Garda Forestieră Suceava funcționează cu jumătate din personalul silvic necesar

0
Publicat:

Activitatea Gărzii Forestiere Suceava este afectată de lipsa de personal cu atribuții în domeniul silvic, mai ales că județul Suceava deține suprafețe mari de pădure.

Utilaj forestier la Suceava FOTO Alina Iosif

Așa arată datele centralizate la nivelul instituției menționate.

Comisarul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, spune că se constată diminuarea personalului de specialitate la nivelul Gărzii Forestiere Suceava, în ultimii ani.

Astfel, în anul 2021 și-au încetat raportul de serviciu un număr de patru funcționari publici, iar în anul 2022 alți 4 funcționari publici cu atribuții în domeniul silvic.

Din această cauză, printre nerealizările de anul trecut ale Gărzii Forestiere Suceava, se numără și neasigurarea serviciilor silvice pentru toate suprafețele de fond forestier privat pentru care nu pot fi identificați proprietarii și pentru care nu s-a realizat dezbaterea succesorală.

De asemenea, alte nerealizări sunt: neefectuarea de verificări la toți operatorii economici furnizori de biomasă conform propunerilor de la avizare și nerealizarea controalelor tematice conform atribuțiilor stabilite de actele normative în vigoare sau nerealizarea controalelor fondurilor cinegetice conform atribuțiilor stabilite de actele normative în vigoare.

Se constată în 2022 și creșterea semnificativă a numărului zilelor de concediu medical aferent personalului de specialitate - 1.411 zile. 

Cu toate acestea, Garda Forestieră Suceava, doar în primăvara anului trecut, a reușit să dovedească faptul că în cazul a zeci avize de însoțire a materialelor lemnoase, în baza cărora s-a tranzacționat un volum total de 1187 mc, materialele lemnoase nu au circulat fizic.