Alegeri parţiale 2014. Live text. Unul dintre candidaţii la funcţia de primar al comunei Dimitrie Cantemir a cerut anularea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe raza comunei Dimitrie Cantemir au fost organizate cinci secţii de votare

Alegeri parţiale 2014, judeţul Vaslui. Alegătorii din comuna vasluiană Dimitrie Cantemir îşi vor desemna astăzi primarul. Pentru cei 2.018 de cetăţeni cu drept de vot, pe raza comunei au fost organizate cinci secţii de votare, la Hurduci, Grumezoaia, Guşiţei, Plotoneşti şi Urlaţi.

UPDATE 13.15 Poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Huşi au întocmit dosar penal pe numele a doi bărbaţi care încercau să determine alegătorii din satul Guşiţei, comuna Dimitrie Cantemir, să voteze cu un anumit candidat, oferindu-le băuturi alcoolice. “În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere de alegători”, a precizat subcomisarul Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Tot în comuna Dimitrie Cantemir, un bărbat de 63 ani a fost amendat de poliţiăti, pentru că a continuat să facă propagandă electorală, îndemnând localnicii să voteze cu un anumit candidat.

UPDATE 12.45 Preşedintele Tribunalului Vaslui a aprobat solicitarea prefectului judeţului Vaslui de înlocuire a patru dintre cei cinci preşedinţi ai secţiilor de votare din comuna Dimitrie Cantemir, după ce aceştia au plecat acasă sâmbătă seara cu ştampilele de vot, tuşiera şi listele electorale permanente. Prefectul Andrei Puică a dispus înlocuirea acestora dinainte de a primi verdictul preşedintelui Tribunalului Vaslui, încă de la primele ore ale dimineţii înlocuitorii celor patru preşedinţi fiind transportaţi de la Vaslui, la Dimitrie Cantemir de maşina Instituţiei Prefectului.

UPDATE 9.40 SE CERE ANULAREA ALEGERILOR LA DIMITRIE CANTEMIR Ioan Antohi, viceprimarul în funcţie al comunei şi candidat pentru funcţia de primar,  a înaintat o contestaţie  Biroului Electoral Comunal prin care solicită anularea alegerilor parţiale din comuna Dimitrie Cantemir, după ce prefectul judeţului a dispus înlocuirea a patru dintre cei cinci preşedinţi de secţii de votare, fără a avea aprobarea preşedintelui Tribunalului Vaslui.

„Domnul prefect a venit de la Vaslui cu cei patru oameni pregătiţi pentru preluarea funcţiilor de preşedinte de secţie de votare, încă de la ora 5.30, fără a avea nicio aprobare în acest sens. Probabil acum se lucrează la aceasta. Întradevăr, preşedinţii secţiilor de votare au plecat cu stampilele acasă, aseară, după ce au numărat buletinele de vot. În prezenţa întregii comisii s-au sigilat uşile de la intrare şi s-a aplicat ştampila de control. Ce puteau face cu ştampilele, să le arunce? Nici nu ştiu dacă au fost instruiţi în acest sens. Am solicitat stenogramele instruirilor desfăşurate la Vaslui pentru a vedea dacă s-a discutat acest lucru. În plus, au plecat acasă cu ştampilele absolut toţi preşedinţii, inclusiv cei de la secţiile pentru alegerile europarlamentare.”, a declarat, pentru Adevărul, Ioan Antohi.

Instituţia Prefectului Vaslui a refuzat să comunice un punct de vedere pe seama incidentului de la Dimitrie Cantemir, purtătorul de cuvânt al Prefecturii anunţând că se va face o comunicare publică după sosirea prefectului din teritoriu.
În momentul de faţă, în toate cele cinci secţii de votare de pe raza comunei Dimitrie Cantemir se desfăşoară procesul electoral. Cu excepţia secţiei de votare din satul Hurduci, în toate celelalte prefectul Andrei Puică i-a instalat pe noii preşedinţi încă de la prima oră.
La ora 9.30, preşedintele Tribunalului Vaslui, judecătorul Diana Elena Sîrghi a declarat pentru Adevărul că a primit solicitarea Prefecturii Vaslui şi urmează a o soluţiona. Cu toate acestea, în comuna Dimitrie Cantemir, noii preşedinţi erau deja instalaţi de prefect.
 

UPDATE 9.30 Situaţie fără precedent în comuna Dimitrie Cantemir, unde toţi preşedinţii celor cinci secţii de votare au plecat aseara acasă cu tot cu ştampile, după numărarea şi stampilarea buletinelor de vot. Prefectul Andrei Puică a înaintat o cerere preşedintelui Tribunalului Vaslui prin care solicită înlocuirea preşedinţilor. 

"S-a primit o cerere în acest sens, urmează să o soluţionez", a precizat judecătorul Diana Elena Sârghi, preşedintele Tribunalului Vaslui şi , totodată, preşedintele Biroului Electoral Judeţean. 

Alegeri parţiale 2014, judeţul Vaslui. Alegătorii din comuna vasluiană Dimitrie Cantemir vor avea de ales între cei cinci candidaţi înscrişi în cursa electorală: Antohi Ioan (PNL), Roman Dumitru (Alianţa PSD-UNPR-PC), Lernicu Vasile (PDL), Sîmbotin Ionel (PMP) şi Stan Ioan (PP-DD). 

Primarul comunei vasluiene Dimitrie Cantemir, Viorel Florea, a decedat în luna ianuarie, din cauza unor complicaţii medicale, la vârsta de 51 de ani. Edilul candidase pe listele USL, câştigând la alegerile din anul 2012 cel de-al treilea mandate de primar. De la decesul său, atribuţiile i-au fost preluate de viceprimarul liberal Ioan Antohi, care este văzut drept favoritul cursei electorale. Antohi a deţinut funcţia de viceprimar în ultimii şase ani, iar în mandatul 2004 – 2008 a fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Dimitrie Cantemir.

Vă recomandăm şi:

De ce merg la vot la alegerile europarlamentare                 În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

Olandezii şi britanicii au dat startul alegerilor europarlamentare               Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani, relatează AFP.

Românii şi Europarlamentarele 2014: cele mai ciudate momente dintr-o campanie „mioritică, lipsită de viziune”   Campania pentru europarlamentare 2014 din România nu a ieşit din tiparul campaniilor electorale anterioare, spun sociologii. Aceştia vorbesc despre o „campanie mioritică“, lipsită de viziune şi neinspirată din punct de vedere al comunicării, în care candidaţii au dovedit că nu au proiecte europene pentru România. O campanie din care nu au lipsit ciudăţeniile, din păcate „normale“ pentru ţara noastră.