FOTO Doar Dumnezeu mai ajută agricultura. Refacerea sistemului de irigaţii, distrus în ultimii 20 de ani, ar costa statul român un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importăm legume şi fructe de sute de milioane de euro anul, însă România nu este în stare să investească aceşti bani în sisteme de irigaţii care ar creşte considerabil producţia. În ultimii 20 de ani, sistemele de irigaţii s-au dus pe apa sâmbetei, iar ţăranii se reorientează şi ei către culturi care au mai puţină nevoie de apă. Dâmboviţa mai are doar o singură staţie de irigare.

În Dâmboviţa, un singur sistem de irigaţii

Sistemul de irigaţii din Dâmboviţa, care odinioară acoperea 36.000 de hectare de teren cultivat, a ajuns acum o ruină. Doar în comuna Odobeşti mai există o staţie de pompare care funcţionează şi care acoperă o suprafaţă de 500 de hectare. Apa este asigurată din Pârâul Răstoaca prin două conducte mari, şi este pompată către conductele îngropate în câmp. Staţia este proprietatea Organizaţiei pentru Irigaţii Răstoaca, înfiinţată în anul 2002 şi este singura staţie în sistem amenajat care mai există în Dâmboviţa.

“La noi a fost o tradiţie în a se iriga. S-au cultivat legume până în urmă cu 4-5 ani, unde necesarul de apă era destul de mare. Oamenii şi comunitatea au făcut un efort să o mai menţină în funcţiune în idee că o să vină Guvernul cu alte strategii şi o să investeacă mai mult  în irigaţii”, a declarat pentru “Adevărul”, Alexandru Ion, directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Dâmboviţa.

Sistemul, “zdruncinat” de hoţii de fier

Hoţii şi-au spus şi aici cuvântul, ca de altfel, în toată ţara. Suprafaţa totală care poate fi irigată este peste 1.000 de hectare, însă doar jumătate mai poate fi irigată pentru că hoţii au furat hidranţii. Oamenii care mai sunt racordaţi la sistemul de irigaţii plătesc 10 lei pentru fiecare hectar irigat şi fac cerere cu o zi înainte la staţia de pompare.


 

“În prezent funcţionează normal, dar mai sunt lipsuri, s-a mai furat din câmp hidranţii. Tot sistemul a fost distrus. Cândva se iriga la greu. Şeful de staţie, când e nevoie, îi dă drumul la staţie şi noi irigăm. Când e ploaie nu mai e nevoie de staţie. Acu a plouat Dumnezeu. Aproape jumătate din suprafaţă funcţionează”, spun sătenii.

În Dâmboviţa mai există o organizaţie, la Potlogi, care s-a constituit juridic, dar care nu funcţionează pentru că nu a preluat, înca, patrimoniul.