Cele mai frumoase gravuri din ultimii ani, într-o expoziţie inedită la Muzeul de Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, organizează, în perioada 15 - 21 martie, o expoziţie de gravură, deschisă la Muzeul de Istorie.

Expoziţia face parte din proiectul „Restaurarea şi consolidarea Casei Atelier Gabriel Popescu, comuna Vulcana-Pandele, judeţul Dâmboviţa”, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) şi prin Mecanismul Financiar Norvegian în cadrul Programului PA16/RO12 Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural şi implementat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa (CJD) în perioada 01.07.2015 – 30.04.2017, conform Contractului de finanţare nr. PA16/RO12-LP14/30.06.2015, ajuns în anul 4 de sustenabilitate.

În cadrul evenimentului cultural vor fi expuse cele mai reprezentative lucrări rezultate în urma cursului de iniţiere în arta gravurii pentru copii, realizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa în primii 3 ani de sustenabilitate ai proiectului, curs la care au participat elevi de la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” Târgovişte.

„În perioada desfăşurării cursului de iniţiere în arta gravurii, copiii au primit informaţii despre istoria gravurii (artişti celebri care au abordat tehnica gravurii, precum şi o prezentare succintă a operelor acestora), predarea tipului de desen specific pentru a putea fi apoi gravat, transpunerea desenului pregătitor pe placa de gravură, gravarea propriu-zisă, tehnica de gravare şi alegerea individuală a modalităţii de realizare a compoziţiei plastice şi implicit a gravării. Cursanţii au învăţat să pregătească placa pentru tipărire folosind rolul cu cerneală tipografică şi apoi să tipărească gravurile create pe durata cursului, folosind hârtia pentru imprimare şi presa achiziţionată special pentru acest proiect. La finalizarea cursului, elevii au primit diplome de participare din partea Uniunii Naţionale a Artiştilor Plastic”, a precizat Curtea Domnească din Târgovişte.

Prin realizarea expoziţiei de gravură din perioada 15 - 21 martie 2021, CJ Dâmboviţa doreşte să contribuie la îndeplinirea obiectivului specific propus - prin conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi natural, respectiv, dezvoltarea comunităţii din judeţul Dâmboviţa, prin creşterea atractivităţii turistice şi investiţionale a Casei Atelier Gabriel Popescu din comuna Vulcana-Pandele.

Aflată în salba de bijuterii a Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, din anul 1969, Casa-Atelier Gabriel Popescu a fost inaugurată ca muzeu în data de 15 mai 1972. 

Realizată de arhitectul de origine franceză Alexandre Clavel, pe baza schiţelor artistului, între anii 1902 - 1905, casa reprezintă un edificiu unic în România, având încă de la început şi destinaţia de atelier - caracter păstrat până astăzi, şi care pune în valoare opera unuia dintre cei mai străluciţi artişti gravori, Gabriel Popescu.

Urmare a proiectului de restaurare derulat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, muzeul-atelier Gabriel Popescu a prins contur, a revenit la o nouă viaţă, iar turiştii care îi trec pragul şi vor păşi în acest spaţiu se vor putea apropia de un univers deosebit.

La vernisaj sunt invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din judeţ, elevii Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” Târgovişte şi, totodată, publicul larg, iubitor de artă.