Cât de periculoase sunt varicele şi ce se poate face pentru a le combate - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munca ori statul prelungit în picioare ne pot crea mari probleme dacă nu facem unele schimbări

Varicele sunt vene superficiale din zona membrelor inferioare, în special, care se dilată în mod exagerat, oferind piciorului un aspect inestetic. Printre cauzele apariţiei acestei boli se numără, în afara moştenirii genetice, sedentarismul, munca în picioare (stomatologi, bucătari) ş.a. Netratată, această boală poate deveni mai mult decât o problemă estetică şi poate duce complicaţii grave precum ulcerul venos.

În ultimii 20 de ani, ”boala varicelor” sau boala varicoasă s-a dezvoltat ameninţător de mult în rândul populaţiei din ţara noastră. Studii specializate în domeniu relevă că aproape 1 român din 2, mai exact 45% din totalul populaţiei, suferă de varice într-o formă sau alta, cel mai afectate fiind femeile. Doctorul Constantin Badea, medic primar secţia Dermato-Venerologie din cadrul Spitalului Judeţean Slatina şi membru al Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie, afirmă că boala cu pricina este uşor de depistat şi, dacă se intervine la timp cu un control la medicul de familie sau un medic specializat, afecţiunea poate fi ţinută sub control, la fel ca şi complicaţiile sale.

”Varicele reprezintă, practic, dilataţii excesive ale venelor de la membrele inferioare în special şi ele apar mai ales după vârsta de 50 de ani. Aceste dilataţii sunt favorizate de o serie de factori favorizanţi, dar există şi factori determinanţi. Ca şi factori predispozanţi putem menţiona <materialul> genetic - respectiv cazuri anterioare în familie, ortostatismul prelungit (statul/munca în picioare, n.r.), afecţiunile cardiovasculare, cele endocrine (obezitatea, hipertiroidia ş.a.), afecţiunile metabolice (diabetul), afecţiunile digestive şi pulmonare, cele orto-articulare, vârsta înaintată. De cealaltă parte avem factori sau cause determinante, precum problemele ale venelor membrelor inferioare, sechelele de trombofilită, pustule artero-venoase etc.”, declară dr. Constantin Badea.

Specialiştii spun că poate singurul lucru bun la varice este că sunt uşor de depistat deoarece sunt inestetice – au o culoare albăstrui-violet şi, frecvent, sunt însoţite şi de durere, iar în cazurile cele mai grave apar şi inflamaţii ale picioarelor. Totodată, un aspect grav în cazul lor este tocmai că, la început, timp de ani de zile, ele nu prezintă dureri, ci doar imaginea unor vene foarte subţiri în culoarea mai-sus menţionată. Odată cu trecerea anilor apar dilataţiile venoase vasculare medii şi majore – chiar gigante, care, în cazul producerii unor traumatisme involuntare, pot sângera şi să ducă inclusiv la o hemoragie.

Varicele trebuie tratate cât mai devreme deoarece, neglijate, duc la complicaţii extrem de grave cum ar fi insuficienţa venoasă cronică, situaţie când apar alte probleme adiacente: limfedemul cronic (umflarea membrelor inferioare), leziuni de tip eczematiform, tromboflebitele superficiale sau profunde, modificări arto-articulare, ulcerele varicoase.

Printre cauzele apariţiei acestei boli se numără, în afara moştenirii genetice, sedentarismul şi munca în picioare (stomatologi, bucătari). Dar principala cauza a apariţiei varicelor este tromboflebita. Cel mai ”uşor” tip al acestei afecţiuni este tromboflebita superficială, ce afectează venele de la suprafaţa pielii - mai adesea la nivelul gambelor, dar poate afecta şi venele membrelor superioare. Aceasta este identificată prin apariţia unui cheag sanguin la nivelul venelor ce duce la îngroşarea vizibilă a acesteia. Tromboflebita superficială apare atât la bărbaţi, dar şi la femei - în timpul sarcinii, în urma unui zbor lung cu avionul sau atunci când o persoană stă o perioadă lungă de timp imobilizată la pat sau în scaun cu rotile.

Varicele sunt, de cele mai multe ori, o boală profesională ce afectează persoanele nevoite să petreacă mult timp în picioare la locul de muncă (muncitori în hale din industrie, stomatologi, angajaţi în gastronomie, frizeri etc.). Ca prime simptome, acestea tind să fie uşoare, o senzaţie de arsură sau de greutate în picioare, mai amplificată în cursul zilei sau după perioade îndelungate de stat în picioare sau pe scaun, o inflamaţie uşoară - de obicei doar la nivelul piciorului şi gleznei, sau o mâncărime la nivelul pielii de deasupra varicelor. În aceste condiţii sunt indicate medicamente tonice ce pot ajuta la întărirea pereţilor venelor sau chiar şi orice tip de activitate fizică, acestea având un efect benefic asupra picioarelor.

Studii specializate au arătat că varicele afectează mai mult femeile decât bărbaţii. Astfel, o cauză a apariţiei acestei boli la femei este dată de tumoarea abodminală sau fibromul uterin, ce reprezintă o masă celulară sub forma unei excrescenţe benigne la nivelul uterului femeilor aflate la o vârstă reproductivă. Fibronul cu pricina se poate dezvolta în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia; în plus, hormonii secretaţi de corpul femeii, estrogenii şi progesteronul, determină creşterea fibromului. Totodată, în perioadă sarcinii, din cauza dublării volumului sanguin şi a faptului că femeia gravidă începe să câştige kilograme în plus, venele încep să fie suprasolicitate, ceea ce duce la apariţia varicelor. În această situaţie, sângele stagnează în loc să se întoarcă la inimă.

Tratarea varicelor presupune în primul rând profilaxia apariţiei complicaţiilor, dar şi un tratament adecvat care poate fi unul chirugical, dar şi nechirurgical.

”Eu recomand pacienţilor mei, mai ales celor care se prezintă cu primele semne, să poarte ciorapi elastici – pe tot parcursul zilei, toată viaţa. Această metodă poate preveni apariţia complicaţiilor ulterioare şi este, totodată, metoda cea mai ieftină pentru pacienţi deoarece scuteşte bolnavul de alte tratamente medicamentoase costisitoare, dar şi de unele intervenţii chirurgicale”, afirmă dr. Constantin Badea de la Spitalul Judeţean din Slatina.

Specialiştii spun că este indicat pentru oricine să evite orto-statismul prelungit, adică statul în picioare. Netratată, boala varicoasă duce la o serie de complicaţii, printre care cel mai adesea se află umflarea membrelor afectate de afecţiune – în special membrele inferioare. Aceste complicaţii vor duce, în final, la o perioadă lungă de invaliditate mai mult sau mai puţin temporară la locul de muncă a persoanei respective.

Specialiştii spun că varicele sau recidivele acestora îşi fac simţită prezenţa mai intens pe timpul verii, când temperaturile mari provoacă dilatarea vaselor de sânge ale membrelor inferioare.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

Cât de periculoasă este artroza. De ce boala este numită “ruşinea terapeuticii”

Cum să-ţi dai seama că agitaţia zilnică te îmbolnăveşte: 20 de semnale ale corpului care îţi spun să te opreşti din muncă