Călăuzele de Delta Dunării GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghizii profesionişti de Delta Dunării sunt un pic mai romantici, Iubesc delta şi îi urăsc pe cei ce nu o respect.Din acest motiv aproape toţi refuză să conducă grupuri de vânători, şi nu ezită să anuleze toată excursia dacă un turist, fie el şi super darnic, aruncă peste bord o sticlă sau alte deşeuri

Puţini oameni, excluzând localnicii, sunt în stare să se descurce cu ochii închişi, zi şi noapte, pe ploaie sau viscol, prin încrengătura de canale, ghioluri, plauri buclucaşi, într-un cuvânt, Delta Dunării, o junglă de mii de kilometric pătraţi. Mai exact 3510 kilometri pătraţi de deltă propriu zisă , la care se mai adaugă cei 1145 de kilometric pătraţi ai complexului Razelm Sinoe. Cum în această zonă GPS-ul este destul de evaziv, pentru că o eroare de câţiva metri te poate costa ore în şir de căutare a unei ieşiri de pe un lac precum Lumina sau Matiţa, cel mai sigur este să te bazezi pe un ghid cu experienţă.

A fugit de Bucureşti pe canalele deltei

Iliuţă Goean este un ghid cunoscut dar şi un militant pentru respectarea mediului.Se prezintă ca un fost bucureştean care abia după treizeci de ani şi-a dat seama că se sufoca între betoane, după ce a descoperit Delta Dunării.
„Farmecul Deltei m-a vrăjit atât de tare încât am luat decizia de a părăsi marele oraş şi să mă mut în mijlocul naturii, pe apă, să trăiesc din ceea ce-mi place, să fac ceea ce-mi place, fără restricţiile şi stresul oraşului“ spune Iliuţă.
Din 2006 organizează excursii pentru grupuri de pescari, fotografi, programe speciale pentru echipe de filmare de natură, birdwatcheri sau pur şi simplu turişti iubitori de natură.
„Ghid în Delta Dunării este ceea ce-mi place cel mai mult şi stiu cel mai bine să fac. Fie că este vorba de ture de fotografie, ture de birdwatching, plimbări de descoperire a Deltei, ture cu caiacul sau orice alt fel de activităţi ce nu implică vânătoarea sau alte forme de distrugere a naturii“.

Click pe imagini pentru a vedea fotogaleria

„Le arăt o altă țară decât li se descrisese în patria lor“

Mihai Baciu a fost unul dintre primii agenţi ecologi din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, încă de la înfiinţarea acesteia. În prezent s-a dedicat promovării deltei prin ecoturism și fotografie.
„Aveam 23 de ani şi uniforma de agent ecolog mi se părea cea mai frumoasă din lume. Eram tineri, entuziasmaţi, iubeam sau ne-am îndrăgostit de deltă, de canalele ei liniştite, de nuferi, pelicani, murmurul stufului. Mulţi oameni au pus suflet. Eram o familie şi delta era mama noastră. În plus, eram respectaţi, era altceva“, povesteşte el aventura de acum 20 de ani.
În prezent are o firmă care organizează excursii în Delta Dunării pentru iubitorii de natură, păsări și fotoşi spune că este bucuros să poată arăta altora magia pe care ne-a lăsat-o Cel de sus. De altfel, Mihai este originar din Iași, din patria vinului, dar rătăcit de mulți ani în Dobrogea.
„M-am îndrăgostit de aceste locuri de unde sper să nu mai plec. Mă simt dobrogean sută la sută, iubesc delta și băieții mei, cei mai frumoși din lume, îmi calcă pe urme referitor la pasiunea pentru deltă, după cum se pare“, recunoaște Mihai.
Crede cu tărie în turismul eco, făcut cu oameni potriviți, pasionați.
„Văd că turiștii străini se întorc la valorile naturii, că vor să fie primiți în pensiuni cu oameni care se bucură de oaspeți. Ador să le arăt delta noastră, să-i văd bucuroși că descoperă o altă țară decât li se descrisese în patria lor“.

Susţin turismul de calitate

Ionuţ Călin locuieşte în Sulina,împreună cu soţia si cei doi copii. Vrea ca ei să cunoască delta, să înveţe, să respecte şi să protejeze natura.
De mic copil a fost pasionat de natură şi pescuit. La pescuit mergea împreună cu tatăl său, de la care a învăţat multe din tainele Deltei Dunării. Toată copilăria şi-a petrecut-o  în mijlocul naturii, cu barca, scotocind toate canalele deltei.
„La vârsta de zece ani am început să plimb turişti cu barca la rame, după câţiva ani am trecut la barca cu motor. De zece ani sunt ghid în Delta Dunării şi colaborez cu agenţia Descoperă Delta Dunării în programele organizate de FotoDelta.ro pentru că susţin turismul de calitate, păstrarea tradiţiilor şi a obiceiurilor locale, dezvoltarea durabilă şi utilizarea durabilă a resurselor regenerabile“ spune Ionuţ.
Pasiunea pentru natură şi biologie l-au determinat să devină membrul unui ONG care are ca activităţi protecţia mediului, igienizarea deltei, protejarea biodiversităţii şi a ecosistemelor.
„Sunt specializat în ornitologie, membru activ al SOR, particip la toate acţiunile şi taberele  SOR desfăşurate în Delta Dunării. Sunt membru al Milvus Group,ONG care are ca activităţi protecţia şi cercetarea păsărilor şi a naturii“ mai spune Ionuţ Călin.
Grupurile de turişti care îşi doresc un ghid care să le explice totul despre Deltă, de la geneză şi până la cea mai mică pasăre întâlnită pe traseu, plătesc în general cam o sută de euro pe zi, pentru o excursie de câteva zile, preţul negociindu-se şi până spre cincizeci de euro pentru excursiile mai lungi.


Mai multe pentru tine:
Revenirea lui Halep, un fiasco. Roma i-a spus pas, Roland Garros se dezice de jucătoarele dopate
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Laurențiu Reghecampf, probleme fără sfârșit. E urmărit penal pentru violențe în familie
Sâmbătă, Pelerinaj de Florii în Bucureşti. Traseul şi programul procesiunii
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Orașul unde au fost descoperite peste 80 de specii de păsări. Multe sunt răpitoare și au cuiburile în fisurile blocurilor
BEJ Prahova admite candidatura „baronului Lamborghini” Iulian Dumitrescu, cercetat penal, pentru un nou mandat la șefia CJ
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Gripa aviară la vaci se răspândește rapid în Statele Unite ale Americii. Care este pericolul pentru Europa
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit