Codul secret al traficanţilor de ţigări. Ce înseamnă „marmeladă”, „fasole”, „paie”, „cuie” sau „vegeta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Timiş are pe rol un dosar foarte interesant în care DIICOT a trimis în judecată trei bărbaţi şi o femeie. Cei patru sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional şi contrabandă, iar dosarul scoate la iveală modul în care au fost filaţi contrabandiştii, dar şi modul în care vorbeau codificat despre contrabanda cu ţigări.

Dosarul de contrabandă şi grup infracţional în care sunt judecaţi Ion Rogojinaru, Demian Marian Ovidiu, Iezan Elisabeta şi Şuboni Dragomir, a fost deschis în 2013 după o sesizare din oficiu a poliţştilor de frontieră din Timiş. Poliţiştii aveau informaţii că cei patru s-au constituit într-o grupare specializată în contrabandă cu alcool şi ţigări provenite din Ucraina şi Serbia.

Poliţiştii au obţinut aprobare pentru filarea şi interceptarea convorbirilor telefonice ale contrabandiştilor, iar ancheta avea să scoată la iveală faptul că Marian Ovidiu Demian se ocupa de procurarea produselor, de la persoane rămase neidentificate. Şuboni Dragomir şi Elisabeta Iezan preluau ţigările pe care le depozitau într-un garaj de pe strada Sirius din Timişoara, iar de aici ţigările erau distribuite pe piaţa  neagră.

Cu ocazia filajelor, dar şi a interceptărilor realizate în dosar, poliţiştii au reuşit să documenteze zeci de tranzacţii ale contrabandiştilor de ţigări. Oamenii legii au descoperit astfel că pentru fiecare marcă de ţigări vândută ilegal traficanţii aveau un cod: Jin Ling erau „galbene”, Marble – „marmeladă”, Fast – „fasole”, Pall Mall Slim – „paie”, Trocadero – „troca”, Pall Mall – „albastre”. Poliţiştii au mai interceptat discuţii în care clienţii le cereau traficanţilor „roşii”, „albe” sau „vegeta”, mărci care au rămas neidentificate. Dosarul mai scoate la iveală faptul că tranzacţia era denumită „cafeluţă”. „În 25.01.2015, inculpatul Rogojinaru Ion l-a contactat pe inculpatul Şuboni Dragomir pentru a-i solicita 18 cartuşe marcă nespecificată codificată în convorbire 1-8 vegeta, tranzacţia urmând să se desfăşoare după acelaşi tipar: dimineaţă la 8, la o cafeluţă”.

Trei dintre cei patru traficanţi de ţigări trimişi în judecată, Rogojinariu, Şuboni şi Iezan, au recunoscut în faza de urmărire penală acuzaţiile aduse de DIICOT. Cel de-al patrulea inculpat, Demian Marian Ovidiu a uzat de dreptul la tăcere. ANAF s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 192.000 de lei. Procurorii au cerut instanţei confiscarea unei cantităţi de 15.126 de pachete de ţigări şi confiscarea unui microbuz Mercedes, folosit în transportul ţigărilor. Următorul termen din dosar este fixat în 3 octombrie.