Cum i-au terorizat şoferii români de TIR pe colegii lor din Europa. „Specialişti” în jafurile din parcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parte din bunurile furate. FOTO: DIICOT

DIICOT instrumentează un dosar cu un prejudiciu uriaş, în care mai mulţi şoferi de TIR din Argeş şi Dâmboviţa furau de la alţi camionagii marfă şi combustibilul, în parcările din Europa.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Dâmboviţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale au efectuat un număr de 46 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Dâmboviţa şi Argeş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Concomitent cu activităţile desfăşurate pe teritoriul României, au fost efectuate alte 11 percheziţii domiciliare la locuinţele unor membri ai grupului infracţional, pe teritoriul Germaniei.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2015 – 2021, pe teritoriul României, s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni contra patrimoniului, aceştia săvârşind peste 100 de infracţiuni de furt calificat din TIR-uri aflate în diferite parcări pe teritoriul Germaniei, Franţei şi Austriei, prejudiciul fiind de aproximativ 1,3 milioane de euro. Furturile au fost comise, în zona autostrăzilor A10 şi A71, în sudul Parisului, iar în Germania în apropierea oraşelor ‎Münster şi Osnabrück”, precizează, într-un comunicat de presă, DIICOT.

Autorii furturilor care erau şi administratori de societăţi comerciale, sub aparenţa executării unor activităţi de transport, se deplasau în aceste state, iar pe timpul nopţii sustrăgeau bunuri din alte camioane, aflate în parcări(cantităţi mari de televizoare, anvelope, biciclete, aparatură electronică, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, cantităţi mari de combustibil, etc.).


Parte din bunurile furate. FOTO: DIICOT

Bunurile furate erau transportate, ulterior, pe teritoriul României, unde erau comercializate către persoane cunoscute membrilor grupării, la preţuri cu mult sub valoarea reală a acestora, în scopul obţinerii unor venituri ilicite.

Din investigaţiile efectuate până în prezent, a rezultat faptul că liderii grupării erau cei care organizau deplasările în străinătate, asigurând logistica privind transportul şi totodată participau activ la comiterea infracţiunilor de furt împreună cu ceilalţi membri.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Dâmboviţa, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 31 persoane.

Cercetările s-au efectuat în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT) încheiate, la nivelul Eurojust, între DIICOT şi autorităţile judiciare din Germania şi Franţa.

La acţiunea din România, au participat 5 jandarmi francezi, 5 poliţişti germani şi 1 ofiţer din cadrul Oficiului European de Poliţie EUROPOL.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul SCCO Dâmboviţa şi BCCO Ploieşti, al lucrătorilor de poliţie din cadrul IPJ Dâmboviţa – Poliţia oraşului Fineni, al luptătorilor din cadrul SAS Dâmboviţa, al jandarmilor din cadrul IJJ Dâmboviţa şi IJJ Argeş.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Prejudiciu imens în cazul TIR-ului plin cu televizoare furat de un şofer. Cine a gândit acest furt

Cinci indivizi, care spărgeau locuinţe, prinşi cu bijuterii şi mii de lei asupra lor VIDEO