Toaletele demne de Evul Mediu, o problemă reală pentru şcoli. 1.460 de şcoli din ţară au grupurile sanitare în curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Dâmboviţa încă sunt zeci de şcoli cu WC-ul în curte sau fără măcar un grup sanitar adecvat. Coaliţia pentru Educaţie cere Guvernului şi autorităţilor locale să rezolve de urgenţă problema şcolilor şi grădiniţelor care au încă WC-ul în curte, în contextul în care, luni – 15 aprilie, un copil de 3 ani a murit după ce a căzut în fosa septică a unei unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi.

Un caz similar a avut loc şi în Dâmboviţa, în 2012, atunci când în comuna dâmboviţeană Ulmi, sat Viişoara, o fetiţă de 9 ani a murit după ce a căzut în haznaua din curtea şcolii.  

Şcoala din Viişoara, unde o elevă a murit după ce a căzut în fosa septică, îşi va deschide porţile tot cu toaletele în curte

În comuna Glodeni, din Dâmboviţa, nicio unitate şcolară din cele cinci nu are autorizaţie de funţionare din cauza lipsei apei potabile, dar şi a grupurilor sanitare moderne. Şcoala Generală, care este şi cea mai mare, are grupuri sanitare moderne, dar sunt nefolosite de mai bine de 8 ani de zile.

Un număr de 1.460 de şcoli din ţară au grupurile sanitare în curte, a precizat recent ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, adăugând că există bani în bugetul pe 2019 pentru construirea acestora.

Potrivit ISJ Dâmboviţa, la începutul anului şcolar 2018-2019, au primit elevi 511 unităţi de învăţământ de masă – şcoli, licee, grădiniţe. Dintre acestea, 20 de unităţi nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, fiind clădiri foarte vechi, fără grupuri sanitare în interior.

Situaţia este şi mai sensibilă în ce priveşte autorizaţiile de securitate la incendiu. Au asemenea autorizaţii numai 60 de unităţi de învăţământ din Dâmboviţa, dintr-un total de 107 pentru care există asemenea obligaţie şi numai 33 sunt echipate cu sisteme de detectare şi avertizare la incendiu.