Suceava: Medicii de familie, traşi pe sfoară de edili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul de familie consultă o pacientă. Foto arhivă

Doctorii spun că au dat zeci de mii de euro pe spaţiile de la Primărie pentru a-şi face cabinete şi că au condiţii mizere. Spaţiile au fost cumpărate cu preţuri cuprinse între 18.000 şi 36.000 de euro, pentru care unii medici plătesc rate 15 ani.

În centrul medical din Piaţa Mică, 10 medici lucrează în şase cabinete. Clădirea este veche, fără toaletă, iar Ambulanţa n-ar putea ajunge în faţa imobilului deoarece nu este spaţiu de acces. Printre medicii care au cabinet aici este şi Violeta Oltean. Ea a plătit 36.000 de euro.


„Eu lucrez aici din 1995. Anul trecut, când au venit să facă evaluarea cei de la Primărie, au spus că spaţiul valorează 36.000 de euro. Nu aveam toaletă. Pe la geamuri ne bătea vântul, iar instalaţia de încălzire era foarte veche“,
povesteşte Violeta Oltean, medic de familie.


„Nu ştiu dacă ajung 15 ani ca să plătesc rata“


Pentru a cumpăra spaţiul, ea s-a împrumutat de la bancă şi are de plătit rate timp de 15 ani.  „Plătesc lunar 1.300 de lei rată. Nu ştiu ce voi face, eu nu am copii cărora să le las cabinetul mai departe. Nici nu ştiu dacă mai ajung 15 ani ca să plătesc rata“, a mai spus Violeta Oltean.


În situaţia ei mai sunt şi alţi colegi din centrul medical care sunt nemulţumiţi că dau bani pe un spaţiu pe care nu se merită. „Trei dintre medici şi-au pus centrală electrică pentru că pe gaz nu au putut din cauza instalaţiilor prea vechi, iar noi ne mai încălzim cum putem“, a spus o asistentă din cadrul centrului medical. O altă problemă este că nu există spaţiu de acces pentru Ambulanţă. În cazul unei urgenţe medicale, doctorii spun că pacientul trebuie cărat în braţe până la strada principală pentru a putea fi preluat de o maşină a Salvării.


41 de medici au refuzat


Medicii au fost nevoiţi să cumpere spaţiile anul trecut, când reprezentanţii Primăriei le-au scos la vânzare. Ei au acceptat să achite preţul cerut pentru a-şi menţine poziţia cabinetului, unde se obişnuiseră pacienţii să vină.


Numai că, ei fost obligaţi să achite preţul cerut, fără posibilitate de negociere. Din cei 141 de medici care munceau în spaţiul de la stat, 100 au acceptat să rămână pe loc şi au plătit între 18.000 şi 36.000 de euro, în funcţie de numărul medicilor care erau într-un cabinet.


„70 dintre cei 100 de medici au cumpărat în rate. În total, din cele 96 de cabinete, 33 au fost plătite integral“
, a spus Camelia Damian, reprezentanta Serviciului Patrimoniu din cadrul Primăriei.