlad. Astfel, dosarul urmează a fi repartizat unui alt complet de judecată care se va pronunţa asupra cererilor înaintate de apărători.

Din cei 21 de inculpaţi trimişi în judecată în scandalul de la Poliţia Rutiera Vaslui, 11 sunt poliţişti, iar nouă dintre aceştia sunt din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui. Subcomisarul Iulian Munteanu, fostul şef al Biroului Rutier Vaslui, este acuzat de foştii colegi că ”i-a târât în acest scandal în mod nemeritat”. Avocaţii poliţiştilor încearcă să scape de acuzaţii invocând mai multe excepţii. Principala arma folosită de apărători este invocarea neconstituţionalităţii interceptărilor realizate în acest dosar cu sprijinul SRI.

Cele mai multe dintre interceptări îl vizează pe Iulian Munteanu.”Din analiza împrejurărilor comiterii faptelor descrise rezultă în mod neechivoc maniera în care inculpatul Munteanu Iulian reproşează agentului constatator faptul că nu-i cunoaşte prietenii şi îi sancţionează:

 „Să vezi ce cafteală îţi dau! Nici nu cunoşti situaţia operativă! Cum te-am învăţat eu pe tine?!" În unele cazuri, îndrumă subordonaţii să realizeze greşeli intenţionate în întocmirea proceselor-verbale de contravenţie, care să ducă la nulitatea de drept a acestora, conform OUG 2/2001, după care întocmeşte personal documentele prin care ajută persoanele din anturajul său să conteste respectivele procese-verbale.”, se mai arată în referatul DNA.

Agentul-investigator, acuzat de instigare

De asemenea, avocaţii fostului şef al Biroului Rutier Vaslui, invocă faptul că agentul de poliţie Mihai Vizitiu, folosit de DNA ca investigator cu identitate reală ar fi instigat la săvârşirea infracţiunilor şi ar fi încercat să se răzbune pe subcomisarul Iulian Munteanu, cu care era în relaţii proaste.
Arestarea şefului Biroului Rutier Vaslui, subcomisarul Iulian Munteanu, a stârnit multe intrigi, după ce s-a aflat că agentul Mihai Vizitiu a fost investigator în dosar, împotriva sa fiind lansat un val de critici. Cei care l-au blamat au fost tocmai colegii poliţişti, care l-au acuză că ”a fost un turnător” şi că din cauza lui a ajuns subcomisarul Iulian Munteanu în arest. Poliţistului Vizitiu i se reproşează că nu s-ar fi adresat mai întâi superiorilor pentru a atrage atenţia asupra conduitei şefului Biroului Rutier şi că a acceptat să îl fileze ”ca la Securitate”.

Şeful Biroului Rutier Vaslui acuzat că îşi proteja apropiaţii

Iulian Munteanu a fost arestat pe 19 decembrie, alături de comisarul şef Mihai Axente, din cadrul Direcţiei Rutiere a IGPR, pe care l-ar fi mituit cu un pat din esenţă de frasin, vin şi miei, pentru a nu fi sancţionat în urma controlului efectuat în primăvara acestui an la Vaslui. În prezent cei doi sunt judecaţi sub control judiciar.
Şeful Biroului Rutier este acuzat că din 2013 şi până în toamna anului curent, în mod constant, a solicitat agenţilor din subordine să falsifice pocesele verbale de constatare a unor contravenţii prin prin suprascriere şi să transforme amenzile în avertismente. Beneficiarii serviciilor erau persoane din anturaj sau cunoştinţe de la care Iulian Munteanu, spun procurorii DNA, solicita diverse beneficii.
De regulă, amenzile erau aplicate pentru viteză, lipsa centurii, folosirea necorespunzătoare a luminilor, lipsa asigurării etc.

Pe cine a tras după el Iulian Munteanu

Odată cu Iulian Munteanu şi superiorul din IGPR, au fost trimişi în judecată şi fostul şef al IPJ Vaslui, Mihai Carp. Acesta este acuzat că ar fi intervenit pe lângă subalternii de la Poliţia Rutieră pentru a scuti de amendă doi bătrâni care au fost amendaţi după ce au traversat neregulamentar strada. Surse juridice au comentat pentru ”Adevărul” cuzaţiile aduse împotriva fostului şef al IPJ Vaslui, în prezent pensionar, sunt exagerate, şi că acesta nu a urmărit vreun folos material, ci doar a manifestat milă faţă de doi pensionari primiţi în audienţă, care s-au plâns că nu au bani pentru a plăti amenda pentru trecerea străzii neregulamentară.

Iată acuzaţiile reţinute de procurorii DNA în sarcina celor 21 de inculpţi:

Munteanu Iulian, şef al Biroului Rutier Vaslui la data faptelor, s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
- luare de mită (3 infracţiuni),
- dare de mită, în formă continuată (două acte materiale),
- trafic de influenţă (3 infracţiuni), din care una în formă continuată,
- cumpărare de influenţă,
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni),
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (11 infracţiuni),
- fals material în înscrisuri oficiale,
- instigare la fals material în înscrisuri oficiale (5 infracţiuni),
- fals intelectual şi
- instigare la fals intelectual (2 infracţiuni).

Axente Mihai, comisar-şef de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia Rutieră, la data faptelor:
- luare de mită, în formă continuată (două acte materiale),
- nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Vârlan Ioan, şef al Serviciului Rutier Vaslui (structură la nivel de judeţ), la data faptelor:
- luare de mită, în formă continuată (două acte materiale),
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni) şi
- instigare la fals material în înscrisuri oficiale.


Carp Mihai,
şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de instigare indirectă la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Cernat Irinel -Ioan, agent de poliţie judiciară în cadrul Biroului Rutier Vaslui- două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Beraru Mihai Gabriel, Guralivu Constantin şi Roman Andrei, agenţi de poliţie judiciară în cadrul Biroului Rutier Vaslui- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Drăghici Ionuţ, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie al comunei Dobroeşti, judeţul Ilfov- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului.

Brat Nicolae Augustin, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui- instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Năstase Dan-Mihăiţă, agent de poliţie în cadrul Serviciului Rutier Vaslui- fals intelectual.

Sava Ionuţ, administrator al unei societăţi comerciale- instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Zamfir Marius Cristian, administrator al unei societăţi comerciale-  cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Alexandru Vali Glicheria, director economic în cadrul SC Gaz Est SA-  trafic de influenţă.

Enachi Ion- dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Diaconescu Costel, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Brodoc – Vaslui- dare de mită, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Safir Ciprian, asociat şi director în cadrul unei societăţi comerciale, cu profil construcţii: complicitate la fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Huhurez Romică, inginer şi şef de secţie în cadrul S.C. AQUAVAS S.A. Vaslui: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Loghin Marian- cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Sălceanu Petrache- de cumpărare de influenţă.

Asavei Gheorghe, mecanic auto în cadrul I.F. ASAVEI GHEORGHE, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

Mai puteţi citi:

Poliţiştii rutieri din Vaslui, suspectaţi de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Saci cu documente ridicaţi de DNA din birourile Poliţiei Vaslui

EXCLUSIV Şeful Poliţiei Rutiere Vaslui, denunţat de agenţii care falsificau procesele verbale: „Să vezi ce cafteală îţi dau. Cum te-am învăţat eu pe tine?“

Cum este pus la zid poliţistul care a demascat ilegalităţile şefului Poliţiei Rutiere Vaslui, arestat pentru corupţie