Stomatologi în rulote prin satele Sucevei
0O parte dintre dentişti vor să profite de o dispensă ministerială şi să înfiinţeze unităţi mobile
În urma apariţiei unui proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii, în următoarele luni ar putea apărea pe străzile din Suceava rulote cu medici dentişti.
O parte dintre stomatologii bucovineni contestă proiectul şi spun că această modificare nu va face decât să pună sănătatea pacienţilor în pericol. Aceştia susţin că un cabinet normal trebuie să aibă nouă metri pătraţi, două grupuri sanitare, apă curentă, loc de sterilizare, de colectare a deşeurilor, în timp ce aceste cabinete mobile pot avea doar şase metri pătraţi.
Igienă precară în rulote
„De ani de zile ne luptăm cu ucrainenii care vin prin zonele de munte şi fac extracţii cu acelaşi cleşte la mai mulţi oameni şi-l clătesc într-un lighean. Nu este posibil aşa ceva“, susţine doctorul Ioan Costea, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Suceava. Dentiştii suceveni susţin că este imposibil ca, într-un spaţiu atât de mic, să poată fi întrunite toate condiţiile de igienă şi siguranţă pentru sănătatea pacienţilor.
„Este un adevărat factor de risc în contactarea virusului HIV, a hepatitei sau a altor boli infecţioase. Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a scos recent o carte despre hepatite, în care amintea despre acest factor de risc. Mă întreb cum a aprobat acest proiect de ordin când el vorbeşte despre acest pericol?!“, mai spune doctorul Ioan Costea.
În ce priveşte problema medicilor ucraineni care vin prin satele de munte şi scot dinţii oamenilor în condiţii total neigienice, nu a fost găsită nicio soluţie cu toate că fenomenul este vechi de ani de zile. Înaintea Sărbătorilor de Iarnă, şapte astfel de „medici“ au fost prinşi în zona Vatra Dornei.
Dentiştii din Vatra Dornei au sesizat acest lucru la poliţie, însă nu s-a luat nicio măsură. „Am primit o adresă de la Colegiul Medicilor Dentişti Suceava, însă doar în legătură cu trei astfel de ucraineni, însă din cauză că n-au fost plângeri din partea oamenilor nu s-a putut face nimic“, a spus Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava.
Astfel de plângeri au ajuns la începutul anului trecut şi pe la Direcţia de Sănătate Publică Suceava, însă oamenii au fost redirecţionaţi spre Poliţie. „E treaba poliţiei să-i prindă. Noi i-am trimis pe oameni să depună plângere“, a spus Ludovic Abiţei, şeful DSP Suceava.
Lucrări la tarife modice
Aceste plângeri la poliţie n-au mai ajuns, astfel că aceşti aşa-zişi medici îşi fac veacul prin satele din judeţ şi prestează servicii, în schimbul cărora primesc bani, fără a fi înregistraţi la Registrul Comerţului. Ioan Calancea este unul dintre sucevenii care şi-a făcut o proteză la un astfel de medic de origine ucraineană.
„Mi-a făcut proteza la jumătate de preţ faţă de cât e la un dentist de-al nostru. Am dat 250 de lei acum doi ani. Venea dentistul la cineva la noi în comună. Am fost şi eu, m-a văzut, mi-a luat măsură şi în două săptămâni mi-a adus-o“, spune Ioan Calancea, în vârstă de 72 de ani, din Vicovu de Jos. Oamenii nu-i reclamă la poliţie pe aceştia deoarece preţurile sunt la jumătate şi nu îşi dau seama la ce pericol se expun.