Slatina: Rodica Paraschiv - Îi educă pe copiii rromilor slătineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Paraschiv

Iubeşte copiii şi bătrânii şi îi place să se implice în acţiuni caritabile. Scrie cărţi pe care le vinde ca să strângă bani pentru a-i ajuta pe micuţii rromi să meargă la grădiniţă.

Fiecare carte pe care a scris-o este o moştenire pe care Rodica Paraschiv vrea să o lase urmaşilor. „Am hotărât care este averea pe care o voi lăsa copilului meu şi tuturor semenilor, ceva de neclintit pe care cutremurul nu o poate surpa, pe care inundaţiile nu o înghit, pe care hoţii nu o fură: cartea şi iubirea pentru semenii mei“, scrie Rodica la începutul fiecăruia dintre cele patru volume.

Rodica Paraschiv, educatoare la o grădiniţă slătineană, a început în urmă cu câţiva ani un proiect interesant. Şi-a tipărit cărţile de poveşti şi poezii pe care le-a scris de-a lungul anilor şi din vânzarea lor a început să cumpere rechizite şi jucării pentru a-şi dota grădiniţa unde vin numai copii de etnie rromă. „Ideea mi-a venit în urmă cu câţiva ani, când nu mai aveam copii înscrişi la grădiniţă. Mi-a fost frică să nu se închidă unitatea şi atunci m-am gândit că aş putea să merg în cartierele de rromi din apropiere şi să îi conving pe părinţi să îşi lase copiii să meargă la grădiniţă“, a povestit Rodica Paraschiv.
Şi-a intitulat cărţile „Pentru cei dragi, un dar din inima mea“ şi a pus în fiecare pagină o parte din sufletul ei, o poveste, o poezie, o rugăciune sau o autobiografie în versuri. „Le-am scris cu gândul la părinţii mei care nu mai sunt şi la copilul meu care să aibă o amintire frumoasă legată de mine. În cărţile mele sunt sfaturi pe care le dau celor mici, poveşti cu tâlc din care pot învăţa multe lucruri, dar şi rugăciuni pentru că este important să fim aproape de Dumnezeu“, a spus Rodica Paraschiv.

„Unii copii sunt excepţionali“

Cu banii strânşi din vânzarea cărţilor, dar şi cu hainele şi jucăriile donate de elevi, a reuşit să convingă 20 de copii să vină zilnic la grădiniţă. „Părinţii lor motivau că nu au bani de haine şi rechizite şi atunci mi-a venit o idee, să fac parteneriate cu alte unităţi de învăţământ, iar copiii de acolo să doneze hăinuţe şi jucării“, a spus Rodica Paraschiv.

I-a învăţat să se spele, să mănânce, să vorbească frumos şi să spună rugăciunea în fiecare seară şi înainte de masă. Are grijă de ei şi la şcoală. Le găseşte o învăţătoare bună şi le controlează caietele. „Dintr-o generaţie, 5-6 copii reuşesc să termine generala sau liceul. Ei sunt salvaţi. Unii sunt copii excepţionali. Eu îi ajut cât pot şi după ce termină grădiniţa. Îi trimit la o învăţătoare care ştiu că se ocupă de ei. Ţin legătura mereu cu ea şi le controloez notele şi caietele“, a precizat Rodica Paraschiv.

Vrea să scrie un roman

Peste câţiva ani va ieşi la pensie şi ar vrea ca acest proiect al ei să continue, la fel ca şi celelalte legate de ajutorarea bătrânilor şi spectacolele caritabile. Rodica Paraschiv lucrează şi la primul ei roman pe care vrea să îl publice când va fi pensionară.

ce-i place
„Simt nevoia să fac bine. Sunt fericită când pot să ajut pe cineva. Îmi place să scriu, să merg la spectacole, să ascult melodii clasice. Sunt un fan al Corului Millennium. Iubesc primăvara, trandafirii, animalele şi oamenii.“

ce nu-i place

„Nu suport cearta, ura, duşmănia, scandalul. Nu-mi place să fiu bolnavă, să sufăr şi nici să îi văd pe alţii trişti, cu probleme. Nu suport să mă îmbrac elegant pentru că eu merg mult şi tocurile mă încurcă.“

întrebări şi răspunsuri
Ce ar trebui să facă autorităţile pentru copiii rromi?
R.P.: Ar trebui ajutaţi de mici. Trebuie să crească în condiţii bune. Am fost în casele lor şi am văzut cum stau. Dorm 7-8 persoane într-o cameră. Eu le-am oferit absolut tot, dar mai departe nu ştiu dacă se mai implică cineva.
Cum trebuie să fie o educatoare?
R.P.: Trebuie să iubească omul, să fie dezinteresată, să muncească cu pasiune. Trebuie să se gândească în permanenţă ce mai are de făcut pentru copii şi apoi să facă. Credinţa în Dumnezeu este foarte importantă.

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Avarie la rețeaua de conducte. O sută de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Situaţia de pe front s-a „deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”