Se împlinesc 64 de ani de la moartea lui Brâncuşi: „Mor cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în ţara mea” VIDEO
0O slujba de pomenire şi de comemorare a marelui sculptor Constantin Brâncuşi, care a murit în urmă cu 64 de ani a avut loc astăzi la Mănăstirea Lainici, de pe Defileul Jiului.
„Miercuri, 16 martie 2021, la Sfânta Mănăstire Lainici, judeţul Gorj a avut loc slujba de pomenire şi de comemorare a marelui sculptor CONSTANTIN BRÂNCUŞI, care s-a înălţat la cer la data de 16 martie 1957, şi este înmormântat la Paris în cimitirul Montparnasse“, este mesajul transmis pe Facebook de comunitatea din localitatea Peştişani, locul în care s-a născut cel mai important artist român din toate timpurile.
Mărturisirea pe care a făcut-o preotului ortodox
Constantin Brâncuşi s-a stins din viaţa la data de 16 martie 1957 la Paris. Cu puţin timp înainte, Brâncuşi, care era slăbit din cauza suferinţei, l-a chemat la el pe arhiepiscopul Teofil, preot la biserica ortodoxă, pentru a se spovedi şi împărtăşi, după care îi mărturiseşte: „Mor cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în ţara mea”. La 16 martie 1957, la ora 2 dimineaţa, Constantin Brâncuşi se stinge din viaţă, iar la 19 martie este înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.
Vecinii lui Brâncuşi, îngropaţi în acelaşi loc de veci
A existat o mişcare în România, iniţiată de scriitorul Laurian Stănchescu, pentru aducerea în ţară a osemintelor lui Brâncuşi, mai ales că în acelaşi loc de veci se mai află îngropaţi Alexandre Istrati şi Natalia Dumitresco, cei care au fost şi legatarii testamentari ai marelui artist. Cei doi l-au îngrijit în ultimii ani ai vieţii sale pe Brâncuşi. L-au cunoscut pe Brâncuşi după ce în anul 1948 au închiriat un atelier în Impasse Ronsin, alături de atelierul artistului.